GeriKişisel Bakım Hangi estetik, nereye?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hangi estetik, nereye?

"Kusursuz bir görünüme sahip olma hayali artık gerçek oluyor. Acısız, ağrısız ve kısa sürede gerçekleştirilen estetik operasyonlardaki son yenilikleri, "güzel" bir kadın olabilmenin sırlarını uzmanlara sorduk."

Estetik yaptırmamızın farklı nedenleri var: Daha genç ve gü zel görünmek, kusursuz hatlara sahip olmak, beğenilmek, kendimize olan güvenimizi arttırmak, belirgin sorunları ortadan kaldırmak gibi... 2000'li yılların kadınlarının işi zor. Çünkü onlar artık tüm dünyayı yakından takip ediyor, her gün renkli camın ardındaki güzel kadınları izliyor. Ekranın starlarını örnek aldıkça, onlar gibi bir burun, dimdik göğüsler ve sütun gibi bacaklara sahip olma hayaliyle estetik dünyasının kapılarını zorluyorlar. Neyse ki, artık estetik operasyonlar geçmişe oranla artık daha kısa sürede ve acısız bir şekilde uygulanıyor. Birkaç gün içinde normal yaşantınıza geri dönebiliyor; şişlikleri, morlukları ve acıyı minimumda hissediyorsunuz. 2000'li yıllarda artık cilt dokusuyla uyum sağlayan dolgu maddeleri, kök hücreler, gençleştirici lazer, ısı ve ışık teknolojilerinden bahsediliyor. Bunun dışında, "kaş asma" ve "Mona Lisa" dudaklar, diz kapağı inceltme operasyonları şu sıralar en gündemde olan estetik dedikoduları arasında.

Estetikte yeni silahlar

Güven, seksapel ve gençlik... İşte, kadınların güçlerine güç katmak için sahip olmak istedikleri üç önemli silah. Bu silahların birine bile sahip olabilmek için onlar estetiğe kesinlikle "evet" diyorlar. Siz, estetiğin gücüne ne kadar inanıyorsunuz bilinmez ama, bugün teknolojinin tüm imkanlarından yararlanılan operasyonlarla dilediğiniz ölçülere ve görünüme sadece öğle arasındaki o bir saat içinde ulasmanız mümkün. Kadın programlarında uygulanan botoks'lar, hafta sonunda aldırılan yağlar, düzeltilen diz kapakları, kaldırılan kaşlar, doldurulan yanaklar ile starlar kadınların estetiğin gücüne olan inançlarını körüklüyorlar. Onlar, ne pahasına olursa olsun güzel görünmek istiyorlar. Üstelik artık erkekler de botoks yaptırıyor, burunlarını düzelttiriyor, karın yağlarını aldırıyor, düşük göz kapaklarını kaldırtıyor. 2000'li yılların Jennifer Lopez, Jennifer Ariston, Monica Bellucci, Heidi Klumm gibi güzellik ikonlarından birine benzemek isterseniz, kendinizi plastik cerrahinin uzman ellerine bırakmanız yeterli... Bugün plastik ve estetik cerrahide pek çok yöntem kullanılıyor. Cozmed Caddebostan Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği'nin kurucularından Op. Dr. Nazım Çerkeş'e göre kadınların estetikteki ilk tercihlerinden biri burun ameliyatları. Burun estetiği konusunda yurtdışındaki çalışmalarıyla da dikkat çeken Çerkeş, "Bu tip ameliyatlarda önemli olan nefes alma fonksiyonlarına zarar vermeden, yüzünüzle uyum içinde olacak doğal bir burun ortaya çıkarmak. Bu dengeyi kurabilmek için kimi zaman vücuttan aldığımız kıkırdak dokuyu kullanıyoruz. Burnu her zaman küçültmüyor, bazen kusursuz bir burun yaratmak için onu büyütüyoruz". Burun ameliyatlarında artık hastayı çok zorlayan pamuk tamponlar yerine, ince plastik kalıplar kullanılıyor. Hasta aynı gün evine gidebiliyor. Ameliyat sonrası ağrı hissedilmemesi için uzun etkili lokal anestezik maddeller tercih ediliyor. Göz çevresi ve alın kırışıklıklarında botoks, orta yüz bölgesinde yani elmacık kemiklerinde, dudak kenarı çizgilerinde Restylane veya Hylaform, dudak ve dudak çizgilerinin doldurulmasında da beş yıla kadar etkili, FDA onaylı, "Radiance" kullanılıyor. Endoskopik cerrahi, bugün plastik ve estetik cerrahların en çok kullandığı yöntemlerden biri. Uygulamada kolaylık sağlayan bu yöntem, dikiş izi olmadan veya çok az bir iz ile hastanın kısa sürede iyileşmesi için ideal. Endoskopik cerrahi, kaş kaldırmada, göz kapağı ameliyatlarında ve gözaltı torbalarının giderilmesinde, çenealtı sarkmalarında, boyun estetiğinde, orta yüz bölgesinin gençleştirilmesi için elmacık kemiklerinin üzerindeki yağ yastığının sarkması sonucu oluşan görünümün giderilmesinde çok etkin.

