Makarnadan tatlı olur mu?

Hem yemek, hem aşçı, hem de lafçı olunca; sürekli yeni tadlar, farklı zentezler denemek, yeni çeşniler derlemek gibi bir göreviniz de oluşuyor.

Geçtiğimiz günlerde "Lezzet Dergisi ile Filiz Makarna"nın işbirliğiyle düzenlenen yemek yarışmasında; birbirinden yaratıcı, lezzetli makarna tariflerinin müthiş çekişmesini izledim. Favalı, enginarlı, deniz ürünlü, irmik ve limon soslu makarnalar, bunlardan bir kaçıydı. Benim favorim olan, yarışma birincisi makarna tatlısının tadı ise hálá damağımda. Vişne suyuyla haşlanıp, pembeleştirilen burgu makarnanın üzerine muhteşem bir krema yerleştirilmişti. Böylece, bizim gibi makarnacı bir ailenin etli, balıklı, sebzeli, onlarca soslu çeşnilerinin arasına bir de makarnalı tatlı eklenmiş oldu. Bol makarnalı günler dileğiyle

İnce Noktalar

Her türlü kekinizin garantili olarak kabarmasını sağlamak istiyorsanız; bir paket kabartma tozunun yanısıra, bir çay kaşığı karbonatta ekleyebilirsiniz.


PRATİK TARİFLER

Tavuklu hazırlop mantı

6 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

1 paket mantılık makarna

250 gr tavuk kıyması

2 adet orta boy kuru soğan (yemeklik, ince doğranmış)

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber, acı pul biber

2 su bardağı yoğurt

2 diş sarmısak (dövülmüş)

Öncelikle içine 10 bardak su aktardığımız ve 1 tatlı kaşığı tuz attığımız büyük boy bir tencerede; makarnaları 8-10 dakika haşlayalım. Suyunu süzdürüp, tekrar tenceresine boşaltalım, ama birbirlerine yapışmaması için üzerine bir miktar sıvıyağ gezdirelim. Öte yandan derin bir tavaya, tavuk kıyması, soğan ve zeytinyağını koyarak, orta ateşin üzerine oturtalım. Ara sıra tahta kaşıkla karıştırarak 12-15 dakika kadar kavurup, ocaktan alalım. İçine; tuz, karabiber ve acı pul biberi ekleyerek son kez karıştıralım. Bir taraftan, derin bir kasede yoğurt ve dövülmüş sarmısağı birbirine yedirelim. Şimdi geniş bir servis tabağına makarnayı döküp, üzerine hazırladığımız kıymalı harcı yayalım. Aralarda sarmısaklı yoğurdu kaşık kaşık katarak, sıcakken servise sunalım.

Yemekçinin notu: İsterseniz ince kıyılmış maydanozla da süsleyebilirsiniz.

Pasta akdenizli

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

1 adet hazır kek (kakaolu veya sade)

Islatmak için

1 su bardağı sıcak su

1 yemek kaşığı neskafe

1 yemek kaşığı toz şeker

Kreması için

1 su bardağı sıcak su

1 yemek kaşığı neskafe

1 yemek kaşığı toz şeker

Ayrıca

2 yemek kaşığı kakao

Önce hazır kekimizi (veya kendinizin hazırladığı bir pandispanya da olabilir) ortadan ikiye bölelim. Öte yandan; sıcak su, şeker ve neskafeyi bir kasenin içinde, şeker iyice eriyinceye dek karıştıralım. Şimdi bu sosla iki parça kekin her tarafını iyice ıslatalım. Bir taraftan da, ufak bir tencereye; süt, un, toz şeker ve vanilyayı aktarıp, orta ateşin üzerine oturtalım. Sürekli karıştırarak, koyu muhallebi kıvamına gelinceye dek bu kremayı pişirelim. Kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alalım ve ılınmaya bırakalım. Ilınan kremanın içine labne peyniri ekleyip, mikserle 1-2 dakika kadar çırpalım. Şimdi de bu kremayı kekin arasına, üstüne ve etrafına düzgünce sürelim. En sonunda da keke, kakao serpiştirip, varsa çikolata drajeleriyle süsleyip, buzdolabına koyalım. En az 3-4 saat bekletip, daha sonra dilimleyip, servise sunalım.
Yazarın Tüm Yazıları