Malatya’da ilk defa Arguvan’da dikilecek

Güncelleme Tarihi:

Malatya’da ilk defa Arguvan’da dikilecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2016 15:25

Malatya’da ilk defa Arguvan’da dikilecek

Haberin Devamı

Mikail PELİT/MALATYA, (DHA)- MALATYA Büyükşehir Belediyesi, Arguvan İlçesi'nde lavanta bahçesi kuruyor.
Tıp, kozmetik ve parfüm sektöründe yaygın kullanılan ve büyük getirileri olan lavanta çiçeğinin Malatya’da üretilip, yetiştirilmesi için Büyükşehir Belediyesi harekete geçti.
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Arguvan Belediyesi’ne ait 42 dekarlık araziye, ilkbaharda lavanta fidanı dikmek için toprak altyapısını hazırladı.
Dikilecek olan fidanları da Malatya’ya getirerek, Arguvan Belediyesi’ne teslim eden Büyükşehir Belediyesi, ilkbaharda Malatya’da ilk lavanta bahçesini kurmuş olacak. 42 dekarlık alana yaklaşık 3 bine yakın lavanta fidanı dikilecek.
KIRAÇ VE SUSUZ ARAZİLER DEĞERLENDİRİLECEK
Arazi ve toprak yapısına bağlı olarak lavantanın çok sayıda çeşidinin olduğu belirtilen açıklamada, yüksek getirisi olan bu ürünü Malatya’da yetiştirerek, ekonomiye ve tarıma katkı sağlamanın hedeflendiği belirtildi. Arguvan’da kurulacak lavanta bahçesinde hem tohum, hem de ürün yetiştirileceği ve zamanla Malatya tarımına uygun çeşitlerin geliştirileceği kaydedildi.
700 BİN DOLAYINDA ÜCRETSİZ FİDAN DAĞITILDI
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı kısa bir süre önce kurulmasına rağmen önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Başta kırsal olmak üzere çiftçilerin ayağına kadar giderek uygulamalı eğitimler veren, 160’ın üzerinde çiftçiler adına proje hazırlayan, çiftçilere bire-bir rehberlik hizmeti veren Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, 27 bini ilkbaharda, 646 bini de sonbaharda olmak üzere toplamda 673 bin fidanı çiftçilere ücretsiz olarak dağıtmıştı.
LAVANTA NERELERDE KULLANILIR?
Lavanta; ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından 28 kadar türü bulunan, Lavandula cinsini oluşturan Akdeniz kökenli bitki türlerinin ortak adıdır. Atlas Okyanusu adalarından Akdeniz çevresi ülkelerine ve Hindistan’a kadar uzanan geniş bir alanda yetişen, lavanta cinsi üyeleri, çalı görünümlü, toplu başak biçiminde mavi, morumsu ya da kırmızı çiçekler açan bitkiler olarak tanınıyor.
Batı Anadolu’nun maki bölgelerinde yetişen karabaş otu (Lavandula stoechas) çiçeklerinden tıp alanında yararlanılıyor. İngiliz lavantası (Lavandula angustifolia) yüksek yerlerde yetişen, en değerli lavanta olarak bilinirken ve bundan boyacılıkta kullanılan esans elde ediliyor. Bunun yanı sıra lavanta kokusuna sahip ancak daha alçak bölgelerde yetişen bir diğer lavanta türü de Lavandin (Lavanta spicata) olduğu biliniyor. Dünya üzerinde lavanta çiçeği ve lavanta yağı olarak satılan ürünlerin yüzde 50'si L. spicata türünden elde ediliyor. Lavanta uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılıyor. Bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle de aromaterapide kullanılıyor. İdrar arttırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisi de bulunuyor. Lavanta çiçekleri sedatif etkisinden dolayı çay şeklinde de kullanılıyor. 
Lavanta, kireç bakımından zengin, süzek ve pH’sı 5.8-8.3 olan, kuru ve kalkerli topraklarda çok iyi gelişme gösteriyor. Lavanta, kuraklığa, sıcak ve soğuğa oldukça dayanıklı olmasına karşılık kışı çok sert geçen bölgelerde bazen soğuktan zarar görebiliyor.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!