GeriKadın Sağlığı Metal bıçak c vitamini kaybettiriyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Metal bıçak c vitamini kaybettiriyor

Metal bıçak c vitamini kaybettiriyor

"Ege Üniversitesinden yapılan açıklamada, Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü tarafından bazı meyve ve sebzelerin C vitamini içeriklerini belirlemek üzere gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları anlatıldı."

Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevin Eryüce'nin bu konudaki görüşlerine yer verilen açıklamada, metal bıçak kullanmanın C vitamini kaybında etkili olduğunun belirlendiği kaydedildi.

Metal bıçak c vitamini kaybettiriyor

Açıklamaya göre, besin maddelerinin buzdolabı koşullarında ve üzeri kapalı olarak bekletilmiş olsa bile vitamin miktarında 3 saat içinde dikkate değer oranda azalma olduğunun gözlendiğini ifade eden Prof. Dr. Eryüce, şunları kaydetti:

''Günlük yaşantıda kullanılan bıçakların metal olması nedeniyle sebze ve meyvelerin büyük parçalar halinde kesilerek, metalle ve atmosferle değinim yüzeyinin azaltılması ve tüketilmeden hemen önce hazırlanmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.''

Elma kabuğu ve portakalın iç beyaz kabuğunda C vitamini bulunduğunu, kivinin bu vitamin yönünden iyi bir kaynak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eryüce, çiğ patates ve soğanın pişirilmesiyle bu vitamin yönünden kayba uğradığını, bu nedenle pişirme yöntem ve süresine özen gösterilmesi ve haşlama işleminde az miktarda su kullanılması gerektiğinin, analiz sonuçlarından da anlaşıldığını belirtti.

Metal bıçak c vitamini kaybettiriyor

Prof. Dr. Eryüce, önemli bir C vitamini kaynağı olduğu bilinen kırmızı biberin de dondurularak 5 ay süreyle bekletilmesi sonucunda önemli vitamin kaybına uğradığının gözlendiğini kaydederek, bütün bu sonuçların sebze ve meyvelerin taze tüketilmesinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu bildirdi..