İyi Bir İlk İzlenim İçin Bunlara Dikkat Etmelisiniz!

İlk izlenimin önemi hakkında konuşan Dermatolog Dr. Şale Yılmaz, izlenim oluşturma noktasında dikkat edilmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Haberin Devamı

İlk izlenim yeni tanıştığımız birini ilk kez gördüğümüzde bizde oluşan olumlu veya olumsuz izlenimdir. Bu süre ortalama olarak 30 saniyedir. Hepimiz bir insanı tanıma konusunda kişiliğinin, kültürün, çok önemli olduğunu biliyoruz ve bunları bu kadar sürede öğrenme şansımızın olmadığını da biliyoruz, ancak zihnimiz bu şekilde çalışıyor ve objektif olamıyor. İlk kez karşılaştığı biri hakkında bilinç dışı olarak bir takım yargılara varıyor ve ona göre kararlar veriyor. Ayrıca kısa sürede oluşan bu ilk izlenimi daha sonra değiştirmek de oldukça zor. İyi bir ilk izlenim yaratabilmek, iş hayatında ve özel hayatta başarıyı getirecektir. Olumlu izlenim bıraktığınız insanlar size sempati duyacak ve sizinle görüşmeye, sizinle çalışmaya istekli olacaklardır. İyi haber şu ki; ilk izlenim belli noktalara dikkat edilerek yönetilebilen bir süreçtir. Hangi yaşta, sosyal çevrede, meslekte olursak olalım her insan çevresinde olumlu imaj oluşturmak ister. Bu nedenle nasıl göründüğünü önemser.

Haberin Devamı

Peki, siz nasıl bir ilk izlenim bırakıyorsunuz?

Başarılı bir imaj oluşturmanın ilk adımı önce mevcut durumu değerlendirmekle başlar. İstediğiniz görünüme sahip misiniz, yoksa bazı açılardan gelişmeye ihtiyacınız mı var? İsterseniz bu konuda çevrenizden, yakınlarınızdan da yardım alabilirsiniz. İnsan bazen kendini dıştan değerlendiremeyebilir.

Nasıl bir ilk izlenim bırakmak istiyorsunuz?

Hedefleriniz neler? Çevrenize nasıl bir mesaj vermek istiyorsunuz? Kullandığınız renkler, saç şekliniz, makyajınız, kıyafetleriniz, aksesuarlarınız sizin yaş, meslek, kişilik, çevre, sosyal statü ve yaşam şeklinizle uyumlu olmalıdır. İş ve sosyal yaşamınızda hedeflerinize uygun imaj çizin.

İlk izlenim nasıl oluşur?

%55 renkler, giyim ve vücut dili

Bakımlı, itinalı bir görünüm profesyonel durur ve güven uyandırır. Vücudunuzla uyumlu kıyafet, yere, ortama uygun size yakışan tonlarda renk seçimi önemlidir. Saçlarınız en önemli aksesuardır. Renk, kesim olarak sizinle uyumlu, temiz bakımlı olmalıdır.
Beden diliniz başkalarına gönderdiğiniz sessiz mesajdır. Siz kendinizden emin, özgüvenli olursanız karşı taraf sizi öyle algılar.

Haberin Devamı

Duruşunuz, hareketleriniz, gülüşünüz, mimikleriniz, göz temasınız karşınızdaki insan tarafından içgüdüsel olarak algılanır ve yorumlanır. Kendinden emin, özgüvenli duruş, doğal içten bir gülümsemek, göz teması kurmak ve el sıkarken samimi olmak önemlidir.

%38 konuşma şekli, ses tonu ve vurgular

Ses tonumuz, konuşma şeklimiz, konuşma hızımız karşımızdaki kişi tarafından algılanır ve yorumlanır. Eğer rahat ve güvenliysek bu ses tonumuza, konuşmamıza yansır ve hissedilir. Karşı tarafı ilgiyle dinleyin, sözünü kesmeyin cümlelerini tamamlamayın. Çok yüksek veya düşük tonda konuşmayın. İnsanları sıkacak kadar uzun, ilgisiz konulardan söz etmeyin. Onlara özel yaşamlarıyla ilgili sorular sormayın. Diksiyonla ilgili sorun yaşıyorsanız bununla ilgili destek alın, kendinizi geliştirin.

Haberin Devamı

%7 kelimeler sözlerin etkisi diğerlerine göre ne kadar az. Yani ne söylediğinizden çok nasıl söylediğiniz önemlidir.

Bunlar göz önüne alınırsa iyi bir ilk izlenim oluşturmak hiçte zor olmayacaktır. Sizce de öyle değil mi?

Dermatolog Dr. Şale Yılmaz

İyi Bir İlk İzlenim İçin Bunlara Dikkat Etmelisiniz

Yazarın Tüm Yazıları