Geri Kadın Sağlığı Belinizi 8 Adımda Soğuktan Koruyun!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Belinizi 8 Adımda Soğuktan Koruyun!

Belinizi 8 Adımda Soğuktan Koruyun!

"Soğuk hava, bel sağlığımızı nasıl etkiliyor ve hangi durumlarda bel fıtığına neden oluyor? Soğuk havanın bel fıtığına neden olmaması için alınacak önlemler..."

SOĞUK HAVA BEL FITIĞINI TETİKLEYEBİLİR!

Soğuk hava denilince aklımıza ilk olarak soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonu geliyor. Oysa soğuğun yol açabildiği birçok sorun var. Bunlardan biri de; omurga sağlığımıza dikkat etmediğimiz takdirde bel ağrısına yol açması. Hatta, dejenere olmuş omurgalarda bel fıtığını bile tetikleyebilmesi! Acıbadem International Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sun, soğuk havanın omurga sağlığı için bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekerek, “Eklemlerimiz zaman içinde çeşitli nedenlerde dejenerasyona uğradığı için aslında herkes az veya çok soğuktan etkileniyor. Ancak düzenli egzersiz yapmayan, fazla kilosu olan veya kireçlenme sorunu yaşayan kişilerin omurgaları soğuğa karşı daha dayanıksız oluyor. Bu nedenle belimizi soğuk havadan korumak çok önemli“ diyor.Belinizi 8 Adımda Soğuktan KoruyunSoğuk hava, bel ağrısı nedeni!

Vücudumuzdaki birçok bölgede olduğu gibi, omurgada da yer alan eklemler yıllar içinde “dejenerasyon” denilen birtakım değişikliklere uğruyor. Bu değişimi artıran etkenler ise egzersiz yapılmaması, kiloya bağlı olarak eklemlere binen stres ve ters hareketlerde bulunmak. Bunun sonucunda eklemlerin çevresindeki kaslar ile bağlar geriliyor, kireçleniyor, çevresindeki kaslar zayıflıyor ve kasların boyu kısalıyor. Eklem ve çevresindeki tüm bu olumsuz değişimler “dejenerasyon” olarak adlandırılıyor. Kas ile bağların gerilmesine yol açan bir başka etken de; soğuk hava! “Hemen hepimizin yakındığı soğuk hava nedeniyle kas ile bağlar gerilince, belimizde ağrı oluşuyor!” diyen Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sun, soğuk nedeniyle gelişen ağrının derecesinin ise kişiden kişiye değiştiğini belirterek, “Kimi insanlar belin arkasında hafif bir ağrı oluştuğundan yakınırken, kimileri ise beli tamamen tutulduğu için hiç hareket edemediğinden yakınıyor. “ diyor.

Belinizi 8 adımda soğuktan koruyun!

Pek çok kişinin yakındığı bel ağrısına neden olan ağır eşya taşıma ve aşırı kilo alımı gibi birçok etken var. Soğuk hava da bel ağrısına yol açan faktörlerden biri. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sun, aslında kış mevsiminde alacağınız birkaç basit önlemle soğuk hava nedeniyle gelişen bel ağrısından korunabileceğinize dikkat çekerek bunları şöyle sıralıyor:

1. Klimanın doğrudan omurganıza gelmesini önleyin,
2. Bir saatten fazla oturmayın veya ayakta kalmayın,

Belinizi 8 Adımda Soğuktan Koruyun3. Çok sıcak bir ortamda bulunuyorsanız, aniden soğuk ortama çıkmayın,
4. Her gün düzenli olarak egzersiz yapın,
5. Spor yaparken terliyorsanız, çamaşırlarınızı sık sık değiştirin,
6. Fazla kilolarınızdan kurtulun,
7. Soğuk havada dışarıya çıktığınızda kalın giysiler giyin,
8. Ağır bir yük taşımayın veya çevrenizden destek alın.

Dikkat, bel fıtığına zemin hazırlayabiliyor!

“Soğuk hava doğrudan bel fıtığına sebep olmuyor. Ancak eklemlerde sorun varsa, bel fıtığına zemin hazırlayabiliyor” diyen Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sun sözlerine şöyle devam ediyor: “ Soğuk hava, özellikle bel sağlığına dikkat etmeyen kişilerin omurgasında yer alan eklemlerdeki kas ile bağların gerilmesine yol açıp, bel fıtığını tetikleyebiliyor. Bunun sonucunda, örneğin normalde yerden 5 kiloyu kaldırdığınızda belinizde hiçbir sorun oluşmazken, soğuk hava nedeniyle omurgada yer alan eklem çevresindeki kasların gerilmiş, kas boyu kısalmış ve gücünü yitirmiş olması nedeniyle bel fıtığı gelişebiliyor.

Belinizi 8 Adımda Soğuktan KoruyunAğrınız varsa, hareket etmekten kaçının!

Toplumda hareket etmenin bel ağrısına iyi geldiği yönünde yanlış bir inanış var. Sanılanın aksine hareket etmek, omurganın daha da stres altında kalmasına, zorlanmasına sebep oluyor. Bu nedenle beliniz ağrıdığında yapmanız gereken şey hareket etmekten kaçınmak ve doktorunuzla görüşünceye dek, istirahat etmek olmalı. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sun, bel ağrısı tedavisinin altta yatan nedene göre değiştiğini belirterek hangi yöntemlerin uygulandığını şöyle anlatıyor “Bel ağrısının yüzde 95’i soğuk hava ve belin kaldıramayacağı kuvvet altında kalması gibi mekanik nedenlerden kaynaklanıyor. Bu durumlarda medikal tedavi ve istirahat yeterli geliyor. Ancak kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar gelişigüzel alındığında mide-bağırsak patolojileri gibi yan etkiye yol açabildikleri için doktor önerisi olmadan kesinlikle kullanılmamalı. Ağrıların yüzde 5 gibi küçük bir oranının nedeni ise bel fıtığı oluyor. Eğer ağrıya bel fıtığı veya kanal darlığı gibi patolojiler de eşlik ediyorsa, bu durumda cerrahi yönteme başvurmak gerekebiliyor.”

False