Maliye’de Kiziroğlu Nevzat Bey

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

‘‘Kiziroğlu Mustafa Bey, bir beyin oğlu, zor beyin oğlu..'' diye devam eden türküyü biliyorsunuz. Maliye koridorlarında bu türkü sık söylenir oldu şu günlerde. Uyarlanmış biçimde.

18 Nisan seçimleri için aday olmak isteyen bürokratların 11 Ocak'a kadar istifa etmesi gerekiyor. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürü Nevzat Saygılıoğlu'nun politikaya atılacağını yine bu köşede duyurmuştuk.

ANAP veya DYP'den aday olacağı konuşulan Saygılıoğlu (Ekonomist Dergisi tarafından yılın bürokratı seçildi) için Maliye'deki arkadaşları da canla başla çalışıyorlar... Onun için slogan üretiyorlar.

Örneğin, ‘‘Daha iyi bir Türkiye için, Nevzat Saygılıoğlu'nu seçin'' gibi. Bir de Kiziroğlu türküsünü de uyarlamışlar söylüyorlar:

‘‘Vergi yasanı kim çıkardı peh peh peh

Saygılıoğlu Nevzat Bey hey hey hey...''

Bu arada Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'in danışmanı Ahmet Veysel Özer'in çalışkanlığı dillere destan. Tabii Zekeriya Bey'in seçmenlerini de o kabul ediyor. Ona da seçimlerde DSP'den aday olması yönünde espriler yapılıyor. Politikayı düşünmediğini söylese de Maliyeciler onun için de slogan üretmekten geri kalmadılar:

‘‘Ahmet Veysel Özer, her köye bir dozer'''

Özeştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar'ın siyasete atılacağı konuşuluyordu. Ancak, Ankara'da karşılaştığım Bayar, bu dönem aday olmayacağını söyledi, duyurulur. Son not, DPT Müsteşar Yardımcısı Faik Öztrak, İstanbul Defterdarı Akif Hamzaçebi'nin de politikaya atılacak bürokratlar arasında adı geçiyor...

Sağlıklı yıllar

ÖYLE güzel hediyeler verdiniz ki... Bizim adımıza diktirdiğiniz ağaçlar için, tedavi ettirdiğiniz çocuklar, gaziler için, eğitimlerini üstlendiğiniz yetimler, fakirler için sağolun varolun. Gönderdiğiniz kitaplar için, samimi dilekleriniz, desteğiniz için sizlere çok teşekkür ediyorum. Hepinize sağlıklı yıllar, aydınlık ve esenlik diliyor, sevgi ve saygılar sunuyorum.

Kullanmadığı bileti iade

eden vekile tebrik yazısı

ÇOK şaşırdı, ama bir o kadar da sevindi. Çünkü az görülen bir davranıştı... TBMM İdare Amiri CHP'li Önder Kırlı, ANAP'lı Abdullah Akarsu'nun davranışı karşısında çok duygulandı, kutlama yazısı yolladı.

Konu neydi?

Manisa Milletvekili Abdullah Akarsu, Çiller'in Mal Varlığını Soruşturma Komisyonu üyesi sıfatıyla Aydın'da incelemelerde bulunacaktı. Doğal olarak uçak bileti ve harcırahı TBMM bütçesinden karşılanacaktı.

Bileti adına düzenlendi, kendisine teslim edildi. Ancak Akarsu, gezisini kendi aracıyla yaptı. Bedeli TBMM'ce ödenmiş olan kullanmadığı uçak biletini de iade etti.

Önder Kırlı, Akarsu'nun ba davranışı karşısında resmi bir yazıyla Akarsu'yu kutladı. ‘‘İade ettiğiniz bilete ait söz konusu miktar hesabımızın bulunduğu Ziraat Bankası TBMM Şubesi'ne intikal ettirilmiştir. Göstermiş olduğunuz duyarlılık için teşekkür ediyorum...'' dedi...

Demek ki Meclis çatısı altında bu anlamda suistimallere yönelen vekiller oluyor ki, ya da böylesine bir davranışla hiç karşılaşılmamış olmalı ki resmi yazılarla teşekkür ediliyor.

