GeriModa Trendleri Seksi, rahatsız edici ve şık
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Seksi, rahatsız edici ve şık

"Deri botlarla tamamlanan incecik vintage elbiseler, payet kedi tulumlar, disko dönemini çağrıştıran yanar döner taytlar, leopar blazer'lar, kırmızı pump'lar, kontrast desenler, slogan tişörtler... Dişi rock fenomeni geleneksel kalıpları yıkarak, cesaretimizi sınıyor."

İtiraf edelim! Hepimizin içinde az ya da çok bir rocker gizli. Ancak bu gizli hayranlığın tam olarak dağınık saçlar, karmaşık ya da umursamaz bir görünüm, cesaret gerektiren bir giyim tarzı ile elde edilemeyecek bir ruh taşıdığı da çok açık! Moda ve sanatın her zaman rock'n roll'un aykırı ruhundan, en önemlisi libidosundan etkilendiğini düşünecek olursak, söz konusu libidoyu en çarpıcı şekilde kadınların yansıttığı da bir gerçek... Bembeyaz ten, dumanlı göz makyajı, mor, mavi, siyah ya da kırmızı oje, gösterişli taytlar, yırtık tişörtler ya da aykırı saç renklerinin ötesinde, erkeklerin hüküm sürdüğü bir dünyada var olmak, dünyaya baş kaldırmak, mesaj vermek ya da mesaj kaygısı taşımadan dalgalanma yaratmak söz konusu olan...

Otantik, trashy, boho, grunge, garaj, psikedelik...
Hangi tarzda olurlarsa olsunlar uslanmazlar, geleneksel kalıplara uymuyorlar, her an patlamaya hazır birer bomba gibiler. Nerede, ne zaman, ne isterlerse artısını ve eksisini düşünmeden doğru olduğuna inandıklarını yapıyorlar, sorumsuzluktan çok isyankâr bir hassasiyet taşıyorlar. Cesaretliler, provokatif şovlarını zihinlerde yer etmek için değil zihinleri sarsmak için kullanıyorlar, ancak yine de zihinlerde yer ediyorlar.
'Baskı' kelimesini hayatımızdan silmeye çalışıyorlar, karşı koyuyorlar, seslerini yükseltiyorlar, seksiler, tutkulular ve yaşlansalar da ruhen asla yaşlanmıyorlar. Özet olarak özgürler, bağımsızlar ve unutulmazlar! Her kadının sahip olmak istediği olguları taşıyorlar.

Jean Paul Gaultier'ye göre; 'Kadın varlığı rock müzikte olması gereken ayrı bir lezzet.' Erkek rock starların oldukça sıkıcı kostümler giydiği (Daha çok indie üniforma ceketler ve skinny pantolonlar) ve bıkkın bir tavır sergiledikleri günümüzde, kadın rock starlar eşsiz görünümleri ile birbiri ardına moda referansı olmayı sürdürüyorlar. Deri botlarla tamamlanan incecik vintage elbiseler, payet kedi tulumlar, disko dönemini çağrıştıran yanardöner taytlar, leopar blazer'lar, kırmızı pumplar, kontrast desenler...

Foto galeriyi görmek için tıklayın!

New York Dolls ve New Young Pony Club ile çalışan stylist Cynthia Lawrence-John; "Kadın rock star'lar ne kadar zengin olduklarından ya da direkt lüksü öne taşımaktan çok giydikleri ile iç dünyalarının bir tür yansımasını ortaya koymak istiyorlar. Bu nedenle iddialı bir tasarımı mağazalarda yer almadan önce alıp sahnede kullanmayı talep edenlere sıklıkla rastlıyorum" diyor ve ekliyor; "Bu kadınların ünlü moda dergilerinde yer almak gibi bir kaygıları yok. Birçoğu modanın dikte ettiği kuralları reddediyor. Bu da çok daha yaratıcı giyinmelerine ve referans alınmalarına neden oluyor. Çünkü düşünce yapıları özgür ve özgün."

Androjen içerikli kadın koleksiyonları ile tanınan ve kadın rock şarkıcıları için sahne kostümleri hazırlayan Todd Lynn, kadın solistlerin sade ya da gösterişli ama mutlaka baştan çıkarıcı olmayı hedeflediklerinin altını çiziyor ve ekliyor; "Tasarımcılar için bir kadın rock star'a kostüm hazırlamak inanılmaz keyiflidir. Çünkü güçlü karakterlidirler. Erkek egemen bir dünyaya kadınsı içgüdüleri ile uzlaşmacı bir tavırla karşı koyarlar her şeyden önce. Yaptıklarında korkusuzluk var. Ne isterlerse onu giyiyorlar. Çünkü geleneksel giysi kodlarına uymak gibi bir dertleri yok. Hatta üzerlerine kalıp gibi oturan tasarımları reddedenlerine dahi rastlıyorum. Zaten moda dünyası da uysallıktan hoşlanmaz, öyle olsaydı yaratıcılık körelirdi." Onları sevmemizin bir nedeni de işte bu olsa gerek!

Londra Moda Haftasının harika çocuğu, şöhreti kültürüne karşı koyan Christopher Kane ise "Trendsetter olarak nitelendirilen birçok ünlü bireyselliği ıskalıyor. Oysa kadın rock starlar benzersizdir. Tasarım giysiler dahi bu gözlerini köreltmez. Nasıl görünmek istedikleri konusunda da kesin ve net bir fikirleri vardır" diyor.

SEZONA BAKIŞ
Nicolas Ullman
; "Rock kızı isteklerini engellemeyen kızdır" diyor ve ekliyor; "özgürdür, erkeklerle eşittir ve kadın olmayı sever." Bunda da haklı!

"Her şey alt üst olmalı" diyor acı bir şekilde kaybettiğimiz Alexander McQueen ve ekliyor; "Bilinçli kışkırtıcılık! Onları devrimci olarak görüyorum. Dayatılan cinsiyetçi modaya karşı kovuşlar sergileyenler yine onlardı. Rahatsız edici saç renkleri, formu bozuk giysileri, rastgele seçilmiş gibi duran giysi kombinleri ile 'anti moda' diye haykırırlar ama modadırlar. Sokakta yürürken dikkatinizi çekerler, bu bir güç gösterisidir aslında. Giysileri genellikle fikirlerini şarkılarından çok daha iyi ifade eder. Sloganları; 'kendi başına yap' olarak özetlenebilir. Hayatı, yaşanılan evi, besteleri, giysileri..."

O halde deri ve jean'ler ön plana çıksın. Fazla uğraşmış gibi gözükülmesin. Zamansız desenler tercih edilsin. Kıyafetler vücudu sarsın! Evet; lüksten korkmayın ama lüksü bir miğfer gibi de taşımayın. Dişi rock efsanesi; defileleri, sokakları, üniversite koridorlarını, underground barları, konser alanlarını etkileye dursun; kadın rock starlar izdüşümünde artık benzersizliği, bir başkasının kopyası olmamayı öğreniyoruz.

Foto galeriyi görmek için tıklayın!

Deniz Ece Pir/Marie Claire

False