GeriKadın Sağlığı Herkes Detoks Yapabilir mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Herkes Detoks Yapabilir mi?

Herkes Detoks Yapabilir mi?

"Vitalis Life’ın Uzman Diyetisyeni Gizem Keservuran, detoks hakkında bilinmeyenlere açıklık getiriyor."

Günümüzde yükselen bir sağlık trendi olarak karşımıza çıkan detoksa herkes merak salmış durumda. Vücutta farklı sebeplerle oluşan toksinlerden arınma yöntemi olan detoksun ise doğru koşullarda doğru kişiler tarafından yapıldığında faydalı olabiliyor.

Vücudu arındırıp temizlemeyi sağlayan detoksu yaparken verimli sonuç almak için bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor. Toksinlerden arınmanın yanı sıra vücudu hastalıklardan koruma, enerjiyi artırma, deriyi temizle ve motivasyonu artırma gibi faydaları da olan detoks uygulamasına eğilim artarken, bu uygulama yaş sınırı ve hastalık tanımaksızın yapılıyor. “Kimler detoks yapabilir?” sorusunun yanıtını ise Uzman Diyetisyeni Gizem Keservuran, şu şekilde açıklıyor; “Detoks sağlıklı olmak isteyen herkesin rahatlıkla tercih edebileceği bir uygulama. Günümüz çevresel ve modern hayat koşullarından etkilenmeyenimiz yoktur. Bu koşullar dolayısıyla vücudumuzda biriken toksinleri vücuttan atmanın en kolay yolu ise detoks. Fakat burada yaş unsuru ve kişilerin hastalık durumu gibi noktalara dikkat etmek gerekiyor”.

 

Herkes Detoks Yapabilir mi18 yaş üstü bireylerin herhangi bir sağlık problemi yoksa rahatlıkla detoks yapabileceğini belirten Keservuran, 12-18 yaş arası çocukların, gençlerin ise herhangi bir sağlık problemi olmaksızın mutlaka uzman kontrolünde juicing yapabileceğini söylüyor. Yaşlılık döneminde ise 65 yaş üstü bireylerde yine uzman kontrolünde detoks uygulanabileceğinin altını çiziyor. Keservuran, hangi hastalıklarda detoks yapılamayacağını ise şöyle özetliyor; “Diyalize bağlı böbrek hastalarında, kronik böbrek yetmezliğinde, böbrek emilim bozukluklarında, reaktif hipoglisemi, insüline bağımlı diyabet, polikistik over gibi hastalıklarda juicing uygun değildir. Aynı zamanda kan sulandırıcı ilaç kullanan bireyler ve K vitamini eksikliği olan bireyler juicing yapmamalıdır”.

“Juicing içeriği uzmanlar tarafından hazırlanmalı”

Ergenlik çağında yapılan detoks uygulamasına değinen Keservuran, konu hakkında şunları söylüyor; “Ergenlik çağındaki gençler, okul-dershane-özel ders üçgeninde ev yemeklerinden uzak kalıyor. Dolayısıyla sık ve fazla miktarda paketli işlenmiş, fast-food gıda tüketimine eğilmektedir. Bu nedenle periyodik olarak yapılan juicing, genç metabolizmayı toksinlerden koruyacaktır. En önemli nokta ise juicing içeriğinin uzman eller tarafından hazırlanmış olmasıdır. Diğer önemli nokta ise ergenlik çağındaki gençler, juicing’i tatil ya da dinlenme günlerinde yapmalıdır”.

“Ergenlikte bilinçsiz beslenme obezitenin habercisi”

Keservuran, “Bilinçsizce diyet yapan gençler için detoks önerilebilir mi?” sorusuna ise şöyle açıklık getiriyor; “Detoks bir zayıflama yönteminden ziyade vücudu yenileme ve temizleme yöntemidir. Bilinçsiz beslenme uygulamaları gençlerin sağlığını olumsuz etkilemekte, yetişkinlikte bir çok sağlık problemine zemin hazırlamakta ve beraberinde obezite/fazla kilo şikayetini getirmektedir. Juicing ise akıllardaki gibi düşük kalorili bir uygulama değil, aksine yediğiniz sebze yemeği/salatadan aldığınız vitamin minerali daha da yoğun şekilde vücudunuza alacağınız sağlık deposu karışımlardır”.

False