GeriAşk Neden ilişkimizi farklı gösteririz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Neden ilişkimizi farklı gösteririz?

Neden ilişkimizi farklı gösteririz?

"İlişkimizi soranlara pembe bulutlu bir masal anlatıyoruz. Bazen de mutlu olduğumuz halde arkadaşlarımıza erkek arkadaşımızı şikayet edip duruyoruz. Peki, neden yapıyoruz ve bilmeden neye sebep oluyoruz?"

İlişkimizi ailemiz ve arkadaşlarımız için allayıp pullarız. "Her şey mükemmel. Birbirimize çok aşığız" veya "Bana geçen gece ne söylediğine inanamazsınız!" diyerek yaşadıklarımızı abartabiliriz. Bunu yapmamızın sebebi, bizi dışardan görenlerin fikirlerini kontrol altına almak istememizdir. Peki, bunun altında yatan gerçek nedenleri merak ediyor musunuz?

Ailenizle bir araya geldiğinizde aşk hayatınızın irdelenmesi sizin için de pek yabancı bir konu olmasa gerek. Bu, yeni erkek arkadaşınızın ailenizle tanışması veya uzun süreli ilişkinizde işlerin nasıl gittiğini sorgulamaları biçiminde olabilir. Spot ışıkları altında kalan ilgi odağı ilişkiniz olduğunda doğruyu söylemek zor gelebilir. İşte, ilişkiyi allayıp pullama eylemi bu noktada devreye girer. Psikolog Susan Wright, ilişkilerimizin kişiliğimizin bir uzantısı olduğunu ve kendi imajımızı kontrol etmek için onları süsleyerek ortaya koyduğumuzu belirtiyor. Eğer kendinizi sık sık ilişkiniz hakkında rol yaparken veya erkek arkadaşınızı eleştirirken yakalıyorsanız, elinizde olanı fazla abartmış olma ihtimaliniz çok yüksek.

Yalan Katmanları

Hafif süslemeler zararsızdır. Düşünsenize, hangimiz kız arkadaşlarımızla iki dakika daha fazla gülebilmek için hayatımızdaki erkeğin artılarını veya eksilerini abartmamışızdır? Aslında doğruyu abartarak anlatmak yeni erkek arkadaşımızın kötü öpüşmesinin ileride sorun yaratıp yaratmayacağı konusunda düşünmemiz için zaman kazanmamızı sağlar.

Psikiyatrisi Dr. Victoria Lukats, birinden hoşlandığımızda, ona bir şans vermek adına küçük hatalarını görmezden geldiğimizi belirtiyor. Lukats'a göre eğer bu şansı vermezsek hiçbir zaman aşık olma şansını yakalayamayabiliriz.

Bu noktadan sonra yapılan süslemeler daha karışık bir hal alıyor. ilişki uzmanı Dr. Michelle Callahan, korku ve kendine güvensizliğin kişiyi yalan söylemeye itebileceğini belirtiyor. Callahan, ilişkilerimizde sorunlar olduğunu bilmemize rağmen onları görmezden geldiğimizi söylüyor. Böylece kimse yanlış erkek seçimlerimizden dolayı bize dırdır edemiyor. Dr. Lukats, bu durumu uç noktalarda yaşayan kadınların, ilişkilerinin durumunu tamamen inkar ederek kendi özgüvenlerini yitirme noktasına bile gelebildiklerini belirtiyor.

Neye sebep oluyoruz? >>>>>>>>>>


Neden süslüyoruz?

Yaşam koçu Joanna Fee, bir bütünün parçası olabilmek için kadınlara genç yaşlarından itibaren ilişki sahibi olmalarının öğütlendiğini anlatıyor. Yani yalnızca birisiyle beraber olmanız genel olarak mutlu olmanızdan daha önemli bir hale geliyor. Bu durumda şüpheleri bastırmak için en iyi yol küçük yalanlar söylemek oluyor.

Bu süslemenin bir diğer uygulanış biçimi ise erkek arkadaşınızın sevmediğiniz yönlerini ortaya çıkarmak olabilir. Böylelikle arkadaşlarınızın gözünde yabancılaşmadan sempati kazanabilirsiniz. Callahan'a göre kadınlar, erkek arkadaşlarını birbirlerine şikayet ederek birçok ortak nokta bulabiliyorlar. Bir kadın, grubun dışına çıkarak ne kadar muhteşem bir ilişki yaşadığını anlatırsa, bu dengeyi bozabilir. Erkek arkadaşlarından yakınan kadınların arasında kalırsanız harika bir birlikteliğe sahip biri olarak algılanmak istemezsiniz.

Sorunsuz bir ilişkiye sahip olsanız bile, arkadaşlarınız sevgililerini eleştirmeye başladıklarında siz de onlara uyum sağlamaya çalışırsınız. Aksi takdirde, her şeyden hoşnut olduğunuzu düşünerek sizi bir sonraki davete çağırmayabilirler!

Gerçeği saklamak

İlişkinin, aileye anlatılırken allanıp pullanması çok sık rastlanılan bir durumdur. Ailelerin beklentisi yüksek olduğu için, partnerinizin küçük kusurlarının üzerini kapatarak ilişkiye bir şans verirsiniz. Ancak bunu neden yaptığınızın farkında olmalı ve gerçekte yüzleşmek istemediğiniz sorunları unutmamalısınız.

Eğer ilişkinizi arkadaşlarınıza anlatırken abartıyorsanız, öncelikle bunu neden yaptığınızı kendinize sorun. Arkadaşlar arasında çoğu zaman karşılıklı bir çekişme veya yargılanma korkusu vardır. Deterjanın yerini bulamadığı için sevgilinizi eleştirerek deşarj olabilir ve arkadaşlarınızla oturup buna saatlerce gülebilirsiniz. Dikkatli olmanız gereken tek şey bunu yaparken çok ileri gitmemektir. Onu eleştirmeye alışırsanız bir müddet sonra iyi özelliklerini de göz ardı etmeye başlarsınız.

İlişkimizi allayıp pullamak aslında kendi güvensizliklerimizle ilgilidir. Ciddi olabilecek sorunları saklamak sizi uzun vadede mutsuz edebilir.



False