Sağlıklı ve Fit Olmanın Çözümü

Joseph Pilates egzersizlerini şöyle tanımlamıştır:‘’Sadece üç derste farkı hissedecek, on derste farkı görecek, 20 derste tamamen farklı bir vücuda sahip olacaksınız. 30 seans sonunda tamamen yenilenmiş bir vücuda, özellikle de sağlıklı, sıkı karın ve sırt kaslarına sahip alacaksınız.’’

Haberin Devamı

Pilates metodu veya pilates Joseph ‘Joe’ Huberts Pilates (9 Aralık 1883-9 Ekim 1967) tarafından geliştirilmiş bir egzersiz sistemidir.

Astım ve romatizmayla boğuşan ve çelimsiz bir çocuk olan Pilates, bir aile hekimi tarafından kendisine verilen anatomi kitabı sayesinde daha çocukken insan vücudunu incelemeye başladı. Kitabın her bir sayfasını öğrenmek ve anlamak için kendi beden hareketlerinden faydalandı.

Zaman içinde modern yaşam tarzının, kötü duruşun ve yetersiz solunumun zayıf bünyelerin temel sebepleri olduğuna kanaat getiren Pilates, bu nedenle çeşitli egzersiz ve antrenman programları geliştirip, bu programları mükemmel şekilde uygulayabilmek için ihtiyaç duyduğu aletleri tasarlayıp üretti.

Birinci Dünya Savaşı döneminde diğer Alman vatandaşlarıyla birlikte götürüldüğü esir kamplarında esirlere verdiği güreş, kişisel savunma dersleri ve alet jimnastik derslerini harmanlayarak onların fiziksel dirençlerini en üst seviyeye çıkardı.

Haberin Devamı

1918 senesinde yaşanan büyük domuz gribi salgınında Alman esirler güçlenen fiziki dirençleri sayesinde salgından etkilenmeyince Pilates’in uyguladığı teknik de ön plana çıktı. Joe’nun bu başarısını fark eden kamp sorumlusu onu Isle of Man’deki hastaneye atadı. Pilates burada sorumlu olduğu 30 hastaya her gün egzersiz yaptırdı. (O dönemler batı tıbbının yeni başladığı zamanlardı; morfin ve ameliyat dışında hastalara uygulanabilecek tedavi yöntemi nerdeyse yoktu).Joe’nun egzersiz programına katılan hastalar kısa sürede iyileşme göstermeye başladı ve birçok kişinin ölümüne sebep olan salgın hastalıkların hiç birine yakalanmadı.

Sağlıklı ve Fit Olmanın Çözümü

Hemşire olan eşi ve Pilates yeni hareketler yaratmaya, aralıksız kendi vücutları üstünde denemeye ve başarı elde ettikleri pilates hareketlerini öğrencilerine öğretmeye ve yaptırmaya başladı. Kısa süre içinde kronoloji adını verdikleri bu yöntem, dansçıların kaslarının güçlenmesi, dengelerinin gelişmesi ve tedavileri için vazgeçilmez bir unsur haline geldi.

Haberin Devamı

Joseph Pilates’in ‘’kontroloji’’ adını verdiği metodu, zihin ve beden bütünlüğünü öngören denge, nefes ve hareket sistemlerinin bir sentezidir. Bedenin dengede tutulmasına yardımcı olan ve omurgayı desteklemekte önemli işlevi olan temel kaslar üzerine yoğunlaşan bir egzersiz programı olan pilates, eklem ve kemikleri hayat boyu korumak için kas güçlendiren, esneten ve özellikle içsel karın kaslarının kuvvetlendirilmesi esasına dayanan bir sistemdir.

Pilates egzersizlerinin amacı; karın ve sırt bölgelerini eşit oranda güçlendirip, vücudumuzun üst kısmında sağlam bir iskelet oluşturmaktadır. Pilatese göre vücut merkezi derindeki kaslarla bel kemiğine en yakın kaslardan oluşur (Core area).Klasik egzersizlerde zayıf kaslar zayıflama, güçlü kaslar güçlenme eğilimindedir. Bu da dengesiz kas yapısına, kronik bel ağrısı ve sakatlıklara yol açabilir. Pilateste kas yapısı bir bütün haline getirilir. Kilo vermeseniz de ince görünürsünüz. Sakatlanmalar zorlaşır, dayanıklılık artar, metabolizma hızlanır.Kişinin doğduğunda sahip olduğu kas yapısına, eklem açıklığına ve postüre sahip olması temel hedeftir.

Haberin Devamı

Pilateste her bir egzersizin çok kez tekrarı yerine daha az sayıda, tam, kontrollü ve belirli bir biçim içinde uygulanması tercih edilir.

Sağlıklı ve Fit Olmanın Çözümü

Fiziksel ve zihinsel sağlık birbiri için gereklidir. Pilates hareketleri akıcıdır ve nefes, kontrol ve konsantrasyonla birleşmiştir. Sonuç; artan esneklik, güç, beden farkındalığı, enerji ve gelişmiş zihinsel konsantrasyondur.

Pilateste karın, alt sırt ve kalçalar vücudun geri kalanının özgürce hareket etmesi için desteklenir ve güçlendirilir. Pilateste kişinin kendi vücut ağırlıkları kullanılır.Bunu yüksek düzeyde kardiyovasküler egzersiz üzerine yoğunlaşmadan gerçekleştirmeyi hedeflerler.

Pilates’e göre: ‘Fiziksel zindelik;mutluluk için ilk gereksinimdir. Bizim fiziksel sağlık anlayışımız; günlük rutin işlerimizi içten gelen bir tat ve zevk duyarak, kolay ve tatminkâr bir şekilde yapabilme kabiliyetine sahip, zihni kuvvetli ve bütün kısımları eşit ölçüde gelişmiş bir vücuda erişmek ve bu vücudu korumaktır.’

Haberin Devamı

Pilates ve Spor Eğitmeni Seval Ergün

INSTAGRAMhttps://www.instagram.com/s.e.v.a.l.e.r.g.u.n/

Yazarın Tüm Yazıları