GeriKadın Sağlığı 'Romantik mevsim' depresyonla vuruyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

'Romantik mevsim' depresyonla vuruyor

'Romantik mevsim' depresyonla vuruyor

"Sonbahar depresyonu kadın ve erkekte eşit oranda görülüyor."

'Sonbahar depresyonu', aşırı mutluluk, cinsel sorunlar, agresiflik, yorgunluk ve iştahsızlık yaratıyor.

Özel Başkent Üniversitesi Adana Hastanesi'nde görevli Psikiyatr Dr. İbrahim Bilgen, sonbahar mevsiminde depresyon görülme riskinin artığını söyledi.Bilgen, hastalığın en belirgin özelliklerinin uykusuzluk, iştahsızlık, agresiflik, yorgunluk, aşırı mutluluk ve cinsel problemler olduğunu söyledi.

Hava şartlarının değişmesiyle birlikte insanların ruhsal dengesinin de bozulduğunu söyleyen Bilgen, "sonbaharın gelmesiyle duyguları dengeleyen melotonin hormonunun normalin üzerinde salgılanması, kişinin gün içerisinde ruh durumunun değişmesine neden oluyor" dedi.

Depresyonu yenmek için tıklayın!

Bilgen, sonbaharda, kişilerin kendilerini güçlü, güzel, özel yeteneklere sahip hissedebileceğini, bu nedenle kendisine ve çevresine zarar verebileceğini de ifade etti.Bu dönemde, kişinin her zamanki normal halinden farklı iki kişiliğe büründüğünü de belirten Bilgen şunları söyledi:

"İnsanlar bu mevsimde aşırı neşeli olup, her şeye gülüp, kimseyi umursamadan şarkılar söyleyip oyunlar oynarken birden, yerinde duramayacak şekilde gergin, hayattan nefret eden ruh durumu içerisine girerler.

Psikolojinin gün içerisinde bu kadar farklılık göstermesi sonucu, diğer dönemlerde göstermelik girişimler olurken, sonbaharda ölümle sonuçlanan intihar olaylarında artış gözleniyor."

Sonbahar depresyonlarının 17-25 yaş arasında daha sık görüldüğünü söyleyen Bilgen, "kişi kendisinde depresyon belirtileri hissediyorsa rahatsızlıkların kalıcı olmaması için mutlaka uzman yardımı almalı. Gerekirse ilaçlı tedavi uygulanmalı" dedi.Bilgen, sonbahar depresyonunun kadın ve erkekte eşit oranda yaşandığını da sözlerine ekledi.

False