GeriKadın Sağlığı Uyku Düzeninizin Doğurganlığınızı Etkilediğini Biliyor Muydunuz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Uyku Düzeninizin Doğurganlığınızı Etkilediğini Biliyor Muydunuz?

Uyku Düzeninizin Doğurganlığınızı Etkilediğini Biliyor Muydunuz?

"Beynimizin hipotalamus bölümü iştah, duygular, metabolizma, yumurtlama ve doğurganlık gibi hormonal işlevlerini düzenler. Bu fonksiyonları dengede tutmak için vücudumuzun yenilenme evrelerine ihtiyacı vardır."

Yenilenme uyku süresince gerçekleşir ve yetersiz uyku yenilenme sürecini olumsuz yönde etkiler. Düzensiz uyku ritmi, bir kadının doğurganlığını bile olumsuz yönde etkileyebilir. Hepsinden önemlisi, uykuya dalma süresi belirleyici bir rol oynar. Hem düzenli bir uyku hem de sağlıklı bir yaşam tarzı, bir kadının hamilelik olasılığını olumlu yönde etkiler.

Yaşam standartlarınızın doğurganlığınızı olumlu yönde etkilemesi için bunlara dikkat edin;

Sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlığı edinin.

Protein, karbonhidrat, vitamin, minerallerden zengin ve doğru besleniyorsanız doğurganlığınız o kadar artar.

Egzersizi hayatınıza dahil edin.

Düzenli egzersiz sağlığınızın yanı sıra doğurganlığınızı artırmanız için de size iyi bir destektir.

Düzenli kontrollerinizi aksatmayın!

Polikistik Over Sendromu, çikolata kisti, prolaktin hormonu yüksekliği gibi doğurganlığı olumsuz yönde etkileyen sağlık problemlerinin erken dönemde tanılanarak tedavi edilebilmesi için hekim kontrollerinizi ihmal etmeyin. Herhangi bir probleminiz olmadığını düşünseniz bile yılda en az 2 kere muayenelerinizi yaptırın.

Adet döngünüzün düzene girmesi gerektiğini unutmayın!

Adet döngünüzün düzenli olması, doğurganlığınızı olumlu yönde etkiler. Ortalama adet döngüsü 28 gündür. Ancak 21-35 gün arasındaki döngüler de normal sınırlar olarak kabul edilir. Eğer adetiniz düzensizse yumurtlama döneminiz de olumsuz yönde etkilenir. Adet döngünüzü bilirseniz yumurtlama döneminizi de hesaplama şansınız olur. Adet döngünüz düzensiz veya adet gecikmesi yaşıyorsanız mutlaka hekime başvurun.

Yumurtlama dönemi hesaplaması yapın!

Yumurtlama gününüz ve öncesindeki 1-2 gün hamile kalma ihtimalinizin en yüksek olduğu günlerdir. Yumurtlamanızı takip edebilmek için ovülasyon hesaplamanıza yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

Yaş faktörünü göz ardı etmeyin!

Bir kadının en doğurgan dönemi 25 yaş dönemidir. Doğurganlık dönemi 35 yaşa kadar aktif olarak devam eder; 35 yaşından sonra ise hızla azalmaya başlar. Bu nedenle 35 yaşından itibaren 6 aylık deneme sonrası hamile kalmayı denediğiniz halde kalamıyorsanız mutlaka hekime başvurmanız gerekir.

Uyku Düzeninizin Doğurganlığınızı Etkilediğini Biliyor Muydunuz

Her sağlık probleminin gizli risk faktörü: Sigara…

Sigara, yumurta hücrelerinize zarar vererek doğurganlığınızı azaltır; menopoza girme yaşınızı düşürür.

Sağlıklı kilonuzu koruyun!

Sağlıklı kiloda olmanız doğurganlığınızı etkileyen önemli bir kriterdir. Aşırı şişman ya da zayıfsanız yumurtlamanızda düzensizlikler görülebilir ve bu da doğurganlığınızı olumsuz yönde etkiler.

Zor olsa da stresinizi yönetin!

En çok karşılaşılan hamile kalamama nedenlerinden biri olan stres, adet düzensizliğine de neden olduğu için doğurganlığı olumsuz yönde etkiler.

Yaşam tarzınızı düzenleyin!

Düzensiz, çok yoğun bir yaşam tarzı, gereğinden fazla alkol ve kafein tüketimi de doğurganlığı olumsuz yönde etkiler. Çocuk sahibi olmak için hayatını düzene sokmaya çalışan bir kadının yanı sıra erkeğin de hayatını düzenlemesi gerekir. Özellikle hamam, sauna, fırın gibi yüksek ısılı alanlarda çalışan eşinizin sperm kalitesi olumsuz yönde etkilenebilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunun!

HPV, hepatit B gibi doğurganlığı olumsuz yönde etkileyen sağlık problemlerine karşı dikkatli olmanız gerekir. Özellikle rahim ağzı kanserinin önemli bir nedeni olan HPV ile karşılaşmamak için rahim ağzı kanseri aşınızı yaptırın.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İsmet Gökçen 

INSTAGRAM: OP. DR. İSMET GÖKÇEN

Uyku Düzeninizin Doğurganlığınızı Etkilediğini Biliyor Muydunuz

False