Adet düzensizliği hakkında...

Operatör Doktor Kağan Kocatepe; kullanıcılarımızın kadın sağlığı, gebelik ve gebelikten korunma ile ilgili sorularını yanıtlıyor.

Haberin Devamı

Merhaba, ben 21 yaşındayım, adet sancısı çekiyordum, kadın doğum doktoruna gittim rahminin küçük olduğu tehşisi koydu. Evlenene kadar ilaç almamı söyledi. İlacın adı: ponston forte. İleride bir sorunla karşılaşır mıyım diye tedirgin oluyorum?

Bahsettiğiniz ilaç bir ağrı kesicidir. Rahim küçüklüğü sizin yaşınızda çok sık rastlanır, tedavi gerektirmez ve ileride çocuk sahibi olmanızı engelleme olasılığı son derece düşüktür.

Merhabalar, ben 1 haftadır yasmin adlı doğum kontrol hapını kullanıyorum. 1 ay sonra düğünüm var. Bu ilacı kullanırken antibiyotik de alabilir miyiz? İlaç etkisini kaybeder mi? Teşekkürler.

Geniş spektrumlu olarak tabir edilen ilaçlarla 10 günden daha uzun sürmeyen tedavilerde doğum kontrol haplarının etkisi azalmaz.

Öncelikle iyi günler benim problemim geçen gün erkek arkadaşımla sevişirken parmağını vajinama soktu. Bir acı hissettim ve bir miktar kan geldi. Acaba kızlık zarım yırtılmış mıdır? Bunu doktora gitmeden nasıl öğrenebilirim?

Doktora gitmeden bu konuyla ilgili bilgi edinmeniz pek mümkün değil.

Merhaba ben 24 gün önce kürtaj oldum, operasyondan 4 gün sonra ağrı ve kanama şikayetiyle aynı doktora gittim parça kaldığını söyledi ve iğne yazdı iğneler bitince hala biraz parça olduğunu ama korkacak bir şey olmadığını söyledi o günden beri akıntı ve iki gündür karnımda ağrı var. Ne yapmalıyım, vücut kalan parçaları kendi atabilir mi?

Parça kalmasının vazgeçilmez iki belirtisi ağrı ve beraberinde adet kanamasını geçen miktarda kanamadır. Sizin durumunuzda muhtemelen parçalar tedavinin etkisiyle vücut tarafından atılmış.

2000 ve 2002 yılında 2 kürtajım var. Sonrasında 3 ay regl olamadım. Premarin ve farlutal kullandım. Her ay aynı gün regl olmaya başladım. Fakat 2 yada 3 gün sonra kanamam azaldı. En son 21/03/2005 regl oldum. Mayıs 6(da farlutal içerek oldu.15/06/2005'te Dipro vuruldum. Fakat hala yanıt alamadım. 10/05/05 fsh.5,23 e2.40 prl.8.1 erken menepoz olabilir m? Çocuğum olabilir mi? Ne yapmalıyım? Ben henüz 25 yaşındayım.Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

İstenen tetkikler tam olarak ideal olmasa da sonuçlar menopoza işaret etmiyor. Yeni bir gebelik olup olmadığının belirlenmesi için veya gebelik yoksa neden adet kanaması göremediğinizin araştırılması için muayeneye başvurmalısınız.

Merhaba benim sorunum ilişki anında koklu beyaz bi sıvı gelmesi, bu koku beni ve partnerimi acaip rahatsız ediyor. Bu regl dönemlerime yakın daha da artıyor. Neden kaynaklı olduğunu ve nasıl gidereceğimi merak ediyorum. Doktora gitmeli miyim, ciddiyeti ne boyuttadır? Teşekkürler.

Muhtemelen basit bir enfeksiyon durumu söz konusu. Bu nedenle mutlaka doktor muayenesinden geçmelisiniz.

Ben 32 yaşındayım, diane 35 kullanıyorum. Cinsel isteksizlik ve kilo yapar mı? Cevaplarsanız sevinirim.

Bahsettiğiniz ilaç içerdiği hormonlar nedeniyle bazı kadınlarda bu tür yan etkilere neden olabilmektedir. İlacın değiştirilmesi için doktorunuzla irtibata geçmelisiniz.

Adetim 3 gün geciktiğinde hamilelikten şüphelendiğim için evde test yaptım ancak sonuç negatif çıktı. 10 gün gecikmenin sonuda adet oldum ama normalinden biraz farklıydı. daha az ve açık renkli sizce hamile olma ihtimalim var mı?

