Maksat üzüm yemek

MAHARETİNİ kanıtlamak adına denizin üzerinde yürümeyi beceren adama muhalifleri yine dudak bükmüş, “galiba yüzmeyi bile bilmiyorsun.”

Haberin Devamı

Konumuz yeni Türk Ticaret Kanunu.
On yıla yaklaşan yoğun bir mesaiyle bu mevzuatın piri kabul edilen Profesör Ünal Tekinalp’ın özverili koordinasyonunda neticede 1535 maddelik bir yasa parlamentomuzdan geçirildi.
Ağırlıklı hükümleri Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek.
Öncelikle belirtmek gerekir ki yapılan her düzenlemenin uluslararası hukuktan bir referansı var. Yanı sıra uygulamada aksayan yönler büyük titizlikle gözlenmiş ve neticede ortaya kapsamlı bir külliyet çıkarılmıştır.
Yani diyeceğimiz odur ki, öyle kolayından, müstehzi tavırlarla, yüzeysel yaklaşımlarla koskoca değerli bir emeği “kum torbasına” döndürmek bize açık haksızlık olarak geliyor.
Tamam bazı maddeler “akademik tutarlılık” adına lüzumsuz ısrarlara konu olmuş ve yasalaşmış olabilir. Hiç şüphesiz hayatın gerçeklerini aşırı zorlayan hükümler düzeltilmelidir.
İtirazımız sadece bu neviden hükümleri ön plana çıkartarak modern ve çağdaş bir düzenlemenin tamamını zihinlerde tartışılır hale getirmektir.
Bu yanlıştır.
Lütfen özellikle iş dünyasının temsilcileri bu hususta daha basiretli ve insaflı olsunlar.
Her yenilik, bir yönüyle mevcudun alışılmış konforundan vazgeçmektir.
Dolayısıyla, tedirgin etmesi, “eski köye yeni adet mi geliyor” ürkekliği anlaşılabilir.
Bu tutum teknik değişim talebini aşar hale gelirse, bir anlamda son yılların moda değişiyle “statükocu” pozisyonuna düşebilirsiniz.
Yasanın geneline yayılan felsefe, dürüstlüğün ve şeffaflığın korunduğu bir anlayışı oluşturmaktır.
Ticari mahremiyeti dürüstlüğün karartıldığı alanlar olarak algılamayınız.
Ticaret Kanunu, hiç şüphesiz ticari karı kıskanmıyor ama onun en genel anlamıyla dürüstlük, açıklık ilkeleriyle oluşturulması gereğini, tüm toplum adına istiyor ve bu anlayışı elinden geldiğince kollamak istiyor.
Bu ülke 500 milyar dolar ihracat hedefi koyuyorsa, bu iddianın pratik anlamı uluslararası ticaretle çok daha fazla hemhal olunacağıdır.
Köhnemiş, yamalı bohça bir eski yasa ile bu yola devam edilemezdi. Büyük bir iş başarılmıştır. Önce bu bilinçte olalım, aşırı arızaları zaten el birliği ile düzeltiriz.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları