GeriKişisel Bakım Selülitin Tanımı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Selülitin Tanımı

"."

Selülit, uyluğun üst kısmında, dizin ve bileğin iç kısmında, kaba et ve baldırların arka kısımlarında, üst bacakta hormonal ve dolaşım bozukluğundan kaynaklanan bir genel dengesizliğin sonucudur ki, bunun sonuçlarından biri de suyun lokal olarak konjonktiv dokuda (cildin metabolizma alışverişlerinin yapıldığı canlı tabakası) toplanmasıdır.

Bu su tutma olayı, üst derinin hemen altında bulunan konjonktiv doku iplikçiklerinin yavaş yavaş balıkçı ağı gibi yuvarlak birikintiler meydana getirmesi ve aynı zamanda bu ilmikler arasında sayısız yağ birikintilerini tutması ile oluşur.

Fonksiyonel olmayan bu birikintiler çoğu kez ıstırap veren hareketsiz madde durumundadırlar.

Ciltteki bu kalınlaşma, cildin hareketliliğinin azalması ve sertlikle kendini gösterir. Elle dokunulduğunda cilt pütürlü, sertleşmiş ve muntazam olmayan bir görüntü izlenimi verir. Bir kez yerleştikten sonra selülit kendi hesabına yaşamaya başlar.

Selülitin zayıf hatta sıska bayanlarda bile görülmesi bunun genel yağlanmadan daha farklı olduğunun bir işaretidir. Temelinde ne bir mikrop, ne de bir virüs olmasına rağmen bu bir hastalıktır ve tıptaki adı da "Hidrolipodistrofi"dir.

Selülitin Nedenleri

Hormonal dengesizlik, dolaşım bozukluğu, vücuttaki ödem oluşumu selülitin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bunun yanında genetik faktörler, ırk özellikleri, aşırı hareketsizlik, dengesiz ve düzensiz beslenme, aşırı stres ve kabızlık selüliti doğuran diğer etmenler.

Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda da selülitin ortaya çıktığını kaydeden uzmanlar, ergenlik, hamilelik ve menopoz dönemlerinde selülitin artığını söylüyorlar.

Etkili faktörler

Selülit büyük ölçüde folikülin fazlasından kaynaklanıyorsa da, yine de sadece hormonal nedenlere bağlı değildir. Örneğin bir kadının duygusal bir şok sonrasında kilo aldığı çok görülür. Buna başlatıcı faktörler de denilebilir. Bu faktörler gerçekten de selülitle beraber kilo alınması olayını da başlatabilir ama genelde bunların daha çok durumu ağırlaştırıcı bir etkisi vardır.

Bu faktörler değişik nedenlerden kaynaklanabilir:

* Tıbbi düzensizlikler (sindirim, jinekolojik, dolaşım faktörleri)

* Anatomik düzensizlikler (adale ve kemik yapısı ile ilgili faktörler)

* Kalıtımsal düzensizlikler (Kalıtımsal ve ırkla ilgili faktörler)

False