GeriKadın Sağlığı Güzel bir cilt için beslenme önerileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Güzel bir cilt için beslenme önerileri

Güzel bir cilt için beslenme önerileri

"Ağızınıza koyduğunuz her şeyin kalçanızın büyüklüğünü belirlediğini biliyorsunuz; peki ya yediklerinizin cildinize olan etkisi?"

Uzmanlar, yediğiniz şeylerin cildinizin görünümünde son derece belirleyici rol oynağını söylüyorlar. Bir sürü sebze ve meyve tüketiyorsanız, cildiniz daha iyi görünecektir, fakat çok fazla kahve içiyorsanız cildiniz kurur. Peki kırışıklıkların görünümünü hafifletmek, daha canlı bir cilde kavuşmak ve sivilceleri önlemek için nasıl beslenmeliyiz?

Kırışıksız ve daha canlı bir cilt
Serbest radikal sayısı çok fazla arttığında kırışıklıklar oluşur. Serbest radikaller, güneş, stres, sigara ve çok fazla kafein yüzünden oluşan ve vücutta başıboş dolaşarak sağlıklı hücrelere zarar veren moleküllerdir. Kolajen ve elastin liflerine saldırarak cildin yaşlanmasına neden olan serbest radikallerin verdiği zararı önleyen ve tamir eden besinler tüketmelisiniz. Üstelik vücudunuz gerekli besinleri almadığında, cildiniz nemsiz kalır ve cansız görünür. Şimdi de iyi haber; sağlıklı beslenmeye başladığınızda, cildinizin buna ne kadar çabuk tepki verdiğine şaşıracaksınız!

Kafeini kontrol edin. Günde iki bardak veya iki kutudan fazla kafeinli içecek tüketmemeye özen gösterin. Çünkü kafein vücuttan su atılmasına neden olur. Unutmayın eğer cildiniz nemliyse kırışıklıklar daha az belirgin görünecektir: Bir üzüm tanesi ile kuru üzümü karşılaştırın, ne demek istediğimizi anlayacaksınız. Eğer kafeine ihtiyaç duyuyorsanız, yeşil çayı tercih edin. Yeşil çay, kafein içermesine rağmen, içindeki polifenoller sayesinde serbest radikalleri yok eder.



Antioksidan tüketin. Vücudunuzun serbest radikallere karşı savunma mekanizmalarını güçlendirmenin en iyi yolu, anti-oksidanlar açısından zengin besinler tüketmektir. İşte süper antioksidan güçler: Ispanak, brokoli. biber, pazı, yabanmersini, üzüm ve çilek.

Likopen desteği. Bu anti-aging maddenin serbest radikalleri yok etmek konusunda son derece etkili olduğu biliniyor. Bol bol domates tüketirseniz - özellikle pişmiş olarak - bu değerli maddeyi diyetinize eklemiş olursunuz.
Esansiyel yağ asitlerinin önemi. Bilimsel araştırmalar esansiyel yağ asitlerinin cildin nem tutma kapasitesini artırdığını ve cilt üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteriyor. Daha güzel bir cilt için somon, ceviz ve keten tohumu tüketin.

Yoğurt yiyin. Yoğurt yemek cilt için son derece faydalı olabilir. Yoğurdun içindeki bakteriler cildin pH seviyesini dengeleyerek, daha canlı ve parlak görünmesine yardımcı olur.

Alkole dikkat. Alkol hem vücudun ve cildin susuz kalmasına, hem de serbest radikal oluşmasına neden olur.

Kırmızı eti azaltın. Kırmızı et serbest radikal oluşmasına neden olabilir. Eğer tükettiğiniz miktarı azaltırsanız, cildiniz daha canlı ve parlak görünür - haftada iki, üç porsiyon yeterli. Kırmızı ete alternatif olarak, faydalı yağ asitleri içeren tavuk ve balık yiyebilirsiniz.



Sivilceleri yok edin!
Akne sorunundan muzdarip olanların yüzde 90'ı yedikleri şeylerden etkilenmez. Ama yüzde 10'unun tükettiği yiyecekler akne problemlerini tetikleyebilir.

Süte dikkat. Bazı insanlarda süt içmek akne problemini artırabilir. Bunun nedeni sütte bulunan hormonlardır. Organik süt içerek hormon almaktan korunduğunuzu düşünebilirsiniz, ama süt üretmek, dışarıdan hormon takviyesi yapılmasa bile ineklerin fazladan hormon salgılamalarına neden olur. Eğer bu hormonlara karşı hassas bir bünyeniz varsa, süt içtiğinizde akneleriniz de artacaktır.

Şeker tüketiminizi kısıtlayın. Araştırmalar şekerin akneye neden olan bakterileri artırdığını gösteriyor. Tatlıdan, şekerli içeceklerden kaçınarak ve vücudunuzdaki toksinleri atmak için bol su tüketerek akne sorununuzu kontrol altına alabilirsiniz.

Betakaroten tüketin. A vitaminin bu türevi, akne sorununu yenmenize yardımcı olabilir. En çok şeftali ve havuç gibi turuncu meyvelerle, sebzelerde ve koyu yeşil sebzelerde bulunur.



Bazaar

False