Küçük kırmızı bitkinin büyük devası

Öyle bir yabani yemiş ki.. Kırmızı renkli, nohut büyüklüğünde... Bir ağaçta yetişiyor.. İçanadolu'da daha fazla var. Gilaburu meyvesi suyu sıkılarak yenen bir küçük meyve. C vitamini ve antioksidan çok fazla olduğu için gençlik kaynağı.

Haberin Devamı

Zaman bulunca dönüp, doğayı izleyelim ve onun insanı şaşırtan dengesinden yararlanmayı deneyelim. Artık insanların aklına çözüm deyince doğa geliyor. Siz de onlardan biri olabilirsiniz.

Avrupa'da pek çok ülkenin şifalı bitki marketlerinde yer alan bir bitkiden söz etmek istiyorum: Öyle bir yabani yemiş ki, kırmızı renkli, nohut büyüklüğünde... Bir ağaçta yetişiyor.. İçanadolu'da daha fazla var. Gilaburu meyvesi suyu sıkılarak yenen bir küçük meyve. Yöreye göre değişik adları var. Konya'da "giligili", Tunceli'de "dağdağan" gibi adlarla anılıyor. Çekici kırmızı salkım görünümde. Şimdi tam toplanma mevsimi. Tadı acı fakat salamurası yapıldıktan sonra acılığı yok oluyor.

Doğal sağlığın atom karıncası

Gilaburu'da C vitamini ve antioksidan çok fazla olduğu için "gençlik kaynağı" diyebilirim. Salamura suyu kullanılıyor. Aynı nektarlar gibi su katıp, seyreltilerek içiliyor. Gilaboru (Gilaburu diyenler var) suyunun içeriğinde mevcut olan asitler nedeniyle mikroplara karşı etkisi büyük. Doğal bitkinin suyunun yaşlanmayı geciktireceği gerçeğini unutmayıp öyle tüketme yoluna gidin. Sağlıklı yaşamın gereği olarak bazı bitkileri keşfetmek şart.

Kanseri önlemede etkili olduğu yöre insanları tarafından dile getirilen Gilaburu, ayrıca kolesterolü düşürüyor. Astım,romatizma, yüksek tansiyon gibi bedensel sorunlara iyi geliyor. Orta Anadolu'da bu aylarda şifa katan meyve suyu niyetine içiliyor. O civarda yaşayanlar ihmal etmesin bu mevsimde toplanıyor. Doğal sağlığın atom karıncası gibi. Böbrek taşının düşürülmesinde bir çok insan yardımcı olarak bu bitkinin suyundan faydalanıyor. Prostat, üre, vücutta sıvı toplanması gibi sorunlar yaşayanlar için sağlık teşkil ediyor.

Halsizliğe çözüm: Kuşburnu, ahududu ve böğürtlen

Pek çok insan enerjisizlikten ve halsizlikten yakınıyor. Doğal örtünün içinde buna çözüm olan bitkilerin sayısı az değil: Pelinotu, şahtere, kekik, karahindiba, kantaron, adaçayı, havlıcan ve zencefil. Size saydığım otların tozlarından ikisiyle bir içecek önereceğim. Kaynamış suyu bir su bardağına koyun. İçine 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz havlıcan katın. 10 dakika demleyin. Süzme bal ile tat verin. Ve sabahları kahvaltıdan sonra için.

Doğanın içinde halsiz ve yorgun insanlar için üç güzel bitki daha bulunuyor:Kuşburnu, ahududu ve böğürtlen yaprağı üçgeninden yararlanalım. Bunların her birinden 100'er gram alın. Hepsini harmanlayın ve koyu renklı bir kavanozda saklayın... Karışımdan 1 çorba kaşığı alın. Sıcak suda bunu kaynatın. 10 dakika kadar kaynattıktan sonra, 2 saat dolaylarında demlendirin. Süzün ve içine bir çay kaşığı süzme bal ekleyin. Bu karışımdan hergün bir çay bardağı için.

Tarçının değeri

Tarçın asıl olarak sofradan eksik edilmemesi gereken bir doğal toz. Yemekten sonra sütlü tatlı yiyorsanız içine biraz tarçın ilave etmeyi ihmal etmeyin. Önemli olan; tatlı sevmeyenler ya da kilo korkusu ile tatlı yemeyenler. Bundan çekinenler için sade içmeyi tavsiye ediyorum: Tarçından bir çay kaşığı alın, bir su bardağı suya ekleyin, karıştırın. Sinirlere iyi gelen bir tabiat içeceğidir. Mutfağınızda her zaman bulunması şart olan bitki tozunu ihmal etmeyin. İhtivasında şekeri düşüren özelliğini unutmayın. Tarçın gibi baharatlar hep gözünüzün önünde bir yere olsun. Zengin bitki örtüsüne sahibiz ve doğal yöntemlerle tedavi açısından avantajlı bir ülke. İşte doğal ve tamamlayıcı tedavi amacıyla sıkça kullanılan bitkileri ve özelliklerini paylaşmak için burada sizlerleyim. Doğal bitkilerin her zaman insanın elinin altında olması gerekiyor. Çünkü bir gün mutlaka işe yarayacak şifa taşıyorlar. Aroma Şifalı Bitkiler'in ilgi alanı: şifa taşıyan bitkiler. Telefonla ya da maille sorularınızı iletin, yanıtlarımızı paylaşalım.

Doğadan pratik notlar: Ahududu ülkemizde ünlü bir yemiş. Çayı kullanılıyor ama püresi ayrı bir deva taşıyor. Ahududu püresi iltihaplanmayı engelliyor ve dolaşım sistemini düzenliyor.

Besininiz ilacınız, doğa dostunuz olsun

Herbalist Tarkan Güveloğlu
Mahmure.com Uzmanı

www.herbalisttarkan.com

Yazarın Tüm Yazıları