Maliye: Yerli filme vergi eşitlik sağladı

Güncelleme Tarihi:

Maliye: Yerli filme vergi eşitlik sağladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı, yerli filmlere getirilen yüzde 10'luk eğlence vergisinin tamamen uluslararası anlaşmalardan kaynaklandığını bildirdi. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, basında yerli sinemacılığın vergi yoluyla engellendiği şeklinde haberler çıktığına dikkat çekildi. Belediye Gelirleri Kanunu'na göre yerli ve yabancı film gösteriminden elde edilen hasılat üzerinden alınan eğlence vergisi oranlarının 7 Ocak 1991'de Bakanlar Kurulu Kararı ile yerli filmler için sıfır, yabancı filmler için yüzde 25 olarak tespit edildiği hatırlatılan açıklamada, daha sonra şu görüşlere yer verildi:

‘‘Ancak, ülkemizde yabancı film gösterimlerindeki eğlence vergisi oranının yerli film gösterimlerindeki eğlence vergisi oranından yüksek olması, sürekli olarak Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması'nın 3. maddesine açıkça aykırılığı ileri sürülerek, çeşitli yazışmalara ve görüşmelere konu olmuştur. Nitekim, ABD tarafından Dünya Ticaret Örgütü nezdinde Uluslararası Mahkeme kurulması için başvuruda bulunulmuştur. Ayrıca Türkiye-AB Gümrük İşbirliği Komitesi toplantılarında da topluluk tarafından bu uygulamanın Ankara Anlaşması ve Katma Protokol'e aykırı olduğu gündeme getirilmiştir.’’

ZORUNLULUK

Açıklamada, sorunun çözüme kavuşturulması amacıyla, yabancı film gösterimlerindeki yüzde 25'lik vergi oranının 10'a çekildiği, yerli filme de yine yüzde 10'luk eğlence vergisi geldiği kaydedildi ve ''Bu suretle yerli ve yabancı film gösterimleri üzerinden alınan eğlence vergisi eşitlenmek suretiyle ayrımcı vergilendirmeye son verilmiştir. Yerli filme yüzde 10 vergi hususu, tamamen uluslararası anlaşmalara uyma zorunluluğundan kaynaklanmaktadır'' denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!