GeriKadın Sağlığı Stresten Arınmanızı Sağlayacak 5 Özel Tarif
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Stresten Arınmanızı Sağlayacak 5 Özel Tarif

Stresten Arınmanızı Sağlayacak 5 Özel Tarif

"Havaların soğuması ve kışın kendisini hissettirmesiyle beraber yorgunluk hem bedensel, hem duygusal hem de zihinsel olarak herkesi etkisi altına almaya başladı bile. Üstelik yorgunluğun yanında havaların erken kararması, çalışma hayatının olanca yoğunluğu ve stres de üzerine eklenince soğuk algınlığından, ağrılara kadar pek çok rahatsızlık da günlük hayatımızda yerini almaya başladı. Bütünsel Sağlık ve Ayurveda Uzmanı Ebru Şinik, stresten arınmanızı sağlayacak 5 özel çay tarifi verdi."

1. ILIK LİMONLU SU

Limon her ne kadar asidik bir yapıya sahip olsa da mideye girdiği andan itibaren bedeni temizleyici etkiler barındıran mucizevi bir detoks besinidir. Sabah midemize giren limonlu su bağırsaklar tarafından emilmeden sindirim sistemi organlarını ve böbrekleri adeta yıkayarak, temizler. Sindirim hareketini başlatan bu sıvı eş zamanlı olarak da peristalsis denilen, bağırsağın içindeki emilim gücünü artırarak, dalga halindeki bağırsak kasılmalarını yaratır ve böylece dışkı tahliyesini hızlandırır.

Tarifi:

Her sabah büyükçe bir su bardağının 2/3’sini oda sıcaklığında su, 1/3’ini de kaynar su ile doldurun. İçine bir limonun yarısını sıkın ve bir tatlı kaşığı bal ekleyin. Bu karışımı sabah rutini haline getirmek ve güne böyle başlamak müthiş bir ferahlık, enerji ve denge yaratacaktır.

Stresten Arınmanızı Sağlayacak 5 Özel Tarif

2. AYURVEDİK DETOKS ÇAYI

Detoks mekanizmalarını destekleyen ve içimi de son derece keyifli bir karışımdan oluşan bu çay dengeleyici ve şifa verici özellikleriyle sağlıklı yaşam pratiklerinin de yer aldığı günlük bir düzen için oldukça etkili bir rutin. Kişniş, kimyon ve rezene tohumlarıyla hazırlanan ve sıcak olarak tüketilen bu çayla sindirim sisteminiz rahatlıyor, bağışıklık sistemini zayıflatan enflamasyon oluşumları azaltılıyor, hem de mide yanması ve ekşime gibi şikayetlere fayda sağlıyor.

3. SICAK SU YUDUMLAMAK

Sindirim sistemi organlarında bulunan blokaj, toksin ve muhtelif kirleri temizleyen, sindirimi uyaran ve çalıştıran, besinlerin bağırsakta daha iyi özümsenmesini sağlayan, kilo vermeyi destekleyen ve hızlandıran sıcak su yudumlaması ile hem merkezi sinir sisteminizi rahatlatabilir hem de sindirim faaliyetlerinin daha yüksek bir randımanla çalışmasına destek olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, dilinizi yakmayacak ısıdaki bir bardak suyu yudum yudum içmek ve bunu gün içinde birkaç kez tekrarlamak.

Stresten Arınmanızı Sağlayacak 5 Özel Tarif

4. ZENCEFİL ÇAYI

Vücut ısınızı yükselten, içinizi ısıtan ve bağışıklık sisteminizi güçlendirerek adeta bakterilere karşı bir kalkan oluşturan bu çayı özellikle serin havalarda ve günde 1-2 büyük fincan tüketebilirsiniz.

Tarifi:

Bir tencereye 1-1,5 litre içme suyu koyun. İçine bir parmak boyunda, kabukları soyulmuş ve ince ince doğranmış taze zencefil atın. Beraberinde 4-5 adet kakule kapsülü, 6-7 adet karanfil ve 2 adet tarçın çubuğunu ekledikten sonra suyu kaynamaya bırakın. Düşük ısıda 20 dakika daha kaynatın. Çayınız kehribar rengini alacaktır. Dilinizi yakmayacak bir ısıda hemen tüketmeye başlayabilirsiniz. Bu çayı buzdolabınızda 5-6 gün boyunca saklayabilirsiniz. İçilmeden önce mutlaka yeniden ısıtmalısınız.

Stresten Arınmanızı Sağlayacak 5 Özel Tarif

5. DUYGUSAL DETOKS ÇAYI

Bu çay karışımı özellikle duygusal dalgalanmalarımızdan sorumlu olan su elementimizi dengeleyici etkiler barındırmasıyla biliniyor. Karışım içindeki bitki kombinasyonu hem zihninizi, hem duygularınızı, hem de sinir sisteminizi eş zamanlı olarak sakinleştirme özelliklerini de taşıyor. Bu çay beraberinde yoga ve meditasyon yapmak, doğada yürümek ya da kitapta önerilen duygusal detoks protokolünü uygulamak, ruhunuzu, kalbinizi ihtiyaç duyduğu huzura açmanız için yardımcı olacaktır.

Tarifi:

Toplam karşımın %30 oranında hibiskus, %25’i oranında meyankökü (yaprak değil, kök kısmı), %15’i oranında da taze nane yaprağı, bir iki taze yaprak reyhan, 1-2 adet ince dilim, kabukları soyulmuş taze zencefil, 3-4 taze yaprak ısırgan otu, 3-4 adet karabiber tohumu, 2-3 kapsül kakule, 1 adet kabuk tarçın, 3-4 adet karanfili harmanlayın. Tüm bu karışımı 500 ml suyun içine ekleyerek 5-10 dakika kadar kaynatın. Sıcak olarak tüketeceğiniz bu çayı fincana döktükten sonra bir dilim de kabuğu tamamen sıyrılmış limon ekleyerek ve sıcak olarak tüketebilirsiniz. Hamileler ve emzirme dönemindeki kişiler bu çay için mutlaka doktorlarının onayını almalılar.

False