GeriKadın Sağlığı Elma ye, astımdan kurtul!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Elma ye, astımdan kurtul!

"A, C ve E vitaminleriyle selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerden zengin besinlerin tüketilmesinin astım ve alerjik hastalıkların önlenmesinde önemli rolü bulunuyor."

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, elmanın astıma karşı koruyucu etkisi bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Küçükusta, astım ve alerjik hastalıkların özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde giderek daha çok görülmeye başlandığını dile getirerek, bu artışın beslenme alışkanlıklarının değişmesinden kaynaklandığına dikkati çekti. A, C ve E vitaminleriyle selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerden zengin besinlerin tüketilmesinin astım ve alerjik hastalıkların önlenmesinde önemli rolü bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Küçükusta, şöyle devam etti:'İngiltere´de yapılan son bir araştırma, elma ve selenyumdan zengin besinleri tüketenlerde astıma daha az rastlandığını gösterdi. Güney Londra´da 16-50 yaşları arasındaki 9 bin 709 kişi üzerinde yapılan bu araştırmada, haftada 2´den fazla elma yiyenlerde ve selenyumdan zengin besinleri tüketen astımlılarda da, astım krizlerinin daha seyrek ve hafif olduğu saptandı. 45-59 yaşlar arasındaki 2 bin 512 erkek üzerinde yapılan bir başka araştırmada ise haftada 5´den fazla elma yiyenlerde solunum fonksiyonları, elma yemeyenlere göre daha fazla bulundu. Elmanın astıma karşı koruyucu etkisi var. Bu etkinin elmada çok bol olarak bulunan ´flavonoid´ türü maddelerden kaynaklandığı düşünülüyor.'Flavonoidlerin, antialerjik, antioksidan etkilerinin varolduğunu vurgulayan Prof. Dr. Küçükusta, 'kellin' adı verilen flavonoidin isebronşları genişletici etkisi olduğunun yıllardan beri bilindiğini belirtti. Selenyumun da antioksidan etkileri olan bir madde olduğunu anlatan Prof. Dr. Küçükusta, beslenmedeki en önemli selenyum kaynaklarının sütve sütten yapılan ürünler, balık, fındık ve tahıllar olduğunu söyledi.Prof. Dr. Küçükusta, özellikle büyüme çağındaki çocukların elma veselenyum içeren besinlerle beslenmelerinin astım riskini azaltacağını da vurguladı.

False