GeriModa Trendleri Güneş gözlüğü rehberi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Güneş gözlüğü rehberi

"Uzun zamandır planladığınız yaz tatili, artık sadece birkaç hafta uzakta. Mayonuzu aldınız, güneş kremleriniz hazır. Peki ya güneş gözlükleri? Gözlüklerinizi seçerken nelere dikkat edeceksiniz? Bu yıl hangi modeller gözde? İşte size bir mini rehber."

Soğuk kış günleri nihayet yerini sımsıcak yaza bıraktı. Tatil planları yapıldı. Bütün bir yıl çok çalıştınız. O hayalini kurduğunuz kumsal ve deniz keyfine çok az zaman kaldı.

Hazırlıklarınızın da bir çoğunu tamamladınız. Mayonuzu, plaj terliklerinizi, rengârenk tişörtlerinizi ve şortlarınızı aldınız, güneş kremlerinizi seçtiniz. Geriye bir tek güneş gözlüğü kaldı. Peki, nasıl seçeceksiniz? Piyasada hangi modeller olduğunu biliyor musunuz?

Güneş gözlüğü seçerken öncelikle sadece bir aksesuar değil, aynı zamanda göz sağlığınızı da koruyacak bir araç aldığınızı göz önünde bulundurmalısınız. İyi bir güneş gözlüğünde kaliteli ve ultraviyole filtreli camlar bulunmasına dikkat edin. Çünkü görme tabakası, güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarına karşı çok hassastır ve kolayca zarar görebilir, hatta gözlerinizde kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Ucuz olduğu için tercih edilen güneş gözlüklerinin hemen hemen hiçbirinde ultraviyole ışınları süzen filtreler yoktur. Dolayısıyla güneş gözlüğünüzü mutlaka bir optik mağazasından almalı ve güvenilirliği kanıtlanmış markalardan veya kalite belgeli ürünlerden vazgeçmemelisiniz.

Yüz yapısına uygun gözlük seçerken.

60'lı ve 70'li yılların modası büyük çerçeveli gözlükler geri döndü, ancak markaların satışa sunduğu yüzlerce model arasından size uygun olan gözlüğü seçerken modaya uygunluğuna olduğu kadar yüzünüzde duruşuna da dikkat etmelisiniz. Zira modeller, herkesin yüzünde aynı şıklıkta durmayabilir.

İşe önce yüz şeklinizi belirlemekle başlayın. Eğer yuvarlak bir yüze sahipseniz, köşeli çerçeveye sahip gözlükler yüzünüzde çok şık duracaktır. Yüzünüz genişse, daha büyük köşeli modelleri deneyebilirsiniz.

Küçük yüze sahip olanlar, güneş gözlüğü seçerken biraz sıkıntı yaşayabilirler. Çünkü bu yıl piyasada neredeyse hiç küçük model yok. Eğer o mağazadan bu mağazaya koşmak ve sonunda da hüsrana kapılmak istemiyorsanız çerçevesiz gözlükleri tercih edebilirsiniz. Ancak büyük çerçeveli gözlükte ısrarcıysanız, optik mağazalarında bol zaman harcayacaksınız demektir. Israrcılara küçük bir tavsiye: Çok koyu renkli ve kalın çerçevelerden kaçının.

Uzun yüzlüler için dikdörtgen modeller
Yüz şekli uzun olanlar için bu yaz oldukça fazla seçenek mevcut. Tüm dikdörtgen modeller uzun yüzlüler için ideal. Üstelik renkli çerçevelerden de hoşlanıyorsanız, plajların en şık tatilcisi siz olabilirsiniz.

Kare yüz şekline sahip olanlar için koyu renkli ve yuvarlak çerçeveli gözlükler idealdir. Yüzünüzün boyutuna göre çerçevenin büyüklüğünü de ayarlamalısınız.

Oval yüzlüler gözlük seçimi konusunda en az zorlanan kesimdir. Çünkü bu yüze sahip kişilere neredeyse her model yakışır.

İşte bu yazın modelleri

Yüz şeklinizi belirlediğinize göre artık bu yazın en şık modellerini denemek üzere alışverişe çıkabilirsiniz demektir. Bu yıl gözlüklerde keskin hatlar, aynalı camlar, kendi tarzını yaratmak isteyen beyler için fosforlu, hanımlar için ise taş işlemeli modeller göz kamaştırıyor. Kemik veya metal çerçeve tercih edenler için de yine oldukça fazla seçenek var.

Altmışlı ve yetmişli yılların ünlü koyu renk camlı pilot gözlükleri bu yaz da revaçta. Sarı, gri, kırmızı ve yeşil tonlarındaki aynalı modelleri mutlaka deneyin. Yansıma ve göz yorgunluğu problemini ortadan kaldıran polarize ve ekstra ince polarize lensli gözlükler de özellikle güneş ışığına karşı duyarlı gözlere sahip olanlar için birebir. Mor, kahverengi, kemik rengi, pembe gibi iddialı renklere sahip çerçevesiz modeller ise kendini özgür ve cesur hissetmek isteyenler için tasarlanmış.

False