GeriKadın Sağlığı Hem çok tatlı, hem çok faydalı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hem çok tatlı, hem çok faydalı

"Çikolata, sadece dünyanın en leziz yiyeceklerinden biri değil, aynı zamanda çok da faydalı. Kötü bir gün geçirdikten sonra yediğin bir parça çikolatanın meditasyon etkisi yarattığını keşfetmiş olmalısın. Ancak yapılan araştırmalar, abartılı olmayan çikolata tüketiminin rahatlatıcı etkisinden başka pek çok faydası olduğuna işaret ediyor."

Tıpkı diğer meyveler gibi (evet, o bir meyve) kakao çekirdeği de içerdiği antioksidan ve besin değeri açısından faydalı yiyecek statüsünde yer alır. Hatta, çok değerli bir antioksidan olan flavonol miktarı, saf kakaoda orman meyveleri ve çayda bulunandan daha fazladır.

Çikolatayla yapılabilecek lezzetli tarifler için tıklayın!

Kakao, sağlığa zararlı serbest radikallerden vücudu arındırır, içerdiği flavonoller sayesinde kan dolaşımını düzenler. Bu bilgi, yapılan çalışmalar sonucunda kakao tüketimi ile kan basıncının düşmesi ve kalp krizi riskinin azalması arasında kurulan bağlantıyı daha iyi açıklıyor. New York'taki Montefiore Sağlık Merkezi'nden Diyetisyen Lauren Graf, çikolatanın beyin gücünü arttırdığını, hafızaya ve öğrenmeye yardımcı olarak bunamayı engellediğini söylüyor.

Çikolatanın içindeki diğer antioksidanların da, bağışıklık sisteminin güçlenmesinden (British Journal of Nutrition'un çalışmalarına göre bu antioksidanlar vücudun virüslerle savaşmasına yardımcı olan T hücrelerinin daha hızlı hareket etmesini sağlıyormuş), yoğun egzersizlerden sonra kasların toparlanmasına kadar pek çok rolü var. Birkaç lokma çikolata yedikten sonra ruh halinin düzelmesi de rastlantı değil: Kakao, beynimizdeki serotonin seviyesini yükseltip iyi hissetmemizi sağlayan teobromin ve feniletilamin gibi doğal uyarıcılar içeriyor.

Bu gibi özelliklerinden faydalanmak için çikolatayı çok miktarda yemek zorunda değilsin. Pek çok araştırmada, günde yaklaşık 30 gram çikolatanın yeterli olduğu bulunmuş. Fakat en az yüzde 50 oranında kakao içerdiğinden emin olmalısın.

Chocolate: A Healthy Passion isimli kitabın yazarı Monica Bearden, "Elbette yüksek kakao oranı daha fazla flavonoid demektir ama bu aynı zamanda çikolatanın daha az tatlı olması anlamına gelir" diyor. Çünkü çikolataya yağ ve şeker, flavonollerin verdiği acı tadı önlemek için eklenir. Bearden'ın tavsiyesi, kakao oranı düşük bir çeşitle başlayıp, damağın alıştıkça kakao oranı daha yüksek çikolatalara geçmen yönünde...

Kakao çekirdeklerini sadece hamur işlerinde değil, yemeklerde de kullanabilirsin. Amerika'daki Rose Mexicano Restaurant'ın Mutfak Şefi David Suarez, "çikolata pek çok tuzlu yemeği acı-tatlı lezzetiyle zenginleştirir, acı biber gibi baharatlar içeren yemeklerin acılığını dengeler" diyor. Şaşırtıcı şekilde, turunçgiller ve farklı et çeşitleriyle mükemmel uyum sağlayan çikolata, elbette ki en harika sonucu tatlılarda veriyor. Bu kakao zengini tariflere bir şans ver ve cennetten gelen çikolatanın yeni boyutlarını keşfet!

Çikolatayla yapılabilecek lezzetli tarifler için tıklayın!

False