Kalkık popo, gergin bir karın

Bugün estetik cerrahi de uygulanan teknikler kadınları "kusursuz güzellik" hayaline bir adım daha yaklaştırıyor. Vücudunuzdaki fazla yağlardan kurtulmanız, bel inceltme, meme protezleri, meme dikleştirme, el estetiği, popo estetiği yaygın olarak uygulanıyor. Özellikle yaz aylarına girerken kadınlar en çok liposuction ile gerçekleştirilen incelme operasyonlarına ilgi gösteriyor. Op. Dr. Nazım Çerkeş: "Geçmişe oranla daha ince kanüller kullanılarak gerçekleştirilen operasyonla bel bölgesi, basenler, göbek, diz ve bacak içleri, ayak bilekleri ve sırtın yan kısımları inceltilebiliyor. Burada en önemli husus liposuction'ın zayıflama amaçlı kullanılamayacağının bilinmesi. Kişinin ağırlığının yüzde 10'unun üzerinde yağ alınması son derece riskli. Liposuction ile çarpık bacakları da diz içlerinden alınan yağlarla eskiye oranla çok daha düzgün gösterebilmek mümkün. Poponun sarkık olan kısımları liposuction ile kaldırılabiliyor, popo dikleştirilebiliyor. Ayrıca popo dikleştirme için silikon protezler de kullanılabilir. Popo bölgesine estetik müdahale yapmak diğer bölgelere oranla çok daha zor." Doğum sonrası sarkan karın bölgesinin toparlanması için uygulanan karın germe ameliyatlarında amaç karın duvarında bulunan kasları toparlayarak gergin bir görünüm yaratmak. Göbek altında yağ birikimi var ise çözüm, yine liposuction. Endoskopik cerrahi ise karın duvarı kasları zayıf olan ama karın bölgesinde gevşeklik bulunmayan kadınlarda tercih ediliyor. Türk kadının en önemli sorunlarından biri olan göğüs bölgesi operasyonlarında ise silikonlar, çeşitli protezler ve farklı teknikler kullanılıyor.

Kaşlar asılıyor; moda "Mona Lisa" dudaklar

Isolab Kliniği'nin sahibi Op. Dr. Hasan Subaşı'ya göre botokstan en iyi ve kalıcıyı etkiyi almak için doğru yerlere, doğru şekilde uygulama yapmak şart. "Botoks cilt içine uygulanmalı ve çok derin yapılmamalı. Biz burada boyun bölgesine ve hatta dudaklara 'Mona Lisa' dudaklar yaratmak için botoks uyguluyoruz." Orta yüz bölgesinin gençleşmesinde amaç, en etkili ve en zararsız içerikleri kullanmak. Uzmanlar orta yüz bölgesinde, bir sene kadar etkisini sürdüren Restylane, Perlane gibi organik maddeleri tercih ediyor. Sentetik maddeler içinde en çok kullanılan "Hydrajel" ise ileri yaşlarda özellikle elmacık kemiklerinde ve meme ameliyatlarında kullanılıyor. Op. Dr. Subaşı: "Gülme çizgisi, dudak kontürü, elmacık kemikleri, sarkan dudak kenarlarını yukarı çekmek ve toparlamak (Mona Lisa dudak) gibi müdahalelerde Perlane kutlanıyorum." Son yıllarda kadınların gündeminde olan kaş kaldırmayı ise Op. Dr. Hasan Subaşı şöyle anlatıyor: "Aptos denilen ilk yöntemde kaşlar silikon iplerle şakakların üst kısımlarında saç içlerinde toplanıyor. Temporal lifting denilen cerrahi yöntem ile yapılan bir kesiden deri 1 santim yukarı çekiliyor. Bugün lazerin en faydalı olduğu bölgelerden biri göz kapakları ve gözaltı torbaları. Ağrısız, kanamasız bu operasyonlarda dikiş izi yok. Cilde yapılacak estetik müdaheleler cildin durumuna göre kişiden kişiye göre farklılaşabiliyor. 40 yaşından sonra, cildinde aşırı bir elastikiyet kaybı ve sarkma olan kadınlarda en etkili çözüm cilt germe operasyonları yani lifting.

Bu silikonlar "terlemiyor"

Op. Dr Hasan Şubaşı'nın uyguladığı "Plasmalite" yöntem ise kadınlara "öğle arası" gençlik vaat ediyor. "Geçmişte mini veya mikro lifting ile çözümlediğımiz sorunları artık Plasmalite ile ortadan kaldırabiliyoruz. Lazerden sonra geliştirilen bu teknoloji, cilde farklı dalga boylarında yoğun atılımlı ışık vererek elastikiyet kaybı olan sarkık bölgeleri toparlıyor, lekeleri, kılcal damarları ortadan kaldırıyor, ince kırışıklıkları yok ediyor, mimik kırışıklıklarını azaltıyor, akne izlerini siliyor, gözenekleri sıkılaştırıyor. Ellerdeki lekeleri yok ediyor, ince deriyi geriyor. Tüm bu sonuçları almak içinse kendinize sadece 45 dakika ayırmanız yeterli." Kısa sürede cildinizdeki tüm olumsuzlukları ortadan kaldıran Plasmalite özelliği, verdiği ısı ile kolajen liflerini sıkılaştırıyor; kök hücreleri harekete geçirerek genç kök hücre üretiyor. Sonuç; cilt kalınlaşıyor, canlanıyor. Op. Dr. Hasan Subaşı'ya göre bugün meme ameliyatları da uygulanan pratik tekniklerle, çok az dikiş izi bırakılarak yapılıyor. "Meme ameliyatlarında silikon, serum fizyolojik ve hydrojelli protezler kullanılıyor. En yaygın olarak kullanılan silikonlarda da "terlemeyen silikon"ları estetikteki son yenilikler arasına koyabiliriz". Karın estetiğinde ise amaç sadece gergin ve dümdüz bir karna sahip olmak değil. İtalya'da karın germe ameliyatlarında göbeğe şekil vermek moda. Kadınlar ise en çok "kalp" şeklini seçiyorlar!

Hangi estetik, nereye?

Alın çizgileri: Botoks.
Kaş arası: Botoks
Kaş kaldırma: Endoskopik cerrahi, Aptos ve Temporal Lifting.
Göz kenarları: Botoks
Göz kapağı kaldırma: Karbondiyoksit Lazer.
Gözaltı torbaları: Karbondiyoksit lazer.
Gözaltı kırışıklıkları: Plasmalite
Elmacık kemikleri: Restylane, Perlane, Hydrojel (ileri yaşlarda)
Cilt germe: Mini lifting
Meme büyütme: Silikon, jelli protezler
El estetiği: Ouantum lazer, microdermabrazyon, Plasmalite
Küçük ve sarkık olmayan göğüsleri büyütme: Damla protez
Dudak kontürü, dudak kalınlaştırma: Restylane, Perlane
İki göğüs arası kırışıklıklar, dekolte lekeleri: Plasmalite
Diz kapakları düzeltme: Liposuction

Hangi tip estetik, kaça?

Botoks: 300-500 milyon TL.
Kaş kaldırma: 2-4 milyar TL. G
Göz kapağı estetiği: 1.5-3 milyar TL.
Gözaltı torbaları: 2-3 milyar TL.
Gıdı ve boyun estetiği: 3-4 milyar TL.
Dolgu maddeleri: 400-750 milyon TL.
Kulak küçültme: 2.5- 3 milyar TL.
Yüz germe (Lifting): 3-6 milyar TL.
Dudak kalınlaştırma: 500 Milyon - 1.5 milyar TL,
Dudak çevresi çizgileri: 400 milyon TL. (6 ay); 1 milyar TL (5 yıl)
Burun estetiği: 3-5 milyar TL.
Meme ameliyatları: 3-5 milyar TL.
Basen-kalça liposuction: 1.5- 2 milyar TL.
Bel inceltme liposuction: 1.5-2 milyar TL.
Plasmalite, yüz ve boyun: 400 dolar
El, dekolte, boyun ve yüz: 600 dolar
Karın germe: 3-4 milyar TL.
Diz kapakları düzeltme: 1 milyar TL.
Ayak bilekleri inceltme: 1.5-2 milyar TL.

False