Geriİyi Yaşam İşyerinde Verimlilik İçin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İşyerinde Verimlilik İçin

"İşyerlerinde çalışma saatleri gürültü düzeyine göre düzenlenmeli, yüksek sıcaklıktaki çalışmalar kişinin fiziksel olarak daha fazla yorulmasına neden oluyor.."

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alaattin Sabancı, "İşyerlerinde çalışma saatleri gürültü düzeyine göre düzenlenmelidir" dedi. Prof. Dr. Sabancı, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi'nce düzenlenen "Sorumlu Müdürlük Sertifika Eğitim Programı" kapsamında "Ergonomi ve İş Güvenliği" konusunda konferans verdi.

GÜRÜLTÜ VE SICAKLIK ÖNEMLİ
Verimli çalışmayı etkileyen faktörlerin başında gürültü ve sıcaklığın geldiğini belirten Prof. Dr. Sabancı, gürültünün optimum değerinin 85 desibel olduğunu ve bu değerin sağlanması gerektiğini söyledi.

Gürültü değerinin yüksek olmasının çalışanları olumsuz etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Sabancı, "Gürültü 92 desibel olursa kişiyi 6 saat çalıştırmak gerekir. 115 desibelde ise işçinin sağlığıyla oynanmaması için 15 dakikadan fazla çalıştırmamak gerekli. İşyerlerinde çalışma saatleri gürültü düzeyine göre düzenlenmelidir" dedi. Prof. Dr. Sabancı, aşırı sıcaklardaki çalışmalarda da kişilerin düşünsel etkinliklerinin azaldığına ve hata yapma oranlarının artığına dikkati çekti.

Yüksek sıcaklıktaki çalışmaların, daha çabuk yorulmaya da neden olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sabancı, şöyle konuştu: "Vücut sıcaklığı yükseldikçe kalp atış hızı ve kan dolaşımı artar. Vücut sıcaklığı 39 dereceyi geçerse insanın faaliyetleri azalır. Bu nedenle sıcaklık etkisini azaltmak gereklidir. Sıcak ortamdaki yoğun çalışmalarda, baş ağrısı, aşırı terleme, yüksek tansiyon ve solunum gibi belirtiler görülür. Bu gibi durumlarda hemen işe ara verilmeli ve serin bir yere gidilmeli, sıcaklık stresinden korunulmalıdır."

False