GeriKadın Sağlığı X, Y ve Z Kuşakları Nasıl Besleniyor?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

X, Y ve Z Kuşakları Nasıl Besleniyor?

X, Y ve Z Kuşakları Nasıl Besleniyor?

"Kuşak kavramı kişilerin; aşağı yukarı aynı yıllarda doğduğu, aynı çağın koşullarını, benzer sıkıntıların olduğu yazgıları yaşamış benzer ödevlerle yükümlü olmuş kişilerin oluşturduğu topluluktur. Diyetisyen Ebru Kahraman, kuşakların beslenme programları ve yaşam tarzları hakkında bilgi verdi."

1946 – 1964 arası doğanlar bebek patlaması kuşağı, 1965-1980 yılları arasında doğanlar X Kuşağı, 1980-2000 yılları arası doğanlar Y Kuşağı, 2000 yılı ve sonrasında doğanlar Z Kuşağı olarak adlandırılıyor. Yapılan araştırmalar kişisel özellikler, tutum ve davranışlar açısından kuşaklar arasında farklılıklar bulunduğunu göstermekle birlikte bu farklılıkların net ve kesin olmadığı da ileri sürülmektedir.

X KUŞAĞI

X kuşağında doğup büyüyen bireyler, iş yaşamında sadık, kanaat duyguları yüksek ve aynı işte uzun yıllar çalışmış kişilerdir. X kuşağı bireyleri, teknolojik devrime denk geldiklerinde zorunlu olarak teknoloji kullanmaya başlamışlardır. X kuşağının genellikle öğün sayıları azdır. Sabah ve akşam olmak üzere iki öğün yapmaktadırlar. Yemeklerde en çok buğday ve buğday unu ile yapılan yağlı hamur işleri vardır. Yaşadıkları coğrafi bölgenin de etkisiyle beslenmelerini ağırlıklı olarak hayvansal ürünlerden sağlamaktadırlar. X kuşağı içecek olarak genellikle, boza, oralet, kımız, ayran, şerbet, şalgam, hoşaf ve kefir kullanılmaktadır.

En çok kullanılan sebzeler: Kabak, pancar, pırasa, havuç, soğan, sarımsak, turp, patlıcan, dağ ıspanağı, salatalıktır. Meyve ve kuruyemişlere de ilgi gösterdiği bilinmektedir. En çok kullanılan meyve ve kuruyemişler, erik, kayısı, şeftali, elma, kavun, karpuz, şeftali, iğde, dut, fıstık, armut, üzüm, fındık ve ceviz gibi ürünlerdir.

En çok tüketilen baklagiller ve tahıllar: Bulgur, pirinç, un, mercimek, buğday nişastası, nohut; sebzeler pırasa, lahana, ıspanak, pazı, şalgam, hıyar, soğan.

Yağlar: Zeytinyağı, kuyruk yağı, sade yağ.

Otlar ve baharat: Misk, safran, zeytin, maydanoz, hardal, sarımsak, kişniş, nane, kimyon, eflak tuzu, sakız, sirke, fülfül (karabiber), tarçın, karanfil, anber.

Hayvansal gıdalar: Yumurta, tavuk, peynir, süt, yoğurt, kaymak, istiridye, karides, paça, kaz, sığır işkembesi, bal, av kuşları, balık olarak sıralanabilir.

Y KUŞAĞI

Bu kuşak üyeleri, elde ettikleri gelirden çok, sosyal yardımlar, esnek çalışma saatleri gibi manevi olarak da onları tatmin edecek faktörlere odaklanmaktadırlar. Bu kuşak için iyi bir gelirden çok, yaptıklarının onaylanması, eğitim ve öğrenme fırsatlarının da dâhil olduğu bütünsel bir iş tatmini çok daha önemlidir. Diğer kuşaklarla ekonomik düzeyleri kıyaslandığında, alım gücü en yüksek olduğu ortaya konulmuştur.

X kuşağında iki öğün olan yemek yeme alışkanlıkları, Y kuşağında üç öğüne çıkmıştır. X kuşağı hayvansal yağları sık tüketirken, Y kuşağı sağlık yönünden bitkisel yağları tercih etmektedir. Y kuşağı daha çok ayçiçek, margarin ve zeytinyağı kullanmaktadır.

X, Y ve Z Kuşakları Nasıl Besleniyor

X kuşağı bireylerinin daha çok tükettiği besinler: Döner, pide, lahmacun, simit, gözleme, börek, dürüm, köfte, yahni, tandır, kebaplar, balık çeşitleri, pastırma, sucuk, çeşitli peynirler, zeytinler ve bazı sakatatlar. Y kuşağı bireyleri X'e kıyasla, tüm meyve sebzeleri görmesi mümkündür.

En çok tüketilen bakliyatlar: Mercimek, nohut, pirinç. Y kuşağında çorba çeşitleri olarak, mercimek, ezogelin, tarhana, işkembe, tuzlama ve domates çorbaları daha çok tüketilmektedir. Tatlı çeşitliliği Y kuşaklarında talep görmüş olup, muhallebi, baklava, kadayıf, sütlaç, tulumba, lokma, lokum, yaş pasta ve çeşitli kurabiyelerçok fazla tüketilen ürünler arasındadır.

Z KUŞAĞI

Bu kuşak henüz çalışma hayatında olmadığı için net bir şekilde kuşağın iş yaşamıyla ilişkili güçlü ve zayıf yönleri tespit edilememiş olsa da tahminler Z kuşağı üyelerinin markalara ve çalıştıkları organizasyonlara karşı sadakatsiz olabileceklerini, azimli ve hırslı olmayabileceklerini, çabuk sıkıldıkları için kolay vazgeçebileceklerini göstermektedir.

Z kuşağı düzensiz beslenmekte özellikle kahvaltı öğününü atlamakta. Z kuşağı bireyleri hazır, pratik genellikle fast food tarzı beslenmeyi severler. Bu kötü beslenme alışkanlıklarından dolayı ev yemeklerini, süt ürünlerini çok tercih etmezler. İçecek olarak daha çok gazlı, asitli ve şekerli içecekler tercih ederler.

Z kuşağı bazı yiyecekleri kremalı, soya soslu, barbekü soslu ve beşamel soslu vb gibi tüketirler. Aperatif olarak çiğ köfte tercih sebepleridir. Z kuşağı tatlı olarak genellikle waffle, donut, künefe vb. tatlıları tüketmektedirler.

False