GeriBeslenme Önerileri Bahar Tazeliğinde Salatalar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bahar Tazeliğinde Salatalar

"Yemeklerimizin vazgeçilmez tamamlayıcısı salatalaların çeşitleri baharın gelmesiyle birlikte daha da arttı. Birbirinden taze yeşillik ve sebzelerle yapacağınız bu salataları başlıbaşına bir öğün olarakta tüketebilir aynı zamanda da sağlıklı beslenmenin kapılarını aralayabilirsiniz."

Pancarlısından, marullusuna, avakadolusundan, sebzelisine kadar işte baharın kokusunu taşıyan salatala çeşitleri...

Etli Yeşil Salata
(4 kişilik)

Malzemeler:
250 gr. yağsız dana eti, 3-4 taze soğan, 1 patates, yarım demet semizotu, 5-6 kornişon turşu, 4-5 dal roka, 3 çorba kaşığı mayonez, 1 çorba kaşığı yoğurt, birkaç dal maydanoz, tuz

Hazırlanışı:
Dana etini yumuşayıncaya kadar az tuz ilave edilmiş suda haşlayın. Sudan alıp ılınınca şeritler halinde doğrayın. Patatesi haşlayıp soyun, küp küp doğrayın. Semizotunu yıkayıp yapraklarını ayıklayın. Taze soğanları temizleyip verev doğrayın. Kornişon turşuyu küçük küçük doğrayın. Rokayı kıyın. Mayonez ve yoğurdu bir kapta çırpın. Salata malzemelerini bir kasede harmanlayın. Tuz serpip sosu ekleyin ve karıştırıp servis tabağına alın. Maydanoz yapraklarıyla süsleyip servis yapın.

Ege Salata
(6 kişilik)

Malzemeler:
Yarım göbek marul, 2 domates, 2 salatalık, 1 soğan, 2 sivribiber, 4-5 dal maydanoz, 1 çay bardağı çökelek, tuz.

Sos için:
1 çay bardağı sızma zeytinyağı, 1 limonun suyu, 1 tatlı kaşığı üzüm sirkesi.

Hazırlanışı:
Domates ve salatalığın kabuğunu soyup küp küp doğrayın. Soğanı temizleyip piyazlık doğrayın. Maydanoz, sivribiber ve marulu kıyın. Malzemeyi bir kapta harmanlayıp servis tabağına alın. Tuz serpip karıştırın. Üzerine çökeleği ilave edin.
Sosu için; zeytinyağı, 1 limonun suyu ve üzüm sirkesini karıştırıp salatanın üzerine gezdirin. 5 dakika dinlendirip servis yapın.

Pancarlı turpotu salatası
(8 kişilik)

Malzemeler:
Yarım kg turpotu, 250 gr pancar, 5 diş sarımsak, 1 .ay kaşığı tuz.

Hazırlanışı:
Turpotunu yıkayın. Tuzlu suda hafif haşlayıp süzün ve soğumaya bırakın. Pancarları yıkayıp tuzlu suda haşlayın. Kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Sarımsağı soyup ezin. Turpotunu elinizle iri parçalara ayırıp servis tabağına alın. Pancar ve sarımsağı ekleyip harmanlayın. Üzerine şarap sirkesi gezdirip servis yapın.

Tarla salatası
(6 kişilik)

Malzemeler:
Yarım göbek marul, yarım demet roka, yarım demet maydanoz, yarım demet dereotu, yarım demet tere, 1 domates, 2-3 karnabahar çiçeği.

Sos için:
1 avakado, yarım çay bardağı sızma zeytinayğı, yarım limonun suyu, 1 çay kaşığı tuz.

Hazırlanışı:
Marulu yıkayıp iri iri doğrayın ve salata tabağına alın. Roka, maydanoz, dereotu ve tereyi temizleyip elinizle kopararak salataya ekleyin. Domatesin kabuğunu soyun. İnce ince dilimleyip salataya ilave edin. Karnıbahar çiçeklerini küçük parçalara ayırıp ekleyin.
Sos için; avakadonun çekirdeklerini temizleyip küçük küçük doğrayın. Limon suyu ve tuz ekleyip blendereden geçirin. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip servis yapın.

Avokadolu deniz börülcesi salatası
(6 kişilik)

Malzemeler:
2 avokado, 1 bağ deniz börülcesi, 150 gr. karides, 1 domates, 1 salatalık
1 çorba kaşığı mayonez, 1 tutam zencefil, 1 diş sarımsak, yarım çay bardağı sızma zeytinyağı, yarım limonun suyu, tuz

Hazırlanışı:
Deniz börülcelerini 20 dakika haşlayıp süzün ve kılçıklarını ayıklayın. Avokadoların çekirdeklerini çıkarıp kibrit çöpü şeklinde doğrayın. Domates ve salatalığı soyup küp küp doğrayın. Karidesleri haşlayıp temizleyin. Tüm malzemeyi salata tabağına alıp harmanlayın.
Sos için; sarımsağı temizleyip ezin. Mayonez, zencefil, sarımsak, zeytinyağı, limon suyu ve tuzu bir kapta karıştırın. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip servis yapın.

Arapsaçı Salatası
(6 kişilik)

Malzemeler:
Yarım göbek marul veya kıvırcık, yarım demet roka, yarım demet dereotu, yarım demet tere, yarım demet maydanoz, 1 domates, 2 çorba kaşığı konserve mısır, 1 tatlı kaşığı kuru nane, tuz
1 çay bardağı zeytinyağı, 2 limonun suyu, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kekik

Hazırlanışı:
Marul veya kıvırcığı, roka, dereotu, tere ve maydonozu temizleyip incecik kıyın. Salata tabağına alıp harmanlayın. Tuz ve nane serpip tekrar karıştırın. Domatesi dilimleyip salatanın etrafına yerleştirin. Üzerine mısırı serpiştirin. Zeytinyağı, limon suyu, karabiber ve kekiği karıştırıp sos hazırlayın. Salatayı hazırladığınız baharat sos eşliğinde servis yapın.




False