Malezya Ticaret Bakanı Mohamed: Hedef 5 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Malezya Ticaret Bakanı Mohamed: Hedef 5 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2015 16:22

Malezya Uluslararası Sanayi ve Ticaret Bakanı Dato Sri Mustapa Mohamed, Türkiye ile Malezya arasında yeni yürürlüğe giren ‘Serbest Ticaret Anlaşması’nın iki ülke arasında ticareti ‘şaha’ kaldıracağını ileri sürdü.

Haberin Devamı

G-20 Zirvesi kapsamında Türkiye’ye gelen Malezya Uluslararası Sanayi ve Ticaret Bakanı Dato Sri Mustapa Mohamed, Malezya’nın Türkiye Büyükelçisi Dato Amran Mohamed Zin ile birlikte dün DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve iş dünyasının önemli isimleriyle bir araya geldi.

Türkiye şirketlerinin Malezya’yı 2,7 milyar dolarlık potansiyele sahip ASEAN pazarına geçiş kapısı olarak görmesini istediklerini anlatan Malezya Ticaret Bakanı Dato Sri Mustapa Mohamed, “Çünkü biz Malezyalı şirketlere Türkiye’yi Avrupa’ya ve Orta Doğu’ya açılan dost ülke olarak görmeleri için teşvikte bulunuyoruz. Bunun en somut örnekleri de Türkiye’de bugün itibariyle 2 milyar dolardan fazla yatırıma sahip olan Malezyalı şirketlerin olmasıdır. Malezyalı şirketlerin Türkiye’deki önemli yatırımlarının başlıcaları Sabiha Gökçen Havalimanı ve Acıbadem Hastaneleri’nin tamamının sahibi Khzanah, Akdeniz’de denizaltından içme suyu taşıyan su geçişi botu hattını üstlenen Sigur Ros ve Felda IFFCO Yağ Fabrikasıdır” darken Malezya’da yürütülen 11 proje kapsamında yaklaşık 250 milyon ABD Doları yatırım yapmış olan ve 962 kişi çalıştıran Türk şirketlerinin ise başını da Evyap Grubu’nun çektiğini Türk ve Malezyalı şirketlerinin ortak girişimlerinde ve iş birliklerinde ise Savunma Sanayi projelerine yoğunlaşmaları dikkat çekti.

Haberin Devamı

Yeni anlaşma ile kolaylıklar ne olacak ?
Ağustos ayında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması kapsamındaTürk firmaları Malezya’ dan aldıkları Tekstil, Elektrik Elektronik ürünleri, demir-çelik ürünleri, makine, ahşap, deri ürünleri, palmiye yağı ve plastik ürünlerde gümrüksüz tarifeden faydalanabilecekler. Serbest Ticaret Anlaşması, Malezya ve Türkiye ticareti yapılan ürünlerin yüzde 70 inde gümrük vergilerini kaldırdı, 8 yıl içinde bu oran yüzde 86 ya çıkacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!