Muhtemelen hamile değilsiniz demekten başka birşey söyleyemem zira idrar testinde belirti vermemiş olan bir erken dönem düşüğü söz konusu olmuş olabilir ancak bu olasılık oldukça düşük.

Ben ilk adetimi gördüm arasından 1 hafta geçti ancak devamı gelmedi. Ayrıca ağrılarım da oluyor ama devamı gelmedi sizce ne yapmalıyım ben daha 13 yaşındayım.

Yaşınız ufak olduğu için bu tür düzensizlikler yaşamanız normal, gebelik ihtimali olmadığını var sayarak konuşuyorum, bu tür durumlar bir kaç sene içinde kendiliğinden geçecektir.

Bartholin kisti ameliyatı ile kızlık zarı bozulur mu? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Bartholin bezi ile kızlık zarı birbirine çok yakın olmakla beraber ameliyatın kızlık zarı bozulmadan yapılması mümkün olabilmektedir.

Merhabalar. ben yeni evliyim, ama çocuk istemekteyiz, hemen hemen 2-3 günde bir cinsel birleşme yaşıyoruz, yalnız spermler içine nasıl gidecek boşalıyorum daha sonra bekliyorum ve de çektiğimde çoğu dışına çıkıyor, yastık vs. olmuyor büyük bir bölümü boşa gidiyor, böyle olursa gebelik zor mudur yani boşalır boşalmaz spermler döllenemz mi teşekkür ederim bana yardımcı olursanız sevinirim.

İlişkiden sonra dışarı boşalan sıvı sperm içermiyor, bu sadece meninin spermlerden arta kalan sıvısı, bu kadınlarda her zaman olan bir şeydir.

Ben farklı zamanlarda farklı iki kadın doğum uzmanına giderek muayene olmuş ve doğum kontrol hapı için tavsiye istemiştim. Her iki doktor da farklı ilaçlar tavsiye ettiler: Microgynon ve yasmin. Şimdi tekrar kullanmaya başlamayı düşünüyorum ancak hangisini kullanmalıyım kararsız kaldım.Sizin öneriniz ve nedenlerini öğrenebilirsem çok mutlu olurum. Şimdiden çok teşekkür ederim.

İkisinden birini seçip bünyenize hangisinin daha iyi geleceğini deneme yanılma yoluyla bulmalısınız. Hangi ilacın kimde yan etki yapacağını veya yapmayacağını belirleyecek test yok malesef.

Ben 8 aylık evliyim. Ve düğünden 1 ay önce Yasmin kullanmaya başladım. 6 ay bu ilacı kullandıktan sonra birden fazla kilo almaya başladığım için ilacı Kyralon olarak değiştirdim yine doktor tavsiyesi üzerine. İlaca geçen hafta 1 haftalık arayı verdim ve bugün yine başlamam gerekiyor ama kilo almalarım beni korkuttuğu için alıp almamak konusunda tereddütteyim. Tereddütte olmamın bir nedeni de adet olduğumda kanamanın sadece ilk gün olması sonra kesilmesi. Bu konuda bana yardımcı olur musun?

Doğum kontrol haplarının tümü adet kanamasını azaltır ve bu sizin hormonlarınıza veya vücudunuza zarar vermez. Kilo alma sorunu ise doğum kontrol haplarının önemli bir kısmında malesef var olan bir sorundur, bunun için doğum kontrol hapı markası değiştirerek ve ilacın size kilo aldırıp aldırmayacağını en az dört ay kullanımla belirleyerek size en uygun olan hap markasını (her zaman doktor önerisiyle) bulmalısınız.

30 yaşındayım 20 haftalık ikiz bebeklere hamileyimç 13. haftada yapılan ense ödemi ölçüm testi iyi çıktı fakat 20. haftada yapılan ayrıntılı usgde iki bebeğimde de ekojenik foküs tespit edildi. Bunun anomali açısından bir riski var mı, kan testleri ikiz gebeliklerde yapılması çok anlamlı olmuyormuş, amniyosentez önerir misiniz şimdiden çok teşekkür ederim. Not: (Bir bebeğimde de fetal aritmi tespit edildi.)

Ekojenik intrakardiyak fokus yani kalp içinde parlak odak tümüyle sağlıklı bebeklerin %1'inde görülür, bir hastalık değildir ve beraberinde down sendromu düşündüren başka bir olay yoksa amniyosentez için bir neden teşkil etmez.

Op. Dr.Kağan Kocatepe

Op.Dr. Kağan Kocatepe'nin sitesini ziyaret etmek için tıklayın...

Yazarın Tüm Yazıları