İtalyan komünist gönderelim

ÇETEBAŞI Abdullah Öcalan'ın İtalya'dan sınırdışı edilmesi ve Türkiye'ye iadesi için iş dünyası da kendi örgütleri aracılığıyla baştan beri lobi yapıyor. Kimi, İtalya'daki muhatabına Apo'nun maskesini düşüren dosyalar, mektuplar gönderdi, kimi bizzat giderek görüşmelerde bulundu. İtalyanlar'la iş yapan Türkiye'nin dev şirketlerinden biri de Ereğli Demir Çelir Fabrikaları (Erdemir).

Erdemir Genel Müdürü Tanju Argun, ‘‘Bizim bağlantıda olduğumuz, iş yaptığımız İtalyan şirketi sayısı tam 130. Bunlarla bağımızı koparmamız mümkün değildi. Zaten Gümrük Birliği de İtalya'ya karşı resmi bir ambargo koymamızı engelliyor. Biz Erdemir olarak bağlantıda olduğumuz 130 şirketin başkanlarına birer mektup gönderdik. Hepsinden de bizi destekleyen mektuplar geldi'' diyor.

Argun, bunlar arasında birisinin çok ilginç olduğunu belirterek, şöyle aktarıyor:

‘‘İtalyan şirketin bize verdiği cevap gerçekten ilginçti. ‘Biz de Apo'nun terörist olduğunu düşünüyoruz. Zaten Apo'yu İtalyan kamuoyunun büyük bölümü istemiyor. Ama takdir edersiniz ki, bu konudaki kararları iktidardaki bir avuç komünist veriyor. Biz de Apo'nun size bir an önce iade edilmesini istiyoruz. Hem isterseniz yanında size birkaç İtalyan komünist de gönderebiliriz' diyorlar... Ne ilginç değil mi?''

Matruşka yönetimi

KILI kırk yarmak diye bir tabir vardır ya işte tam oyledir. Titizdir, ciddidir. Aynı zamanda müthiş esprilidir. Tanıdığım en şakacı bürokrattır. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı Osman Birsen. Hazine Müsteşarlığı'ndan sonra bir süre özel sektörde çalışmıştı. Tuncay Artun'un vefatından sonra İMKB Başkanlığı'na getirildi. Borsa'da Osman Birsen'in yönetimine şu günlerde isim takılmış.

Matruşka yönetimi diyorlar.

Matruşka, Rus süs bebeklerine verilen ad biliyorsunuz. Turistik. Glastnostan sonra Rus siyasileri de matruşkalarda boy gesterdi. Tek bir matruşka alıyorsunuz içinden bir sürü bebek çıkıyor. Boy boy bebekler.

Osman Birsen'in evraklara imza atmadaki titizliği, ‘‘Şurası eksik, bu yönü de olmalı, tamamlayıp getirin'' tavrı anlaşılan Borsa çalışanlarını yoruyor. İşlerin yavaş gitmesi gibi şikayetlere konu oluyor.

Birsen'e, ‘‘Evrakları imzalamakta güçlük çıkarıyormuşsunuz. Matruşka yönetimi diye de ad takılmış, neler oluyor?'' deyince, ‘‘Valla ben doğru bildiğim gibi çalışıyorum. Matruşka yönetimini de ilk kez duyuyorum'' diyerek kahkaha attıktan sonra şöyle devam etti:

‘‘Maalesef hiçkimse sorumluluk almamış burada. Yazıyı okumadan bile önüme getiriyorlar. Kardeşim bu uygun mudur değil midir, eksiği gediği var mıdır diye düşünmek gerekmez mi? Hikaye gibi çalışma olur mu? Yok öyle şey. Zorlanıyorlar belki benim yönetimimde ama bir eğitim gibi oluyor. İyi olacak. Hepimiz sorumluluklarımızı bileceğiz.''

Bu arada Borsa'nın yeni projelerini de sordum. Borsa'nın network’e alınması, ‘‘Uzaktan Erişim Projesi''. Uygulamaya girmişler. Veri yazımını sağlamışlar. Verilerde saydamlık bakımından dünya borsalarıyla kıyaslandığında 7 gelişmiş ülkenin yanında iki gelişmekte olan ülke olarak Türkiye ve Kore varmış.

Tahvil ve bonoda da uzaktan erişim önümüzdeki mart ayında başlayacak. İnsanlar kendi evlerindeki bilgisayarlar aracılığıyla hiçbir aracı kuruma gerksinim duymadan saydam veri tabanıyla alım satım yapabilecekler.



Yazarın Tüm Yazıları