GeriKişisel Bakım Yazın parfümlere dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yazın parfümlere dikkat!

"Yaz aylarında dikkatsiz kullanılan parfümler cildinizde lekelere yol açabiliyor..."

Yaz aylarında parfüm ve kozmetik ürünlerinin kullanımına dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, bu aylarda kullanılan kozmetik ürünleri ve parfümlerin güneşle teması sonucu tedavi gerektiren kalıcı lekelerin oluşabildiğine dikkat çekti.

Yaz ayları ile artan parfüm kullanımı, dikkat edilmediği takdirde çeşitli rahatsızlıkları da beraberinde getirebiliyor. Başta parfüm olmak üzere kozmetik kullanımı konusunda uyarılarda bulunan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Türsen, parfümlerin içinde yer alan koku verici maddelerin güneş ile temas etmesi durumunda vücutta çeşitli lekelere ve alerjilere neden olabildiğini söyledi.

Parfüm kullanımından hemen sonra güneşe çıkılmasının neden olabileceği rahatsızlıkları anlatan Türsen, özellikle güneş ışınlarına yoğun biçimde maruz kalan boyun bölgesine parfüm sürülmesinin hemen ardından güneşe çıkılması durumunda çeşitli kırmızı lekelerin oluşabildiğini, bu lekelerin de kimi zaman kalıcı olabildiğini kaydetti. Parfüm sürülmesinin hemen ardından eğer güneş ışınlarına çıkılması gerekiyorsa, vücuttaki güneş gören boyun, kol, el üstü ve yüz gibi bölgelere güneş ışınlarına karşı koruyucu etkisi olan kremlerin sürülmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Türsen, krem sürülmesi durumunda bile dışarı çıkmak için acele edilmemesi, en az 15 dakika beklenilerek kremin deriye nüfuz etmesinin sağlanması gerektiğini söyledi. Türsen ayrıca, güneş ışınlarına uzun süre maruz kalınması gereken durumlarda da koruyucu kremlerin mutlaka 2-3 saatte bir yenilenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bu tür lekelerin oluşması durumunda uygulanacak tedavi yolları hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Ümit Türsen, "Bu tür lekeler genel olarak tedavi ile biraz solabiliyor. Ama engellemek için önlem almak daha önemli. Kortizonlu kremle kırmızılaşan bölgelerin renklerinin solması sağlanabiliyor. Kalıcı hale geliyorsa da leke giderici kremler ve lazer ile tedavi etmek mümkün" diye konuştu.
Güneşe bağlı hastalıklar arasında iç bölgelerle karşılaştırıldığında deri kanserinin Mersin'de, örneğin Ankara'ya göre daha fazla görüldüğünü bildiren Doç. Dr. Ümit Türsen, "Ankara'ya göre Mersin'de daha sık rastlanılan güneşe bağlı hastalıklar var. Deri kanserleri ve kanser öncüsü hücre değişiklikleri de bunlardan biri. Poliklinik verilerine dayalı olarak Ankara'da bu tip hastalıklar yüzde 2 oranında görülürken, Mersin'de yüzde 5 oranında görüldüğünü söyleyebiliyoruz" şeklinde konuştu.

Güneşe bağlı hastalıkların tedavisinden çok, korunma yollarının daha önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Türsen, güneş ışınlarına karşı koruyucu kremin yanı sıra geniş şapkalar ve sık dokunmuş elbiseler giymekte fayda olduğunu, yine güneşin en etkili olduğu 11.00 ile 15.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarıda bulunulmamasını önerdi.

False