Botulinum Toksin Nedir? Nasıl Uygulanır?

Botulinum Toksin, doğru veya yanlış pek çok kaynaktan fikir sahibi olduğunuz veya merak ettiğiniz bir konu. Belki çok uzun zamandır zaten yaptırıyor, belki de korkularınız yüzünden uzak duruyorsunuz. Dermatolog Dr. Şale Yılmaz, botulinum toksin hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

Haberin Devamı

Yüz yaşlanması çok farklı etkenlerle oluşur. Yüzün üst kısmında yaşlanma sürecini oluşturan en önemli sebep, alındaki ve göz çevresindeki kasların kasılmasıdır. Gülerken, kızarken veya şaşırırken oluşan bu mimik hareketleri zamanla yerleşerek ciltte kalıcı çizgi ve kırışıklıklar oluşturur. Doğru zamanda yapılan botulinum toksin ile sinir ve kas arasındaki iletim geçici olarak zayıflatılır ve buradaki kasların kırışıklık oluşturması azaltılır.

BOTULİNUM TOKSİN NEDİR?

Botulinum toksin, Clostridium botulinum adındaki bakteriden elde edilen bir ilaçtır. Çok uzun zamandır pek çok sağlık sorununun tedavisinde kullanılan bu ilacın kırışıklık tedavisinde de kullanılmaya başlaması (yaklaşık 30 yıl önce)medikal estetik uygulamalara yeni bir boyut getirmiştir. Tüm dünyada kadın, erkek herkesin çok ilgi gösterdiği bu tedaviye talep her yıl katlanarak artmaktadır.

Haberin Devamı

TEDAVİDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Bu tedaviye başlamak için standart bir yaş yoktur. Sizin kas yapınız, yaşam şekliniz, genetiğiniz bu ihtiyacı daha erken veya geç hissetmenize neden olabilir.

Tedaviye doğru zamanda başlamak kırışıklıklar yerleşmeden minik dozlarda uygulama yaparak ciltteki deformasyonu engellemek, daha başarılı sonuçlara ulaştırır.

Kırışıklıklar yerleştikten sonra yapılacak botulinum toksin uygulaması ile tam sonuç alınamayabilir; ek olarak çizgiyi açmak için dolgu gibi uygulamalara ihtiyaç duyulabilir.

BOTULİNUM TOKSİNİN ETKİSİ NE KADAR SÜRER?

Botulinum toksin uygulamasını bir kez yaptırdıktan sonra devam etmek zorunda değilsiniz. İlacın etkisi ortalama olarak 4 ay sürecektir. Daha sonra uygulatmazsanız herhangi bir zarar görmezsiniz; kırışıklılarınız kaldığı yerden yaşlanma süreciyle beraber devam edecektir.

Botulinum toksin uygulamasını yaptırmak cilt yaşlanmasını hızlandırmaz bu ve benzer diğer medikal estetik uygulamalarda amaç yaşlanma sürecini yavaşlatmak ve cildi korumaktır.

Botulinum Toksin Nedir Nasıl Uygulanır

Haberin Devamı

BOTULİNUM TOKSİNİN ETKİLERİ NELERDİR?

Botulinum toksin uygulaması yüzü şişirmez.

Botulinum toksin uygulaması kas yapısı göz önüne alınarak yapılırsa ifade de bozulma olmadan sadece çizgileri yumuşatır ancak daha yüksek doz uygulamaları ifadeyi değiştirip mimik hareketlerini engeller.

Başarılı uygulamalar kırışıklığı azaltan, taze, dinamik görünüm veren uygulamalardır.

Uygulama noktaları ve dozları tamamen kişinin kas yapısına göre belirlenir, standart bir uygulama yoktur.

Botulinum toksin uygulamasından sonra çizgilerin açılması hemen başlamaz. Etki birkaç günde başlayabileceği gibi 10-14 günü bulabilir. Kişiden kişiye değişim gösterebilir.

Kozmetik amaçlı botulinum toksin tedavisi çok ufak dozlarda yapılır bu nedenle genel dolaşıma katılması yok denecek kadar azdır. Ancak her tedavi gibi uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır. Aksi taktirde sorun yaşanabilir.

Haberin Devamı

Dermatolog Dr. Şale Kutsal Yılmaz

https://www.instagram.com/sale_yilmaz/

Yazarın Tüm Yazıları