GeriKadın Sağlığı Sağlıklı Bir Yaşam İçin Öneriler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Öneriler

"Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, yayımladığı broşürle, sağlıklı yaşam için önerilerde bulundu. Broşürde yeralan önerilerden bazıları: Sigarayı bırakmak için doktorunuzdan yardım isteyin. Egzersiz yapın. Şikayetiniz olmasa da tansiyonunuzu ve her yıl en az bir kez kan basıncını ölçtürün."

Kolesterol ölçümünü, 35-65 yaş arası erkekler ve 5-65 yaş arası kadınlar, yılda en az bir kez düzenli olarak yaptırmalı. Sucuk, salam sosis gibi et ürünleri ve karaciğer gibi sakatatın yerine, kümes hayvanları ve balık etini tercih edin. Kızartmalardan ve katı yağdan kaçının.

Kolesterolü düşürmeyi, sigara içmemeyi ve egzersiz yapmayı öneren broşürde, kan basıncının kontrol altında tutulması vurgulanıyor. Broşürde, sağlıklı yaşam önerileri şöyle yer aldı:

Sağlıklı yaşamak için sigara içiyorsanız, bırakmak için doktorunuzdan yardım isteyin. Sigarayı bıraktıktan 2-3 yıl sonra, kalp hastalığı riskiniz, hiç sigara içmemiş bir insanınkine inecektir.

Kolesterolünüzü düşürün. İlk adım ise yağ oranı, günlük besininizin yüzde 30'unu geçmemesi gerekir.

Kan basıncınızı kontrol altında tutun. Yüksekse, doktorunuzun önerilerini aynen uygulayın.

İlaçlarınızı kendiniz değiştirmeyin.

Egzersiz yapın. Düzenli yapılan egzersiz, kalp hastalığı riskini azaltır, kalbinizi güçlendirir.

Doktorunuzla sizin için uygun olan egzersiz hakkında konuşun. Haftada en az 3 gün, günde en az 30 dakika düzenli egzersiz yapın.

Yüksek Tansiyon
Broşürde, herkesin yüksek tansiyon hastası olabileceği vurgulanarak, bu konudaki öneriler şöyle kaydedildi:

Bazı gruplarda risk daha fazladır. Yüksek tansiyon, yaşamınızı kısaltır. Kalbinizi, böbreklerinizi ve gözlerinizi tahrip eder. Tansiyonun yüksek olduğunu, ancak ölçülmesiyle anlayabirsiniz. Bazıları tansiyonlarının yükseldiğini hissettiklerini söyleseler de buna güvenilmemelidir. Yüksek tansiyon kendiliğinden düzelmez. Ancak kontrol altına alınabilir. Kontrol altındaki yüksek tansiyon zarar vermez.

Şikayetiniz olmasa da tansiyonunuzu ölçtürmelisiniz. Herkes yılda en az bir kez kan basıncını ölçtürmelidir. Hastalığın gizli ve kontrolsüz kalması tehlikelidir.

Kolesterol
Belli bir miktar kolesterolün, vücut için gerekli olmakla beraber, kanda normalden fazla olmasının koroner kalp hastalığı riskini artırdığına işaret edilen broşürde, bu konuda şu görüşlere yer verildi:

Kolesterolün kanda 200'ün altında bulunması idealdir. 200'ün üzeri yüksek kabul edilir. 240'ın üzerinde olması ise kalp hastalığı riskini artırır.

Kolesterol ölçümünü, 35-65 yaş arası erkekler ve 5-65 yaş arası kadınlar, yılda en az bir kez düzenli olarak yaptırmalıdır.

Kolesterolü düşürmek için kırmızı et ve kıyma alırken yağsız olmasına dikkat edin. Sucuk, salam sosis gibi et ürünleri ve karaciğer gibi sakatatın yerine, mümkün olduğu kadar tavuk, diğer kümes hayvanları ve balık etini tercih edin.

Katı yağ kullanmaktan kaçının. Haftada 1 ya da 2 yumurta yiyebilirsiniz. Mümkünse beyazını tercih edin.

Süt, yoğurt ve peynir tüketirken yağsız olmasına dikkat edin. Kızartmalardan uzak durun.

False