Malatya'da zirai don kayısı ağaçlarını etkiledi

Güncelleme Tarihi:

Malatyada zirai don kayısı ağaçlarını etkiledi
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2016 17:50

- Darende ve Kale ilçelerinde çiçek açan kayısı ağaçları, dün gece yaşanan zirai dondan olumsuz etkilendi

Haberin Devamı

MALATYA (AA) - Malatya ve çevresinde dün gece hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi sonucu Darende ve Kale ilçelerinde çiçek açan kayısı ağaçları olumsuz etkilendi.

Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede yaklaşık 100 bin dekar alanda meyve veren bir milyon 350 bin kayısı ağacı bulunduğunu belirtti.

Rakımı düşük yerlerde kayısı ağaçlarının bir süre önce yaşanan sıcak havanın da etkisiyle erken çiçek açtığını hatırlatan Kaya, dün gece soğuk hava nedeniyle buralardaki ağaçların zirai dondan etkilendiğini dile getirdi. Kaya, "Gece yaşanan zirai don sebebiyle kayısı çiçeklerimiz haşlanmış, simsiyah olmuş durumda. İlçemizde kayısı ağaçlarının yüzde 85'i açmıştı. Hava şartlarının ağır geçtiği bu günlerde ilk don olayı yaşandı" dedi.

Haberin Devamı

Ürün için önümüzdeki günlerin önemli olduğunu ifade eden Kaya, "Önümüzdeki günlerde de hava durumuna göre don olayı görülebilir. Şu an don zararının etkisini bilmiyoruz önümüzdeki günlerde bu tam olarak belli olacak. Çiftçilerimiz mağdur durumda. Çiftçilerimize bu yıl alan bazlı desteklerin ödenmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

İlçe sınırlarında rakımı yüksek olan bazı bölgelerde kayısı ağaçları henüz çiçek açamadığı için dondan zarar görmediğini anlatan Kaya, "İlçemizde Tohma boyunda kalan kırsal mahallelerimiz Ilıca, Ozan, Çınar, Hisarcık, Yenice, Balaban, Mengelis ve Darende ilçe merkezinde rakımın bin 100 olduğu bölgeleri don vurmuş durumda" ifadelerini kullandı.

Çiftçi İlyas İnce de bine yakın kayısı ağacını soğuk vurduğunu belirterek, “Kayısı bahçemin şu an hepsi dondan zarar gördü. Son 5 yılda bir kere kayısı alabildik. Devlet büyüklerimizden çiftçilerimizi desteklemesini beliyoruz" dedi.

- Kale ilçesi

Kale ilçesinde de erken çiçek açan kayısı ağaçları, gece etkili olan zirai dondan zarar gördü.

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) yetkilileri, ilçe genelinde zirai faaliyetlerle uğraşan bazı çiftçilerin kendilerine don ihbarlarında bulunduğunu belirtti.

Bahçesindeki kayısı ağaçlarını kontrol eden Çanakçı Mahallesi Muhtarı Selahattin Altuntaş ve Üçdeğirmen Mahallesi çiftçilerinde Cahit Fırat da normalde mart ayı sonu ya da nisan ayı başlarında ağaçların çiçek açtığını belirterek, bu yıl ağaçların erken çiçek açması ve sıcaklıkların bir anda geceleri eksi değerlere düşmesi sonucu kayısı bahçelerinde don meydana geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Uzmanlar, kayısıda oluşan hasarın önümüzdeki günlerde netleşeceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!