‘Makyajsız çıkmam’ diyenlere altın öğütler

Siz de makyajsız yapamayanlardan mısınız? Aksi halde kendinizi solgun hissediyor, bakımsız göründüğünüzü düşünüyor, kısacası mutsuz mu oluyorsunuz?

Tamam, bunda bir sorun yok ama şunu aklınızdan çıkarmamalısınız: Bilinçsiz uygulanan makyaj, cilde ciddi zararlar veriyor! O yüzden mutlaka kaliteli ürünleri tercih etmek gerekiyor. Bu önemli konu hakkında ayrıntılı bilgiyi işin uzmanından aldık.

Kadınların estetik kaygıları her geçen gün artıyor. Güzel görünme isteği, yaşlılık bulgularını gizleme ve daha genç görünme arzusu kozmetik ürünlerde de çeşitliliği getiriyor. Memorial Etiler Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü Uzmanı Dr. Zerrin Baysal’a bilinçsiz makyajın ciltteki etkilerini sorduk. ışte uyarı ve önerileri...
* Önce test edin
Bir ürünü almadan önce test ürününü kullanmakta fayda var. Bir ürün 72 saat sonra herhangi bir alerjik reaksiyona yol açmazsa, ilerleyen günlerde alerji gelişme ihtimali düşüktür, ama yine de olabilir. Özellikle hassas deriye sahip olanlar dikkatli olmalıdır.
* Makyajla yatmayın
Uygulanan ürünler ciltte uzun süre kalmamalı. Özellikle yatarken makyajınızı mutlaka temizleyin, ardından nemlendirici sürün. Reaksiyonlardan kaçınmak için, abartılı makyaj yapmayın. Makyaj ürünlerini kullanmadan önce cildi temizlemek ve nemlendirmek de büyük önem taşıyor.
* Cildiniz nemlendiriciyi emdikten sonra makyaj yapın
Allık, far, maskara, ruj ve diğer renklendirici ürünleri kullanırken dikkat! Nemlendiriciden hemen sonra kullanılan makyaj malzemeleri ciltte hoş olmayan görüntülere yol açar. Bu yüzden cildin nemlendiriciyi emmesini bekleyin.
* Rujlar dudağınızı kurutabilir
Su bazlı rujlar bazen dudakta çatlamalara ve kurumaya neden olur. Bunu engellemek için dudağınıza ya yağ bazlı bir nemlendirici sürün ya da yağ bazlı rujları tercih edin.
*İyi temizlenmeyen cilt erken kırışır
Cilt bakımında yapılan en büyük hata, makyajın temizlenmemesi... Ciltte biriken makyaj ürünleri, derinin kalınlaşmasına, erken kırışıklıklara, gözeneklerinin genişlemesine, derinin matlaşmasına ve homojen olmayan renk değişikliklerine yol açar.
* Güneş altında ya da karlı havada makyajla dolaşmayın
Güneşlenme, uzun yolculuklar, kayak, çok sıcak ortamda bulunma gibi durumlarda makyaj yapmamak daha uygun. Özellikle makyajlı cildin güneşe maruz kalması renk değişikliklerinin en önemli nedenlerinden biri. Bu hata, yüzde kahverengi-siyah görünümlü pigment dalgalarının ortaya çıkmasına neden olur. Ayrıca yolculuk esnasında yapılmış yoğun makyajlar, kaza ya da oluşabilecek deri hasarlarında enfeksiyona yol açar. Abartılı maskara kullanımı ise gözde kornea yırtıklarına neden olabilir.
* Makyaj yapmadan önce ellerinizi yıkayın
Uygulamaya başlamadan önce ellerinizi yıkayın, cildinizin de mutlaka temiz olmasına özen gösterin. Kullandığınız uygulama aparatları mümkünse tek kullanımlık olmalı. Fırçalar da periyodik olarak temizlenmeli ve sık sık değiştirilmeli.
* Makyaj malzemelerinizi doğru muhafaza edin
Ürünleri kullanım talimatına göre uygulayın. Kapaklarını sıkıca kapatın, sıcak ortamda tutmayın (özellikle araç içinde), kullanım zamanı geçmiş ürünleri ise atın. Güneşe ve sıcağa maruz kalmış ürünler, koruyucu maddelerini kaybeder. Bu da ürünün kullanım zamanını kısaltır. Erken bozulmasına ve bakteri üremesine neden olur.
* Cilt yaralarını makyajla kapatmayın
Deri bütünlüğünü bozan yara, sıyrık, enfeksiyon, egzema gibi sorunlar olan bölgelere makyaj yapmaktan kaçının. Aksi halde enfeksiyon gelişebilir ya da problemin daha da şiddetlenmesi söz konusu olur.

