Başbakan Erdoğan'ın favorisi Kızılderili çayı bağışıklık sistemini güçlendiriyor!

Soğuk algınlığı ve grip için çoğu kez istirahat, temiz hava, ağrı kesici ve ateş düşürücüler verilir. Bir de burun akıntılarını azaltan ilaçlar... C vitamini takviyesinin de yapılması mutlaka önerilir. Herbalist Tarkan Güveloğlu ise bunların yanı sıra, "bitkisel şifa" yollarını öneriyor.

Haberin Devamı

Soğukların kendini yavaş yavaş hissettirdiği şu sıralarda ıhlamur, ısırgan otu, nane ve kuşburnu gibi çayları içmek çok yararlı. Zencefil gibi baharatları da bu dönemde çorbalara eklemek gerekiyor. Çünkü zencefil, hastalık yapıcı mikroorganizmaları yok eden bir özelliğe sahiptir. İltihap giderici ve vücudu soğuk algınlığına karşı koruyan doğal madde olarak mutfaktan onu eksik etmemek gerekir. Hatta kurutulmuş köklerinden de çay demleyebilirsiniz. Bütün bu doğal önlemler domuz gribine karşı da sizi donanımlı hale getirir. (www.herbalisttarkan.com)

Başbakan Erdoğan'ın da favorisi
Havlıcan ve tarçın gibi bitkiler de soğuğa ve soğuk ile gelen hastalıklara karşı etkilidir. Ekinezya özellikle soğuk algınlığından korunmak için kullanılır. Eğer soğuk aldınızsa, bu bitki çayını kullanmanın pek yararı olmaz. Ekinezya çayının, henüz hastalığa yakalanmadan önce içilmesi bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu arada Başbakan Erdoğan'ın da favorisi olan ve "kızılderili çayı" olarak bilinen bu çayı bu aralar ihmal etmeyin!

Ökaliptus nefes açar!
Şifalı bitkilerin arasında yer alan rezene çayı nefes açar. Soğuk havalarda içilmesini tavsiye etmemizin asıl nedeni budur. Rezenenin bir diğer faydası da, midede oluşan gazlara karşı etkili olmasıdır. Ökaliptusun nefes açıcı, solunum yollarını iyileştirici özelliği bulunduğunu hatırlatmak isterim. Ayrıca okaliptüs ve kekik yapraklarını kaynar suya atıp buharını soluyabilirsiniz. Bu da soğuk algınlığına çok iyi gelir.

Bu arada, sağlıklı ve vitamin açısından zengin beslenmeye dikkat etmelisiniz. A (süt, balık), C (narenciye), ve E (bitkisel yağlar, bakliyat) vitaminlerinin antioksidan özelliklerinden dolayı tüketilmesi gerekir. Soğan ve sarımsak ise grip virüslerini öldüren bitkisel yağları barındırır. Ginseng'in içindeki etkili maddeler de bağışıklık sistemine iyi gelir. Hatta ginseng ruhsal ve fiziksel strese karşı da olumlu etkiler yaratır.

İşte soğuklara karşı vücudu hazırlamak ve güçlendirmek için gerekli bitkiler:
• Adaçayı
• Ihlamur (özellikle yaprağı)
• Ekinezya
• Kuşburnu
• Zencefil (toz veya ezilmiş)
• Bal (şeker hastaları kullanamaz)

Yapılışı: Ihlamur yaprağı ve kuşburnunu 2 dakika kaynatın ve ocaktan indirin. Sonra içerisine adaçayı, ekinezya ve zencefil ekleyin, 15 dakika demleme halinde bırakın. Demlendikten sonra süzün. Hafifçe soğusun (ılık bir kıvamda olacak). Bu ılık içeceği bal karıştırıp için.

Doğadan pratik notlar: Balı çok sıcakken içeceklerinize karıştırmayın. Ilıkken ilave edin. Çok sıcakta besin değeri azalıyor...

Besininiz ilacınız, doğa dostunuz olsun,

Herbalist Tarkan Güveloğlu
Mahmure.com Uzmanı
www.herbalisttarkan.com
0216 414 97 16

Yazarın Tüm Yazıları