GeriKadın Sağlığı Yumurta kötü kolesterolü düşürüyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yumurta kötü kolesterolü düşürüyor

"Sağlıklı kişilerin her gün, kalp hastalarının gün aşırı bir yumurta yiyebileceği açıklandı."

Günde bir yumurtanın, sağlıklı kişilerde kalp ve damar hastalıkları yönünden hiçbir risk oluşturmadığı, kalp hastalarının da hiç tereddütsüz gün aşırı bir yumurta yiyebilecekleri bildirildi. Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Gün aşırı ve günde bir yumurta yiyenlerde kan yağları ve damar sertliği risk faktörlerinde yükselme olmadığını, kötü huylu kolesterolde ise düşme meydana geldiğini saptadık. Sonuç olarak 'günde bir yumurta, doktor bana dokunma' diyoruz" dedi.Memorial Hastanesi ve Bilimsel Tavukçuluk Derneği Türkiye Şubesi işbirliği ile yapılan araştırma sorunu Prof. Dr. Sönmez, şunları söyledi:Yumurta, kötü huylu kolesterolü düşürdü"Araştırmayı, İstanbul'un Silivri ilçesinde bir iş yerinde ve bir yatılı okulda, yaşları 15 ile 59 arasında değişen 65 gönüllü üzerinde gerçekleştirdik. 3 aylık çalışmada deneklere, bir ay boyunca hiç yumurta vermedik ve kan değerlerini saptadık. Bunu takip eden bir ay boyunca gün aşırı bir yumurta, ikinci ay her gün bir yumurta, son olarak da üçüncü ay sadece erişkin gruba bir ay boyunca günde iki yumurta verdik. Her ayın sonunda kan yağları ve damar sertliği risk faktörlerini saptamak üzere kan örnekleri aldık. Bu tahliller sonucunda, gün aşırı ve günde bir yumurta yiyen guruplarda kan yağları ve damar sertliği risk faktörlerinde yükselme olmadığını, kötü huylu kolesterolde (LDL) ise düşme meydana geldiğini saptadık. Günde iki yumurta yiyen grupta ise kolesterol ve kötü huylu kolesterolde hafif bir yükselme saptanmasına rağmen, damar sertliği riskini tanımlayan faktör seviyelerinde herhangi bir değişiklik olmadığını gözlemledik."Araştırmanın sonuçlarına göre, gün aşırı bir yumurta yemenin sağlık açısından hiçbir sakınca taşımadığını dile getiren Bingür Sönmez, "Sağlıklı kişiler tarafından gün aşırı veya her gün yenen bir yumurtanın, kalp ve damar hastalıkları yönünden hiçbir zararı olmadığını saptamış olduk. Herkes hatta kalp hastaları bile tereddütsüz gün aşırı bir yumurta yiyebilir" dedi.YUMURTA HAKKINDA GERÇEKLER• Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağıdır.• Bir yumurta, yüzde 8 B12 vitamini, yüzde 6 A vitamini, yüzde 20 protein, yüzde 4 B6 vitamini, yüzde 6 D vitamini, yüzde 3 E vitamini, yüzde 6 folik asit, yüzde 2 tiyamin, yüzde 8 fosfor, yüzde 15 riboflavin, yüzde 4 çinko, yüzde 4 demir içerir.• İri bir yumurtada sadece 71-75 kcal enerji bulunur; aynı zamanda doyurucudur. Bu nedenle diyet programları için son derece uygun bir besindir. • Proteinler, vücutta doku ve organların tamirinden sorumludur. Protein kalitesi büyüme için kullanılabilme etkinliği olarak ifade edilen "biyolojik yararlılık" ile ölçülür. Bu, yumurtada yüzde 93.7, tavuk etinde yüzde 79 oranındadır.• Yumurtada bulunan D vitamini ve fosfor kemik gelişimi ve sağlığı, folik asit ve B12 vitamini kansere karşı koruyucu, çinko bağışıklık sistemini kuvvetlendirme bakımından oldukça önemlidir. A ve B6 vitaminleri gibi antioksidanlar kansere karşı vücudu koruduğu gibi yaşlanmayı geciktirme gibi özelliklere sahiptir.• Yumurta sarısında bulunan lutein, erken kalp rahatsızlıklarını önlemede yararlıdır.• Yumurta beyin gelişimi ve işlevselliğinde önemli bir rolü olan kolin bakımından da oldukça zengindir.• Yumurta dışarıdan hiçbir besin maddesi katkısı olmaksızın sadece nem ve ısı ayarlamaları yoluyla bünyesinden eksiksiz bir canlı (civciv) oluşturan mucizevi bir üründür. • Yumurta çevre dostu bir gıdadır. Yumurta kabukları ve ambalaj kartonları çevreyi kirletmeyen, geri dönüşümü mümkün olan maddelerdir. • Yumurta doğal ambalajı yani kabuğu içinde, hiçbir şekilde hile karıştırılmayan tek gıdadır.• Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Yani yumurtada kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitleri ve toplam yağ miktarı azdır.• Tavuk eti ve yumurta son derece besleyici gıdalar olduğu gibi bol, hızlı ve ekonomik bir şekilde üretilebilmeleri nedeniyle de oldukça ucuz gıdalardır. 1 litre süt ile 35 gr protein alınırken, aynı miktar protein 5 yumurta veya 175 gr. tavuk etiyle de sağlanabilir.

False