Maliye, kaçağı plakadan bulacak

Güncelleme Tarihi:

Maliye, kaçağı plakadan bulacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2017 21:29

AKARYAKIT istasyonlarına kurulan plaka takip sistemi ile polis aranan ya da sahte plakalı araçlardan anında haberdar oluyor. Maliye Bakanlığı’nın da gözü bu sistemde. Maliye ile akaryakıt istasyonları arasında bağlantı kurulursa, Maliye sahte faturacıyı ya da vergi kaçakçısını anında yakalayabilecek.

Haberin Devamı

Akaryakıt istasyonuna gelen bir araç benzin almak istediğinde yazarkasaya plakası giriliyor. Akaryakıt istasyonları Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) bağlı. Online sistemin bir ucu bu yılın başında Emniyet’e bağlandı. Plaka sisteme girdiğinde eğer aranan bir araba ya da plaka sahteyse Emniyet akaryakıt istasyonu ile irtibata geçiyor ve araba sahibinin bekletilmesini istiyor. Sistem sayesinde bir plakanın bir günde 270 kez yakıt aldığı tespit edildi. Ayrıca Kayseri’de olası bir bombalamada kullanılacağı için aranan bir arabanın yakalandığı ifade ediliyor.

Akaryakıt sektörü yetkilileri, aynı sistemi Maliye’nin de kullanması için bir görüşme yapıldığını belirterek, Maliye Bakanlığı’nın kendilerinden bir rapor istediğini söylediler. Böylece Maliye’nin de online sistemden kimin kaç litre benzini hangi saatte aldığını, sahte faturacılık yapılıp yapılmadığını görebileceğini, kredi kartı ile eşleştirebileceğini söylediler.

Haberin Devamı

HACİZLİ ARABA DA GÖRÜLÜYOR

AKARYAKIT sektörü yetkilileri, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sistemi biraz daha geliştirdiğini ve haciz kaydı olan, hakkında ihbar olan her türlü aracın datasını indirip anında 155 haber merkezine ilettiğini ve 5 dakika sonra da ekiplerin istasyonlara geldiğini belirterek, benzer şekilde bu yöntemde hacizli olup kaçırılan bir aracın da tespit edildiğine dikkat çekti.

20 YAŞIN ÜSTÜNDE 2.1 MİLYON ARAÇ VAR

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, 1997 model ve daha eski taşıtların hurdaya ayrılmasına yönelik düzenleme kapsamına 2.1 milyon aracın girdiğini söyledi. Ağbal, bunların 355 bininin kamyon, kamyonet, çekici olduğunu, 1.6 milyonun da otomobil, arazi taşıtı, motosiklet gibi araçlar ile 100 bin civarında da minibüs, otobüs ve panelvan olduğunu kaydetti. Ağbal, “Yaklaşık 2.1 milyon araç diyoruz ama tabii aracın kullanılamaz durumda olması önemli. Fenni muayenelerini yaptırmış, kullanılabilir araçlar bakımından başvuru olacağını düşünmüyorum” dedi.

YAPILANDIRMA UYARISI

Ağbal dün NTV’de katıldığı bir programda yapılandırma uyarısında bulundu. Ocak ayındaki ödemelerin mayıs ayına ertelendiğini hatırlatan Ağbal, “Borcunu yapılandırmış tüm mükelleflerimizin, ister peşin ister taksit olsun mayıs ayında ödemelerini mutlaka yapmaları gerekiyor. Vatandaşlarımızdan özellikle istirham ediyorum, bunun telafisi yok. Yeni yapılandırma kanunu hiçbir şekilde ödenmeyen dönemler için yeni bir imkan sunmuyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!