GeriModa Trendleri Özel güne özel tasarım
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Özel güne özel tasarım

"Yaz aylarında evlenmeyi düşünenler için şu günlerin önemli konularından biri alyans seçimi. Alyansın bir ömür boyu takılacağını göz önünde bulundurup, ona göre karar vermek gerekiyor. Modası geçmeyecek, diğer takılarınızla uyum içinde kullanabileceğiniz bir yüzük olmalı."

Üstelik sürekli değişen trendlerden alyanslar da nasibini alıyor. Biz de, evlilik hazırlıklarının hızlandığı şu günlerde sizin için alyans modasına göz attık. Sadece alyans üreten veya ısmarlama alyans yaptırabileceğiniz adresleri, fiyatları araştırdık. Aklınızda bulunsun, son dönemde alyanslar kalınlaşıyor, modeller gayet sade.

Alyans, evliliğin yüzyıllardır hiç değişmeyen simgesi. Sol elin dördüncü parmağından, kalbe kadar hiç kesilmeden giden bir damar olduğuna dair eski bir Mısır inanışı var. Alyans bu sebeple, bu parmağa takılıyor asırlardır. En azından anlamı ve takıldığı yer değişmiyor. Çünkü alyans, takı trendlerine uyum sağlıyor, modelleri değişiyor, çeşitleniyor.

Alyans da tasarlayan takı tasarımcısı ve Favori Altın tasarım ve trend danışmanı Deniz Kaprol, her yıl değişen trendler olduğunu söylüyor. 'Önce iki renkli alyanslar moda oldu. Sarı ve beyaz altının birlikte kullanıldığı modeller uzun süre sıklıkla tercih edildi. Yüzükte malzeme olarak platinin popülerleşmesiyle bu kez, taşlı modeller moda oldu. Tek taşlı, pırlantalı alyanslar... Ama şimdi taşın da modası geçiyor, yüzükler en sade şekline dönüyor. Alyans dediğimiz yine klasik, yalın bir halkadan ibaret olacak. Ama şimdi daha kalın halkalar tercih ediliyor. Minimalist tasarımlar var alyansta, bu sebeple süsten çok, yüzüğün dokusunda farklılık yaratıyoruz.'

Alyansta daha kalın modeller popüler şimdi. Değişik dokuları olan kalın halkalar çok satıyor. Beyaz altının hálá sarsılmaz bir yeri var. Bu durum Avrupa'da da değişmiyor. Ama biz batılıların aksine, alyansta süslü ve gösterişli modellere rağbet ediyoruz. Avrupalılar ise olabildiğince sade yüzükleri, hatta düz bir halkayı tercih ediyor. Ancak bizde de, fazla süs ve detaydan uzak modellerin üretiminin artmasıyla, ilgi bu minimal modellere doğru kaymaya başladı. Süslü yüzükleri bırakmanın bir sebebi de, eşlerin birbirleriyle birebir aynı yüzüğü takmak istemesi. Gelinler de artık damat yüzükleri gibi taşsız modelleri seçiyor. Alyansa ismini yazdırmak, evlilik tarihini attırmaksa hálá değişmeyen bir alışkanlık.

Yüzüğü seçerken

Deniz Kaprol, 'Alyans iki ay sonra sıkılıp çıkarılabilecek bir yüzük olmadığı için, klasik olmasına, değişen trendlerden çok fazla etkilenmeyecek bir model olmasına özen gösterilmeli' diyor. Diğer takılarınızla, her türlü giysiyle uyum içinde, her ortamda takılabilecek, sade bir yüzük olmalı. İki elde, iki farklı materyal veya renkte yüzük taşımak göze hoş görünmeyebilir. Genellikle daha sade ve tek renk olan nişan yüzükleriyle, evlilik yüzüğünün uyumuna da dikkat edilmeli. Eğer aklınızda bir model varsa ve yüzüğünüzü ısmarlama yaptırmak istiyorsanız, üç-altı hafta kadar önceden girişiminizi yapmalısınız. 18 ayar kırmızı ve beyaz altın, son dönemde özellikle de platin, alyansta çok kullanılan metaller. Ama sarı altından yapılan yüzüklerin zamana karşı direnci daha fazla. Diğer madenlere göre, kararmaması ve daha zor deforme olması ve klasik havası sebebiyle sarı altın tercih edilebilir. Değerli ve yarı değerli taşlarla tasarlanan alyanslar da son dönemde oldukça popüler.

Alyanslar büyük çoğunlukla euro üzerinden fiyatlandırılıyor. Ama örneğin Favori'de, beyaz ve sarı altın yüzüklerin fiyatları 95 YTL'den başlıyor, 180 YTL'ye kadar çıkıyor. Atasay'da alyans fiyatları, 195 ile 300 YTL arasında. Pırlantalı bir yüzük seçecekseniz, en azından 400 euro'yu gözden çıkarmanız gerekiyor.

Alyans adresleri

Favori, Atasay, Goldaş gibi büyük altın üreticileri, özel alyans koleksiyonları hazırlıyorlar. Ama sadece alyans üreten firmalar da var.

Passa: İstanbul'da üç şubesi var. CNC makinelerle yapılan alyanslar ve el işi alyanslar olmak üzere iki tip üretim yapılıyor. Yeşil altın, nostalji, renkli alyans ve söz yüzüğü koleksiyonları var. Modellerin hepsini passagold.com sitesinde görebilirsiniz. Tel: (212) 343 48 51.

Tarz Alyans: İzmir merkezli firma sadece alyans üretiyor. İstanbul'daki şubesi Nuruosmaniye'de. Alyansları birçok ildeki kuyumcularda satılıyor. Makine işi ve el üretimi alyanslarda ağırlıklı olarak 8, 9, 10 ve 14 ayar beyaz ve sarı altın birlikte kullanılıyor. Siparişler 24 saat içinde adrese teslim ediliyor. Tel: (232) 484 72 78

Modern Alyans: 48 senedir alyans üreten Modern Alyans'ın biri Kapalıçarşı'da olmak üzere, İstanbul'da beş şubesi var. 150 çeşit alyansın, her ölçüde hazır modeli bulunuyor. 2 bine yakın modelleri var ve bunlar üzerinde de siparişle çalışıyorlar. Kadıköy şubesi Tel: (216) 349 24 82.

alyansci.net: Online olarak alyans satıyorlar. Sitede tüm modelleri görüp, sipariş verebilirsiniz. Ismarlama yüzük siparişi de verilebiliyor. Yüz yüze görüşmek isterseniz, telefon numaraları (212) 512 42 10.

False