GeriKadın Sağlığı Bebekler Gibi Uyumak İçin 9 İpucu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebekler Gibi Uyumak İçin 9 İpucu

Bebekler Gibi Uyumak İçin 9 İpucu

"Uykunun, öğrenmeye, hafızaya, hücresel tamire, beyin gelişimine, emosyonel ve davranışsal duruma olumlu katkıları vardır. Beyinsel fonksiyonların yanı sıra tüm vücut sistemlerinin kontrolünde önemli rol oynar. Uyku bozukluğu her durumda kişiyi rahatsız eder, kalitesiz bir yaşam sürmesine sebep olur. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nebil Yıldız bebekler gibi rahat bir uyku çekmenin püf noktalarını anlattı."

1. Uyku günlüğü tutun

Saat kaçta yediniz, neler içtiniz, ne kadar TV-bilgisayar kullandınız, kaçta yatağa gittiniz, ne zaman uydunuz, uyandınız, kaç kez uyandınız, tuvalete kalktınız, sabah dinlenmiş kalktınız mı? Gün içi uykunuz geldi mi? Uyuklamanız oldu mu? gibi soruları not alın.

2. Erken yemek yiyin, uykudan 2 saat önceden itibaren içecek almayın

Özellikle uyku kaçırıcı içeceklerden, çay, kahve, çikolatadan, alkollü içeceklerden kaçının. Kafeinli içecekleri ve nikotini uyumadan 4-6 saat önce tüketmeyin.

3. Düzenli egzersiz yapın

Sabahları ya da akşama doğru her gün yapılan düzenli egzersiz, uyumadan 1-2 saat kadar önce alınan ılık bir banyo uyku düzenine katkıda bulunur.

4. Gündüz uyumayın

Mutlaka uyumanız gerekiyorsa, şekerlemeleri/ etkin şekerlemeleri öğle üzeri ya da öğleden önce yapın, 20 dakikadan fazla şekerleme yapmayın, saat 15.00 ten sonra uyumayın. Şekerleme öncesi kahve içmek, 20 dakikada da uyanmayı kolaylaştırır, etkisi bu sürede başladığından, şekerlemeye dalmanızı engellemez. Gece uykusunu negatif etkileyeceğinden, akşam üzeri de otururken, TV izlerken sakın şekerleme yapmayın, kalkın, dolaşın.

Bebekler Gibi Uyumak İçin 9 İpucu

5. Yatak odasına telefon koymayın

Odanızda TV, bilgisayar, akıllı cep telefonu, ışıklı saat bulundurmayın; bunlarla yatak odasında vakit geçirmeyin.

6. Uyku saatinden 2 saat önce, TV, bilgisayar kullanımından kaçının

Uyku saatine yakın, hareketli, gürültülü, heyecanı yükseltici, uykuyu kaçırıcı aktivitelerde bulunmayın.

7. Ortamın aşırı ışıklı olmasını engelleyin

Sakin, loş ışıkta yapılabilecek müzik dinleme, loş ışıkla kitap okuma, aşırı efor gerektirmeyen aktiviteleri tercih edin. Gece banyoya kalkıldığında da banyo ışığının yoğun uyku kaçırıcı olmasını engelleyin.

8. Uyumadan, günün muhasebesini tamamlayın

Sorunları, sıkıntıları çözümleyin, yarına çözülmesi gereken, düşünülüp planlanması gereken şeyleri yatağa gitmeden tamamlayın. Yastığa kafanızı koyduğunuzda düşünecek bir şey bırakmayın. Gerekirse not tutun. Sabah olduğunda, size çok sıkıntılı gibi gelecek sorunların, size sabah çok daha önemsiz geleceğini, REM uykusunun bunu önemli oranda halledeceğini hatırlayın.

9. Yatağa uykunuz geldiğinde gidin

Yatağa uykunuz geldiğinde gitmeye çalışın ve sabahları hep aynı saatte kalkın.Koltukta, kanepede şekerleme yapmadan yatağa gidin. Uykunuz kaçar, 20 dakika içinde uyuyamazsanız, yatakta kalmayın, salona/oturma/çalışma odasına geri dönün, loş ışıkta hafif işlerle uğraşın. Toplam yatakta kalma süreniz (uyku+uyanıklık) toplam uyuma sürenizin 30 dakika üzerinde olabilir. Yine de 5 saatten az olmamalıdır.Uyku hijyeni uygulamalarından sonra her hafta bu süreyi 15 dakika arttırın.

False