"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Makarna ve çatal

Çataldan bahsedilen ilk yazılı örneğe Napoli Kralı Roberto’ya sunulan bir yemek kitabındaki lazanya tarifinde rastlıyoruz. Kitapta uzun uzun ve çok detaylı anlatılan lazanya tarifinin ardından lazanyanın punteruolo denilen tek dişli tahta bir alet yardımıyla tabaktan alındığı anlatılıyor.

Çatal işlevi gören bir aletin ilk defa anıldığı metin budur. Önce Ortaçağ’da ortaya çıkan, daha sonra da 17.yy.da iyice yaygınlaşan makarnanın, çatal kullanımının da yaygınlaşmasına öncülük ettiğini, Massimo Montana’nın yazılarından anlıyoruz. Bu yazarın eserlerini okuduğumuzda görüyoruz ki, makarna ve çatal birbirine paralel gelişmişler. Sofra kültürünün en meşhur ikililerinden biri, tıpkı çorba ve kaşık ya da ketçap ve mayonez gibi.

Söğürmeli zeytinli pirzola

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

1 kg pirzola

1 yemek kaşığı un

1/2 su bardağı zeytinyağı

1 adet yeşil dolmalık biber

5 adet orta boy domates

2 çay kaşığı tuz, karabiber

3 adet orta boy uzun kemer patlıcan

1 su bardağı çekirdeksiz yeşil zeytin

2 yemek kaşığı nar ekşisi 

Patlıcanları alacalı (çizgili) formda soyup uzunlamasına ikiye bölün. Bir santim boyunda dilimleyip acı tadının çıkması için bol tuzlu suda 20-30 dakika bekletin. Pirzolaları, una bulayın. Zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırıp pirzolaları önlü arkalı kızartın. Patlıcanları süzüp kuruladıktan sonra, tenceredeki yağa aktarın. Üzerine tavla zarı formunda doğradığınız yeşil biberleri de ekleyip kaşıkla karıştırarak 3-4 dakika kavurun.

Soyup küçük küpler şeklinde doğradığınız domatesleri ilave edin. Tuz ve karabiberi serpiştirip 5 dakika daha pişirin. Hafif kızarmış pirzolaları patlıcanlı karışımın üzerine yerleştirip 2 su bardağı sıcak suyu tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, 10 dakika pişirip çekirdeği çıkarılmış zeytinleri ve nar ekşisini ( narkşisi yoksa 2 yemek kaşığı kadar sirke katabilirsiniz ) ilave edin. Zeytinler hafif yumuşayıncaya kadar, 10 dakika daha pişirdiğiniz yemeği ocaktan alıp sıcak olarak servise sunun.

Yoğurtlu Kanlıca lokması

10 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı un

1 paket kuru hamur mayası (suda eritilmeden kulalnılan) ya da 2 tatlı kaşığı toz maya

1 çay kaşığı tuz

1 su bardağı su

1 su bardağı pudra şekeri

2 su bardağı şekerli yoğurt

1 çay bardağı sıvıyağ

 Derin bir kaba, unu ve bir paket kuru mayanın tümünü ya da toz mayayı aktarın. Tuzu da ekledikten sonra suyu azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayın. Hamur

toparlandığında bile elinize yapışacaktır. Bunu dert etmeyin, zaten lokma hamuru bu kıvamda olur. Şimdi de yağı tavada kızdırın. Ufak bir kaseye 2 yemek kaşığı sıvıyağ koyup bir tatlı kaşığını bu yağa batırarak, hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar kopardıktan sonra kızgın yağa bırakın. Tavayı yavaş yavaş sallayarak lokmaları iyice kızartın. Bu işi yaparken kaşığı her seferinde sıvıyağa batırmak kaşığın hamura yapışmamasını sağlayacaktır. Şekerli yoğurdu derin bir servis tabağına aktarıp ılık lokmaları da üzerine yerleştirdikten sonra pudra şekeriyle süsleyerek servise sunun.

Not; Mayalı hamur yapmak size zor geliyorsa, kabartma tozu gibi paketlerde satılan vr suda eritilmeden kullanılabilen kuru hamur mayası kullanın. Son derece pratik bir malzeme olduğunu ve ne kadar garantili sonuç verdiğini göreceksiniz.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI