GeriKişisel Bakım Güzelliğin şifresi çözüldü!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Güzelliğin şifresi çözüldü!

"Güzellik göreceli midir? Her zaman değil! İsviçreli bir doktor onu ölçmenin çok eski bir prensibini keşfetti. Ve ortaya şu sonuç çıktı: Güzelliğin asıl önemli detayı orandır..."

Dengeli yüz hatlarını belirli bir formülle hesapladığında, hep aynı sonuca varılıyor: 0,618 rakamına...

Rakam 0,618. Oldukça küçük. Ama İsviçreli estetik cerrah Michel Pfulg'a göre gerçek güzelliğin sırrı da zaten bu kadar küçük. Aslında bu rakamı keşfeden Pfulg değil. Rönesans'ın en önemli sanatçısı Leonardo da Vinci'den beri biliniyor. Üstelik "Da Vinci Şifresi"nin yazarı Dan Brown'un kitapta yazdıklarının aksine gizli kalmış bir yanı da yok.

Michel Pfulg'a göre, güzellik kavramının tamamen kendi kuralları bulunuyor ve bunu, ''Güzel insanlar, yüz ve vücut ölçüleri belirli oranlarda bir arada bulundukları için güzeldirler'' diye açıklıyor. Leonardo da Vinci, bu kodu ilk kez bir kitabın illüstrasyonu için insan vücudunun proporsiyonlarını birbirinden ayırdığında kırdı. Peki, Leonardo da Vinci tam olarak ne buldu dersiniz: Simetrik güzelliğin anahtarını. Tam olarak dengeli yüz hatlarını belirli bir formülle hesapladığında, hep aynı sonuca varılıyor: 0.618 rakamına.

Vücut için de geçerli
Örneğin, Mona Lisa'nın yüzünde aritmetik olarak 0.618 proporsiyonlarma ulaşılıyor. Sienna Miller, Kate Moss ve Laetitia Casta gibi günümüzün güzellik idolleri de 0.618 rakamına oldukça yakınlar. Bir kadın Michel Pflug'un Montreux'deki güzellik kliniğine geldiğinde ve Claudia Schiffer'in hokka gibi burnuna sahip olmak istediğini söylediğinde doktor ona şüpheyle yaklaşıyor. Çünkü en güzel burun bile proporsiyonları uymadığında hastayı çirkin gösterebilir. Bu yüzden Pfulg ilk olarak yüzü Da Vinci prensibine göre ölçülendiriyor. Böylelikle hastadaki dengesizlikleri ortaya çıkarmış oluyor.

Belki de hastanın alın bölgesi dar olduğundan dolayı burnu olduğundan daha büyük görünüyor. Ve bir burun operasyonu yerine sadece bir yüz lifting'ine ihtiyaç duyuyor. Bir şaşırtıcı sonuç daha: Güzellik formülü vücut için de geçerli. Başla göbek arasındaki mesafe ölçüldüğünde ve çıkan sonuç göbekten topuğa kadarki mesafeye dağıtıldığında yine karşımıza 0.618 rakamı çıkıyor.

Aynı ideal rakam
Bir araştırmada, farklı ülkelerden ve yaş gruplarından yüzlerce erkeğe, hangi kadınları çekici buldukları soruldu ve hep aynı cevapla karşılaşıldı. Hepsi de bel ve kalça ölçülerinin orantılı olduğu kadınları tarif ettiler. Yani bel çevresi kalça çevresine bölündüğünde yine aynı ideal rakama ulaşıldı: 0.618'e. En azından 0.6 ve 0.7 arasındaki bir rakama. Üstelik bu güzellik formülü Claudia Schiffer ve Marilyn Monroe'nun yanı sıra Barbie bebeklerde de geçerli.

Kendinizi test edin
Yüzünüzün önden göründüğü bir fotoğrafınızı bulun. Bir cetvel yardımıyla oluşturacağınız 4 yatay çizgiyle - bu çizgiler alındaki saç kökünüzden, kaşların başladığı yerden, burnun alt kısmından ve çene ucundan geçmeli - yüzünüzü üç kesite ayırın. İdeal olarak, bu üç kesit aynı uzunlukta olmalı. Ayrıca burnun alt kısmından kapalı haldeki dudakların orta bölümüne kadar olan uzaklık, burnun alt kısmından çene ucuna kadar olan bölgenin 1 /3'ü oranında olmalıdır. Mükemmel bir burun ölçüsünde ise estetikçiler her iki burun kanadı mesafesinin gözlerin birbirine olan mesafesiyle aynı olması gerektiğini belirtiyorlar. Burnun başlangıcından gözün dış kenarına kadar olan mesafe her iki tarafta da aynı olmalı. Dudağa gelince, mükemmel dudak ölçüsü de dudak kıvrımlarının gözbebeğiyle aynı dikey çizgi üzerinde olmasıyla belirleniyor.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Op. Dr. Süreyya Şeneldir'e göre burun da yüze göre şekillendiriliyor: "Yüzümüzde yaşla, kilo alıp vermekle değişmeyen sabit anamotik referans noktaları bulunur: Gözümüzün içi, kulağımızın yeri, kaşımızın gelişi, saçlı deriden başlayan ve burna kadar inen mesafe. Yüz o sabit noktalara göre çeşitli bölümlere ayrılmıştır. Bu bölümlere göre burnun yüzdeki eğimini, uzunluğunu, yüksekliğini hesapladığımız yönteme 'altın oranlar' diyoruz. Buradan yola çıkarak başarılı bir estetiğin şartı da altın oranlara uyulmasıdır."

Çok çekici ama mükemmel değil
Michel Pfulg, 31 yaşındaki aktrisin profilinde altın orana nasıl ulaşıldığını gösteriyor. Kulağın üzerine bir pergel yerleştiriliyor ve çeneden başlayarak alına doğru bir çember çiziliyor. Bir cetvel yardımıyla yüz üç kesite ayrılıyor. Birinci sonuç için a kesitindeki (çeneden burun ucuna kadar) rakam, b 1 ve b 2 kesitlerindeki rakamların toplamına bölünüyor (b 1 burundan kaşlara, b2 kaşlardan alın bitimine kadarki alan). İkinci sonuç için bu sonuç b 1+b 2+a'ya bölünür. Her iki sonuç toplanıp 2'ye bölünüyor. İdeal sonuç 0.618'dir. Ama çıkan sonuç Reese Witherspoon'da 0,624'tür.

Yaş olumsuz etkilemiyor

Da Vinci'nin güzellik kodu bir şeye daha işaret ediyor: Michel Pfulg, Julia Roberts'ın yüz ölçülerinde sürpriz bir sonuca ulaştı; "Sanatçının burnu ve ağzı arasındaki mesafe oldukça küçük. Ama bu aralık yaşla birlikte sıkça büyüdüğünden, birkaç yıl içinde ortaya mükemmel bir güzellik çıkabilir." Görüldüğü gibi yaşlanmak her zaman düşünüldüğü kadar olumsuz bir şey değil.

False