GeriBeslenme Önerileri Farklı bir tat: Kıymalı bamya
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Farklı bir tat: Kıymalı bamya

"Bamyaya karşı önyargısı olanlar, bu tarifi mutlaka deneyin!"

Bamya genelde çok sevilen bir sebze değildir çünkü ayıklaması hayli zahmetlidir. Pişirme sırasında dağılan bamyalar, salyalanırlar. Bu durum göze hoş gelmez, birçok kişi tekrar bamya yememeye yemin eder. Ama usulüne uygun olarak yapıldığında, bamya yemekleri çok lezzetli ve besleyicidir.

Bamyanın faydaları
Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olur. Lif oranı yüksek bir besin olan bamya, idrar söktürücüdür ve kabızlığı gidermekte faydalıdır. Mineraller açısından da zengin bir sebze olan bamya, halsizliğe karşı birebir.

Bamya nasıl ayıklanır?
Bamya pişirmek biraz hüner ister. Bamyaların tepesi, kalem ucu gibi temizlenmelidir. Bamyanın tepesini, bıçakla döndürerek, alttaki kısma çentik, kesik açmadan tek parça halinde ayıklamak gerekir. İyi ayıklanmış bamyanın içindeki sıvı dışarı akmaz ve sümüksü bir kıvam oluşmaz.

Bamya nasıl tüketilir?
Bamya, iyice olgunlaşıp kartlaşmadan taze olarak toplanmalı ve tüketilmelidir. Bamyanın yemeği yapılır; kuru olarak da tüketilebilir. Bamyanın çiçeği de faydalıdır. Çiçekleri ezilip kaynatılarak suyu içilirse göğsü rahatlatır ve yumuşatır.


False