GeriBeslenme Önerileri Güneydoğu Anadolu yemeklerinden seçmeler!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Güneydoğu Anadolu yemeklerinden seçmeler!

Güneydoğu Anadolu yemeklerinden seçmeler!

"Yöresel tatlara sofralarınız da yer açmak istemez misiniz?"

Borani (Şanlıurfa)

Malzemeler

500 gr. pancar
1 orta boy kur soğan
200 gr. yağsız kıyma
100 gr. loğlaz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 Yemek kaşığı margarin
Su

Güneydoğu Anadolu yemeklerinden seçmeler

Yapılışı

Önce pancarları iyice yıkayıp bir tencerede 2 - 3 dakika haşlayın. Haşlanan pancarları bir süzgüden geçirin. Suyu süzülen pancarları doğrayın. Eti yağla birlikte biraz kavurun. Kavrulmuş etin içine diş diş doğranmış soğanları koyup biraz daha kavurun ve içine salçasını koyu karıştırın. Bir gün önceden ıslatılmış loğazları süzerek kavrulan karışımın içine atın. Üzerine 3 su bardaüğı su ilave edin ve loğazlar pişene kadar kaynatın. Loğazlar piştikten sonra doğranmış pancarı içine katın. 1 - 2 taşım kaynatın ve yemeği ocaktan alın.

Boş kaburga (Adıyaman)

Malzemeler

2 kg kuzu kaburga
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı tereyağı
3 adet patlıcan
6 adet sivri biber
4 adet domates
1 tatlı kaşığı tuz
Kızartma yağı

Güneydoğu Anadolu yemeklerinden seçmeler

Yapılışı

Kaburgaya elle salça sürülür. Tavaya tereyağı bırakılır. Salçalı kaburga hızlı ateşte renk alana kadar kızartılır. Sonra düdüklü tencereye konur. Üzerine biraz su eklenir. Pim çıktıktan sonra 18 dakika pişirilir. Bu arada patlıcanlar yollu soyulur, enine ortadan kesilir. Baş kısımlarına artı şeklinde çentik atılır. Kızgın sıvıyağda yarım kızartılır. Biberlerin başları alınır, ortdan ikiye kesilir. Domatesler de 4 eşit parçaya kesilir. Biber ve patlıcan da yarım kızartılır. Fırın kabının ortasına haşlanan et konur. Etrafına kızaran sebzeler dizilir. Tuz serpilir. Önceden ısıtılan 190 derece fırında 15 dakika kadar pişirilir.

Antep salatası (Gaziantep)

Malzemeler

5 adet domates,
3 adet kuru soğan,
1 baş sarımsak,
1 bağ maydanoz,
3 adet yeşil biber,
1 adet limon,
1 adet salatalık turşusu,
Pulbiber, kuru nane, tuz, sumak ekşisi, nar pekmezi.

Güneydoğu Anadolu yemeklerinden seçmeler

Yapılışı

Domates, kuru soğan, sarımsak, yeşil biber ince ince kıyılır. Maydanoz doğranır. İçine tuz, limon, biber, nane, sumak ekşisi, nar pekmezi ilave edilir ve servise sunulur.

Muhammara (Gaziantep)

Malzemeler

1/2 bardak kırmızı biber,
1 bardak ceviz,
3-4 dilim kızarmış ekmek,
1 limon suyu ve yeterli su,
Tuz, kimyon,
Acı biber,
Zeytinyağı

Güneydoğu Anadolu yemeklerinden seçmeler

Yapılışı

Önce yarım bardak kırmızı biberin üzerine limon suyu ilave edilir. (Yeterli olmazsa su ile tamamlanır). Limon suyu bibere hem doğal rengini verir hem de acısını bir ölçüde almış olur. Kızarmış ekmek ile ceviz robotta çekilir ve bu karışım büyücek bir kasede limonlu biberle birleştirilir. Eğer biber acı ise, bu karışıma daha fazla kızarmış ekmek ilave edilir. Karışım koyu ise daha sonra su ilavesiyle macun haline getirilir ve tuz, gerekiyorsa acı biber, kimyon ve zeytinyağı ilave edilir. Dilim ekmeğin üzerine sürülerek servis yapılır.

Has dolma (Şanlıurfa)

Malzemeler

10 adet ufak kıvırcık,
Yarım kg dana kıyma
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çorba salça
1,5 su bardağı su

Güneydoğu Anadolu yemeklerinden seçmeler

Yapılışı

Tavaya yağ konur, eriyince kıyma atılır, kavrulur, tuz, karabiber ve pul biber eklenir. Kıvırcıklar kaynar suda 1-2 dakika tutulur. Orta göbeği yaprakları koparmadan açılır. Sonra hazırlanan iç alabildiğince doldururulur. Yaprakları kapatılır. Yaplanmış fırın kabına konur. Üzerine salça, su vaz tuz karışımndan oluşan sos gezdirilir. 190 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir.

