Ramazan Sofraları İçin Lezzetli ve Pratik Tarifler
.
KURU YUFKA BÖREĞİ Hazırlanışı:Kuru yufkanın glisemik indeksi ekmeğe göre daha düşük olduğu için sağlıklı karbonhidratlar içerir. Uzun süre tokluk hissi verir. Kuru yufkaları, isteğe bağlı olarak sütün ya da suyun içine daldırıp, çıkarınız. Sütün ya da suyun içinde kesinlikle bekletmeyiniz. Kuru yufka böreğini, tercihe göre peynirli, ıspanaklı ya da patatesli yapabilirsiniz. Bu tarifte peynirli yapıyoruz. Fırınınızı ısıtınız. Peyniri çatal yardımıyla eziniz. İçerisine ince doğranmış maydanoz ile yumurtanın beyazını koyunuz. Güzelce karıştırınız. Islattığımız yufkaları sıra ile tepsiye yerleştiriniz. Aralarına da peynirli harcınızı yayınız ve erittiğiniz tereyağını gezdiriniz. Kat kat, toplamda 7 kat olacak şekilde diziyoruz. Üzerine sodalı su ya da tereyağlı su serpiyoruz. Çıtır olması için-sodalı su ya da tereyağlı su az miktarda hamurlaşmayacak şekilde serpilir. Fırına veriyoruz, üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Dinlendirip, sıcakken servis ediniz.
Mantı SalatasıMalzemeleri:2 su bardağı oranında haşladığınız mantıYeterince nar ekşisi2 dal kadar incecik doğradığınız taze soğan2 tane minik minik doğradığınız ve sonra közlediğiniz kırmızı biber3 yemek kaşığı miktarında konserve mısırı1 tatlı kaşığı kuru nane1 avuç kıymış olduğunuz maydanozBir miktar zeytinyağıBiraz tuz1 tane limonMantı Salatası Nasıl Yapılır?Mantılarınızı haşlayarak süzün ve çukurca kabın içine alın.Sos dışındaki bütün malzemeleri ilave ederek karıştırın.Sosu hazırlamak maksadıyla; zeytinyağı, limonu, nar ekşisini ve tuzu kâsenin birinde çırparak salatanıza ilave edin.Afiyet Olsun.
SİRON Hazırlanışı:Sironları tepsiye yan yana diziniz.Yumuşaması için; üzerini kapatacak şekilde yapacağınız türe göre sıcak et suyu ya da tavuk suyu ilave edin.Sironları, et suyu ya da tavuk suyunu çekene kadar kısık ateşte 5 dakika pişirin.Sarımsakları rendeleyip, yoğurtla karıştırın.Sironların üzerine önce sarımsaklı yoğurdu gezdirin.Tereyağını eritip, salça, pul biber, nane ve kekik ilave edin. Hazırladığınız bu sosu, servis tabağına aldığınız sironların üzerine paylaştırın. Tercihe göre ceviz ilave edilebilir. Etli ya da tavuklu gibi değişik yapılış şekilleri de vardır.
İÇLİ KÖFTEMalzemeler:330 gr içli köfte3 litre su1 dilim limon1 tatlı kaşığı tuzSos Malzemeleri:Yarım çay bardağı sıvı yağYarım yemek kaşığı domates salçasıYarım yemek kaşığı biber salçasıBir çay bardağı suSosun Yapılışı:Öncelikle yarım çay bardağı sıvı yağımızı tencerenin içine koyuyoruz. Sıvı yağ biraz ısındıktan sonra içine yarım yemek kaşığı domates salçası, yarım yemek kaşığı da biber salçası ekliyoruz ve kavurmaya başlıyoruz.Salçamız biraz kızardıktan sonra içine bir çay bardağı soğuk su ilave ediyoruz. Ve 5 dakika daha kaynamaya bırakıyoruz ve sosumuz hazır.İçli Köftenin YapılışıKaynayan suyumuza bir tatlı kaşığı tuz ve köftelerin dağılmaması için limon ilave ediyoruz. Ardından içli köfteleri çözündürmeden azar azar kaynayan suyun içine atıyoruz. Ve 5 dakika kaynamasını bekliyoruz. Ve içli köftemiz haşlandı. Şimdi süzgeçten servis tabağına alıyoruz. Sonra da sosunu ilave ederek, servise hazır duruma getiriyoruz.Ve servise hazır.