EDİTÖRDEN...

Matmazel Givenchy
Aristokrat bir Fransız aileden gelir, iyi eğitim almıştır. Aristokratik değerlerle yetişmiş bu genç kadının güçlü bir kişiliği vardır. Sofistike bir duruşa ve zarafete sahiptir. Doğal, duygusal ve bir mıknatıs gibi de çekicidir. Asla kışkırtıcı ve abartılı değildir. Güçlü bir özgürlük hissine sahiptir...
“Eau Demoiselle de Givenchy”, geleneksel parfümlerin modern yeniden yorumu olarak vitrinlerde yerini aldı. Kadınsılığı temsil eden bu parfüm, gerçekten de tutkunu olacağınız bir kokuya sahip.

Güzellik uykusu
Yaşadığınız tempolu hayat, uzun günler ve kısa geceler, erken kırışıklıkların ve cilt yorgunluğunun başlıca sebeplerinden... Neyse ki Clarins’in Multi-Active Nuit gece kremi, bu sorunla ciddi biçimde savaşıyor. Bu krem, uyku sürenizin kısalığına bakmaksızın, sabahları ışıltılı, pürüzsüz ve daha genç bir cilt vaat ediyor. ıçeriğindeki kiwi özü ve Imudilin, gece boyunca cildin ritmini yeniliyor, genç bir görünüm kazandırıyor. Keçiboynuzu tohumu özü de cilt yenilenmesini destekleyerek erken kırışıklıkların görünümünü hafifletiyor. Cilt pürüzsüz ve dolgun bir görünüme kavuştuğunda, ışığı daha güzel yansıtıyo, dolayısıyla ten daha aydınlık görünüyor. Denemeye değer...

YANLIŞ MAKYAJ, SİVİLCE VE SİYAH NOKTA SEBEBİ

Makyajın bilinen en önemli yan etkilerinden biri komedon yani “siyah ya da beyaz nokta”lardır. Bunların oluşmasında en büyük pay ise bilinçsiz kullanılan makyaj malzemelerinindir. Kişi cilt tipine uygun olmayan ürünleri kullandığında gözenekler tıkanır, tıkanmış gözenekler içinde biriken yağ yüzde akneye ya da komedonlara neden olur. Bu nedenle cilt tipini iyi bilmek önem taşır. Kuru cilde sahip kişiler yağlı ürünler kullanmalı, yağlı cilde sahip olanlar ise su bazlı ya da matlaştırıcı ve yağ emici ürünlere yönelmelidir. En iyisi profesyonel kişilerin önerdiği ürünleri kullanmaktır.

ARKADAŞLARINIZIN MAKYAJ MALZEMESİNİ KULLANMAYIN

Bir başkasının makyaj ürünlerini kullanmayın. Çünkü bu kişisel enfeksiyon ajanlarının kişiden kişiye yayılmasına neden olabilir. Hele kişide açık yara varsa bulaşıcılık riski daha da artar. Kozmetiklerin yanı sıra kozmetikleri uygulamak için kullanılan fırça, pamuk, sünger gibi ajanların birden fazla kişi tarafından kullanılması da mikropların yayılması açısından büyük bir tehdit oluşturur.

Rujun imzandır

Ruj seçimi ve uygulaması neredeyse bir sanat... Doğru renk tonunu bulmak ve onu dudaklara kusursuz şekilde uygulamak güzelliğe açılan en önemli kapılardan biri çünkü...

