Burcu Saygan Karamürsel
Burcu Saygan Karamürsel
Burcu Saygan KaramürselYazarın Tüm Yazıları

Emzirme Konusunda Pratik Bilgiler

Emzirmenin yararları nelerdir?

Haberin Devamı

Anne için yararları:

*Emzirme ile günde yaklaşık ekstra 500 kalori kaybettiğiniz için doğum sonrası kilo vermeniz kolaylaşır.
*Uzun süre anne sütü veren kadınlarda, tip 2 diabet, hipertansiyon ve kalp hastalığı riski azalır.
*Anne sütü veren kadınlarda meme ve yumurtalık kanseri riski azalır.

Emzirme sırasında, rahimde kasılmalara yol açan oksitosin hormonu salgılanır. Bu kasılmalarla rahim eski boyutlarına daha kolay döner ve doğum sonrası kanama miktarı daha az olur.

Bebek için yararları:

*Anne sütünde bebeğinizin gelişmesi ve büyümesi için gerekli olan yağ, karbonhidrat, protein, vitamin ve mineraller tam ve doğru miktarda bulunur. Bebeğiniz büyüdükçe, bebeğin değişen ihtiyaçlarına uygun şekilde bu besleyici maddelerin miktarı da değişir.
*Hazır mamalara kıyasla anne sütünün sindirimi bebek için daha kolaydır.
*Anne sütünde antikor adı verilen ve bebeği kulak enfeksiyonu, solunum yolu enfeksiyonu ve ishal gibi çeşitli enfeksiyonlardan ve alerjilerden koruyan maddeler bulunur.
*Erken doğan bebeklerde gelişebilen çeşitli kısa ve uzun vadeli sağlık sorunlarının riski anne sütüyle azalır.

Haberin Devamı

Bebek ne kadar süreyle emzirilmelidir?

Özellikle ilk 6 ayda bebeğe yalnızca anne sütü verilmesi önerilmektedir. Burada kastedilen, bebeğe doktoru tarafından özel olarak önerilmedikçe su, mama ya da diğer sıvıların verilmemesidir. Bebeğin ilk yaşında, yavaş yavaş ek gıdalara geçilirken de anne sütüne devam edilmesi önerilir. İlk yıldan sonra bebek ve anne istediği sürece, emzirmeye devam edilmesi uygundur. Çalışan anneler bu süre boyunca sütlerini pompa ile  sağarak, bebekten ayrı bulundukları sürece bebeğe verilmesini sağlayabilirler.

Anne sütüne ne zaman başlanır?

Çoğu sağlıklı yenidoğan, doğumdan sonraki ilk saatler içerisinde anne sütü almaya hazırdır. Anne bebeği çıplak tenine doğumdan hemen sonra değdirdiği zaman, bebeğin memeyi bulması ve memeye yapışması refleks olarak uyarılır. Bu nedenle günümüzde gerek epidural sezeryan gerekse normal doğumlarda ten-tene temas uygulaması yaygın olarak yapılmaktadır.

Haberin Devamı

Bebeğin aç olduğu nasıl anlaşılır?

Bebekler acıkınca, memeye doğru sokulu, ellerini emer, parmaklarını ve kollarını kıvırıp, yumruklarını sıkarlar. Ağlama ise acıkmanın daha geç bir belirtisidir. Doydukları zaman, ellerini, kollarını, bacaklarını gevşetip, gözlerini yumarlar.

Bebeğin yeterli anne sütü aldığı nasıl anlaşılır?

Bebeğin midesi çok küçüktür ve hazır mamaya göre anne sütü bebeğin midesinden daha hızlı boşalır. Bu nedenle bebeğin hayatının ilk haftalarında 24 saat içinde yaklaşık 8-12 kere emzirilmesi gerekir.Son emzirmenin üzerinden 4 saat geçtiyse, bebeğin uyandırılıp emzirilmesi gerekir. Her emzirme seansı yaklaşık 10-45 dakika sürer. Yenidoğan dönemindeki anne sütüne kolostrum adı verilir. Anne sütü kolostrumdan olgun süte dönüştüğü zaman, bebek yaklaşık 6 kere bezini çişle ıslatır ve günde en az 3 kere kaka yapar.bebeklerin doğum sonrası bir miktar kilo kaybetmesi normaldir.10 gün içerisinde bebek yaklaşık olarak doğum kilosuna ulaşır. Çoğu kadının sütü bebeği için yeterlidir, bu nedenle annelerin bu konuda endişe etmesine gerek yoktur. Zaten bebeğin kontrolleri sırasında çocuk doktorları muayene ve tartı ile bebeği değerlendirip, gerekirse ek önerilerde bulunacaktır.

Haberin Devamı

INSTAGRAM

Yazarın Tüm Yazıları