Yarpuzlu köfte (Adıyaman)

Malzemeler

2 su bardağı ince bulgur
Yarım kg kıyma
1 tabak dolusu yarpuz
2 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber

Güneydoğu Anadolu yemeklerinden seçmeler

Yapılışı

Bulgurun üzerine 2 su bardağı kadar ılık su konur. 10 dakika sonra kıyma, tuz, pul biber ve karabiber eklenir, bütünleşene kadar eller ıslatılarak yoğrulur. Sonra misket gibi köfteler yapılır. İçinde un olan tepsiye konur. Diğer yanda ince kıyılmış soğanlar tereyağında pembeleştirilir. Üzerine salça ve 6 su bardağı kadar su konur. Su kaynayınca köfteler atılır. 10 dakika sonra kıyılmış yarbuz ve haşlanmış nohut eklenir. Birlikte 10 dakika kadar pişirilir. (Yarpuz bulunamazsa ıspanak da kullanılabilir.)

Tava katmeri (Kilis)

Malzemeler

400 gr baklavalık un
Aldığı kadar su
4 parça sahan kaymağı
Kızartmak için sıvıyağ
Tuz

Şurup için

2 su bardağı tozşeker
1 su bardağı su

Üzeri için

1 çay bardağı çekilmiş antepfıstığı

Güneydoğu Anadolu yemeklerinden seçmeler

Yapılışı

Şeker ve suyu bir kapta kaynatıp soğumaya bırakın. Unu hamur yoğurma kabına alın. Aldığı kadar su ve tuz ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamurdan cevizden biraz daha büyük 8 parça koparıp sıvıyağla yağlayın. Hamurları bir tepsiye aralıklı olarak dizip üzerini streç folyoyla kapatın. Yaklaşık 2 saat dinlendirin. Tezgâhı unlayıp hamurları merdane ile biraz açın. Hamurun bir ucundan tutup havada başınızın üzerinden çevirerek tezgâhın üzerine vurup açın. Hamurun ortasına bir parça kaymak yerleştirip zarf şeklinde kapatın. Kızgın yağda iki taraflı kızartıp soğuk şerbete ilave edin. Malzeme bitinceye kadar işleme devam edin. Katmerleri servis tabaklarına alın. Üzerlerine antepfıstığı serperek ılık olarak servis yapın.

Bumbar (Batman)

Malzemeler

1 takım (bumbar ve işkembe)
1 /2 kg. baş bulgur
1 büyük baş kuru soğan
1 kaşık salça
1 demet maydonoz
Tuz
Karabiber
200 gr.kıyma
1 kaşık yağ (bumbar yağı)

Güneydoğu Anadolu yemeklerinden seçmeler

Yapılışı

Bumbar ve işkembe temizlenir. Bumbarların yağlı kısmı dışa gelecek şekilde çevrilir. Diğer tarafta bumbar yağı (kıkırdak) eritilir veya dövülür. Kıyma, yağ, salça ilave edilir. Daha sonra bulgur koyulur, bir bardak su ilâve si ile pişirilir, ateşten alınır, kıyılmış maydanoz tuz karabiber atılarak karıştırılır. Soğan halka şeklinde doğranır, üzerine serpilir. Önce bumbarlar yağlı kısım içe gelecek şekilde kaydırılarak doldurulur, işkembeler küçük küçük parçalara ayrılır, doldurulur ve dikilir, işkembeler ve bumbarlar yıkanır, bir tencereye işkembeler alta bumbarlar üste gelecek şekilde yerleştirilir. Üzerini geçecek kadar su konur. Suyu çektirilinceye kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Bostana (Diyarbakır)

Malzemeler

3 domates
1 demet maydanoz
5 dal taze soğan
4 sivri biber
1 soğan
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
1 çorba kaşığı kuru nane
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz

Güneydoğu Anadolu yemeklerinden seçmeler

Yapılışı

Domatesin kabuklarını soyun. Maydanozu yıkayıp kurulayın. Soğanın kabuklarını soyun. Taze soğanları temizleyin. Biberlerin sap ve çekirdeklerini çıkarın. Hazırladığınız sebzelerin hepsini incecik kıyıp salata tabağına alın ve harmanlayın. Limon suyu, kırmızı tozbiber, kuru nane, tuz ve zeytinyağı ekleyip karıştırın.

Etli kömeç (Şanlıurfa)

Malzemeler

Hamuru için

1 kahve fincanı zeytinyağ
8 bardak un
1 adet limonun suyu
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt

İçi için

2 bardak kavrulmuş kıyma
2 demet pazı
3 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

Güneydoğu Anadolu yemeklerinden seçmeler

Yapılışı

Pazıları ayıklayıp, yıkayın ve sap kısımlarını kesip, ince ince kıyın. Tavla zarı formunda doğradığınız soğanları pembeleşene kadar kavurun. İçine pazı, kavrulmuş kıyma, karabiber ve tuz atıp karıştırarak iç harcını hazırlayın. Tepsiye un koyup ortasını havuz gibi açın. Zeytinyağ, limon suyu, yumurta ve süt ilave ederek, yumuşak bir hamur tutun. Hamurdan eşit büyüklükte 10 adet beze yapın. Bütün bezeleri pasta tabağı büyüklüğünde açın. İki adet açılmış yufkanın arasına tereyağı sürün, üst üste koyup yeniden yoğurarak büyük bir yufka açın. İnce açtığınız yufkanın her tarafına hazırlanan içten koyun. İçten dışa doğru kendi etrafında döndürerek büyük bir rulo yapın. Diğer bezeleri de aynı şekilde yapıp tepsiye, ortasından başlayarak dizin. Üzerine zeytinyağı sürüp 175 derecelik fırında pembeleşene kadar pişirin.

 

 

Fransız mutfağından yemek tarifleri için tıklayın!

False