Dudak makyajı, görünümü neredeyse sihirli bir değnek dokunmuşcasına değiştirir.
Dudaklarınıza sadece ruj da sürebilirsiniz, sürdüğünüz ruju dudak kalemi ve parlatıcıyla kombine de edebilirsiniz. Önemli olan renk seçimidir. Doğru renk demek ten rengine en uygun renk demektir ve bu seçimler doğal dudak rengini belirginleştirir.
Kozmetik markaları, kadınlara bu alanda bolca seçenek sunuyor zaten... Mat, transparan, ışıltılı ve kremsi dokudaki rujlar farklı zevklere hitap ediyor.
Dudaklar için temel rengi bulma konusuna gelince... Bunun için öncelikle makyajsız olmanız gerekiyor. Ve pembe, bej, gül rengi ya da çikolata, doğal dudak rengine en yakın tonlar arasında sayılıyor. Rujunuz, doğal dudak renginizin daha canlı hali olarak dikkat çekmeli, bunu unutmayın.
Ancak bazı kadınların daha fazla renge ihtiyacı var. Mükemmel renk cilt rengini yükseltir, bakışlara canlılık katar ve yüzün daha iyi görünmesini sağlar. Kendiniz için doğru ruj rengini bulduğunuzu düşünüyorsanız o zaman daha canlı renkler için de bir çıkış yakaladınız demektir.

NEMLENDİRME USTASI

Shiseido’nun geçtiğimiz yıl tanıttığı “Perfect Rouge” serisi zengin nemlendirme etkisiyle öne çıkıyor. Geniş renk skalasıyla kadınların ilgisini çeken seriye bu yıl da ünlü makyaj artisti Dick Page tarafından Glowing Matte ve Tender Matte isimli iki yeni ruj serisi eklendi. Serinin en önemli olan özelliği; dudakları nemlendirirken yoğundan inceye, masumdan seksiye her ortama uyan renkler sunuyor olması.

RUJ NASIL SÜRÜLMELİ

1- Renginizi seçin ve bir dudak fırçası yardımıyla ya da doğrudan sürün.
2- Uygulamaya önce dudak kıvrımından başlayın, ardından tüm dudak bölgesini boyayın.
3- Renk dudaklardan taşmamalı. Bunun için dudak çevrenizi bir kalem yardımıyla belirginleştirebilirsiniz.
4- Rengi diğer taraftaki dudak kıvrımına kadar sürün. Dudak kıvrımlarında da üst ve alt dudağın renklenmeye ihtiyacı var.
5- Alt dudağınızı ve kalan kısımları da boyadıktan sonra dudaklarınızı birbirine bastırın. Böylelikle rengin dengeli dağılmasını sağlamış olursunuz.

Yaz sezonunun en doğal modeli
SAÇ ÖRGÜSÜ


Son zamanlarda Hollywood’da neredeyse kimse saçlarını örmeden dışarı çıkmıyor. ıster gündüz sokağa çıkarken olsun isterse gece özel bir davet, fark etmiyor: Örgü saçlar tüm kadınların gözdesi. Görünen o ki, önümüzdeki yaz sokaklarda örgü saçlara daha sık rastlayacağız.
Sienna Miller bundan üç yıl önce örgülü “Gretchen” topuzuyla öylesine sükse yaptı kı, o trend 2010’da Hollywood sokaklarında hâlâ kabul görüyor. Jessica Alba bile hem Oscar törenlerine hem spora saçlarını örerek gidiyor. Diane Kruger de yeni imajını örgülü saçlarıyla devam ettirmeye kararlı gibi. Öyleyse biz de bu yaz örgü topuzlarla dışarıya çıkıyoruz demektir.

ÜRÜN MARKET

Yaşlanma karşıtı teknoloji
Tekin Acar Cosmetics Mağazaları, Lancome’un “Renergie Lift Volumetry” farkını yaşamanız için 164 TL değerindeki bakım setini sınırlı bir süre için 36 TL’den satışa sunuyor.
Yazarın Tüm Yazıları