GeriKadın Sağlığı Diş Eksikliklerinin Nelere Sebep Olacağını Biliyor Musunuz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Diş Eksikliklerinin Nelere Sebep Olacağını Biliyor Musunuz?

Diş Eksikliklerinin Nelere Sebep Olacağını Biliyor Musunuz?

"Düzenli bir şekilde bakım yapılmayan dişler zamanla çürümeye ve dökülmeye başlar. Bunların yanında çeşitli diş hastalıkları da kaçınılmaz olur..."

Dişlerimiz bizi biz yapan ve her daim bakım göstermemiz gereken organlarımızdandır. Dişlerin beyazlığından öte özen göstermemiz gereken asıl şey sağlıklı olup olmadıklarıdır. Dış görünüşümüzün büyük bir bölümünü üstlenen dişlerimize özen göstermemiz bu açıdan çok önemlidir. Diş Eksikliklerinin Nelere Sebep Olacağını Biliyor Musunuz

Diş eksikliği, hem sağlığınızı hem de sosyal hayatınızı olumsuz etkileyecek sonuçlar doğurabilir. Eksik dişler estetik görüntü, fonksiyon kaybı ve çeşitli olumsuz deformasyonlara neden olarak kişi de özgüven eksikliğine yol açar ve yaşantıyı daha zor bir hale getirir. Ancak üzülmenize gerek yok. Neyse ki diş eksikliği, implant ile tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.

Diş Kayıplarının Ana Nedenleri

Diş Sıkma (Bruksizm)

Gün içinde yaşanan fazla stres ya da çeşitli depresyonların sebep olduğu diş sıkma ve gıcırdatma problemi tedavi edilmedikçe kronik hastalık haline gelir ve tedavisi uzun ve zorlu bir süreç haline gelir.

Çoğu kişi dişlerini sıktığının veya gıcırdattığının farkına bile varmıyor. Uzmanlar bunun sebebinin yoğun çalışma saatlerine ve ağır sorumluk gerektiren işlerin yarattığı stres ve gerginlikten kaynaklandığını belirtiyor. Bunu farkında olmadan yapan çoğu hasta tam olarak geceleri uyurken gece boyu dişlerini sıktıkları için sabah ciddi yüz ağrılarıyla uyanma şikayetiyle tedaviye başlıyor. İlk zamanlar yüz kaslarının ağrımasıyla kendini fark ettiren diş sıkma hastalığı ileri dönemde çeneyi açmada sınırlılık, kilitlenme, dişlerde sallanma veya diş kırıkları, eklem sesleri gibi sonuçlar da doğurabilir.Diş Eksikliklerinin Nelere Sebep Olacağını Biliyor Musunuz

Diş Eti Problemleri

Diş eti hastalığı diş eti çizgisi boyunca diş etlerinin iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanmanın ilerlemesi durumunda dişleri çevreleyen ve destekleyen kemik de etkilenir. Diş eti hastalığının üç aşaması vardır. En hafiften en ağıra sıralamak gerekirse bu aşamalar, diş eti iltihaplanması, periodontit ve ilerlemiş periodontittir.

Yapışkan, renksiz bir tabaka olan ve sürekli olarak dişlerin üzerinde oluşan bakteri plağının içindeki bakteriler diş eti hastalığına neden olabilir. Şayet bakteri plağı temizlenmezse, sertleşebilir ve diş taşına (tartar) dönüşebilir. Bu olduğunda, bakteri plağı diş taşları üzerinde de oluşmaya devam eder. Diş fırçalama ya da diş ipi ile temizlik diş taşlarını temizleyemez. Böyle bir durumda diş hekiminizin profesyonel diş taşı temizliği yapması gerekir. Bütün bunların yanında diyabet hastalığı, hatalı yapılan diş dolguları, yanlış diş bakımları ve ağzı açık uyumak diş eksikliklerine sebep olan diğer önemleri sebeplerdir.Diş Eksikliklerinin Nelere Sebep Olacağını Biliyor Musunuz

Diş Eksiklikleri Nelere Sebep Olur?

Bahsettiğimiz sebeplerden dolayı meydana gelen diş eksiklikleri zamanla beslenme bozukluklarına, psikolojik sorunlara, çeşitli konuşma bozukluklarına, kişide özgüven kaybına ve dolayısıyla gülümseyememe gibi sorunlara yol açar.

Diş kayıplarından kaynaklı zamanla kişinin ağız sağlığı da bozulmaktadır. Ağız sağlığı problemlerine örnek olarak; dişte çürüme ve apse meydana gelebilir. Ağızda kaybolan dişin boşluğundan dolayı diş konumlarının yer değiştirmesi mümkündür ve bununla birlikte çiğneme problemleri de ortaya çıkar. Eğer sizin de diş sıkma ve gıcırdatma gibi problemlerinin meydana gelmeye başladıysa ya da diş kaybı yaşamaya başladıysanız en kısa zamanda bir diş hekimine başvurmanız ve ağız bakımınızı yaptırmanız önerilir.

False