Masabaşı Çalışanlar İçin Beslenme Önerileri

Metabolizmamız sabah açlığında dinlenme halindedir. Uyandıktan sonra en geç 2. saatte kahvaltı yapılması halinde, sindirim ve boşaltım sistemi güne uyanır.

Haberin Devamı

En azından kahvenize ekleyeceğiniz süt, metabolizmanızı çalışmak zorunda bırakır. Pratik, tok tutan, düşük kalorili ve sağlıklı kahvaltı seçenekleri için kişiye özel öneriler alın.

Kahvaltıdan itibaren 4. saatte metabolizma yeniden dinlemeye geçer, enerji harcamasını rölantiye alır. Bir araştırmada sağlıklı deneklerden saat başı alınan kan alınmış. Yemekten sonra 4. saatte açlık hissi veren ghrelin hormonun yükseldiği, tokluk hissi veren leptin hormonunun düştüğü gözlemlenmiştir. En iyisi siz, öğle saatine denk gelen toplantılarınızı engel olarak görmeyin. En azından öğleden sonraki ara öğününüzü toplantıda yanınıza alın. Öğle yemeğiyle ara öğün yer değiştirsin. Öğle yemeğini öğleden sonra gecikmeli olarak da, olsa yiyin.

Öğle yemeğine denk gelebilen toplantılarda güvenli atıştırmalık olarak: 15-20 adet kuruyemiş, 4-5 adet kepekli bisküvi, tam buğday / tam çavdar unundan kalın uzun ebatta pastane tipi 1-2 adet galeta tüketin. Toplantıda yiyecek yasak fakat içecek serbest ise; bol süte eklenen kahve, şeker oranı düşük kuru meyveler, 200 ml ayran, 200 ml sade kefir gibi seçeneklerini temin edebilirsiniz. Sizin koşullarınıza en uygun seçeneği bulmak üzere bireysel danışmanlık aldığınız diyetisyenlerinizden yardım isteyin. Böylece: iştahınız daha kontrollü oluyor. Toplantılarda zihinsel performans ve bedensel dinamizminizde düşüş riski azalıyor.

Haberin Devamı

Masabaşı Çalışanlar İçin Beslenme Önerileri

Tüm güne yayarak içeceğiniz bol içme suyu, odaklanma becerinizi olumlu etkiler. Ancak dikkat: Çay, kahve değil, içme suyu… Vücutta su oranı %2 azaldığında konsantrasyon bozukluklarının başladığını biliyor muydunuz? Unutmayın ki; beyniniz yakıta ulaşabilmek üzere her 4 saatte bir beslenmek ister. Kanın beyni besleyebilmesi de, vücutta ideal su oranı ile ilişkilidir. Yani ne vücutta aşırı su tutan faktörlere, ne de vücuttan aşırı su boşaltan faktörlere ihtiyacınız var. Tek ihtiyacınız olan düzenli biçimde ve güne yayarak bol su tüketmektir. Bedeniniz ihtiyacı olan kadar suyu kullanır ve sonra fazlasını zaten atar.

Haberin Devamı

2,5 lt suyu boşaltmak için metabolizma, 45 dk yürüyüş yapılmış gibi çalışır. Oturduğunuz yerden enerji harcamanın bir yoludur, bol su tüketmek...

Bir tüyo daha vermek gerekirse: Bedenimiz önce besinle gelen karbonhidratları, sonra besinlerle gelen yağları yakar. Hala enerji açığı varsa (alınan enerji, harcanandan düşükse) depo yağlar yakılır.

Eğer masa başı çalışıyorsanız ve spor yapamıyorsanız; en azından aldığınız enerjiyi düşük tutmaya çalışın. Bu doğrultuda da karbonhidratları kısıtlamak isabetli olacaktır. Pirinç, patates, beyaz un, hamur işi, pizza, makarna, şehriye, erişte, (domates, kırmızı tarhana şehriye gibi) beyaz unlu çorbalar, şeker ve şekerli yiyecek içecekler, tatlılar, dondurmalar ve kontrolsüz meyve tüketimi ile aşırı alkol tüketimine çeki düzen vermekte fayda vardır. Saf karbonhidratlar, kan glukozunda dalgalanmalara neden olup, uyku basmaları ile sonuçlanabilir.

Haberin Devamı

Masabaşı Çalışanlar İçin Beslenme Önerileri

Kanda kolesterolünü süratle yükselten beslenme modeli de; öğleden sonra zihinsel fonksiyonları olumsuz etkiler, sentez becerisini düşürebilir. Sorunlara çözüm bulma yeteneği, yerini rehavete bırakır. Öğle yemeğine aşırı yüklenmek de, mideye kanın hücum etmesine neden olup, benzer sorunlara yol açmaktadır. Mutlaka hafif ve bitkisel besinleri bol yoğurtla veya ızgaraları biraz yoğurt ve bol salata ile kombine edin.

Tüm bu öneriler sayesinde metabolizmanız çok çalışacaktır. Hızla yağa dönüşen besinlerden uzak kalacağınız için depo yağlar yakılabilecektir. Zihinsel, bedensel performansınız ve iş performansınız artabilecektir. Ruhsal toleransınız; sinir sisteminizin; sağlıklı beslenmesiyle ilintilidir. Yüksek zihinsel performans, dinamizm, verimli toplantılar ve başarılı iş ilişkileri için beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmenizde büyük yarar vardır. Pek çok davranış bozukluğu, algı hataları ve öfke kontrolsüzlüğünün ardında bile hatalı beslenme yatmaktadır. Bu konuda daha detaylı kurumsal eğitim hizmetleri için bilgi alabilirsiniz.

Haberin Devamı

DİYETİSYEN IŞIN SAYIN 

https://www.instagram.com/diyetisyenisin/

Yazarın Tüm Yazıları