GeriKadın Sağlığı Bahar Aylarında Artan Mide Ağrılarına Dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bahar Aylarında Artan Mide Ağrılarına Dikkat!

Bahar Aylarında Artan Mide Ağrılarına Dikkat!

"Mide ağrıları çok sık rastlanılan sağlık problemlerinden biridir ve tedavi edilmediğinde çok ciddi sağlık problemlerini de beraberinde getirir. Özellikle de bahar mevsimlerinde artış gösteren mide sorunları dayanılmaz sancılarla kişinin yaşam kalitesini düşürür. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, mevsim geçişlerinde artan mide ağrılarının sebeplerini ve kurtulma yöntemlerini anlatıyor."

Mevsim geçişleri mide ağrılarını şiddetlendiriyor

Kişilerin en mustarip olduğu konuların başında gelen mide ağrıları bahar mevsimin gelmesiyle birlikte artışa geçiyor. Özellikle de mevsim geçişlerinde vücutta yaşanan değişimler mide ağrılarının artmasında önemli bir rol oynarken, bu dönemde tüketilen besin ve alınan ilaçlara dikkat etmek gerekiyor. Konuyla ilgili yapılan araştırma ve istatistikler reflü, gastrit, ülser gibi hastalıklarda artışın yaşandığını kanıtlasa da aradaki ilişkiyi tam olarak ortaya koyamıyor.

Ancak nem oranında yaşanan değişimler ve sıcaklığın artmasına bağlı olarak vücut bir adaptasyon süreci geçirir. Bu süreçte vücut strese girer ve hormonal değişiklikler meydana gelir. Bu noktada yaşanan değişime mide, asidini arttırarak uyum gösterir ve sorunlar baş gösterir.

Mevsimle birlikte tüketilen besinler de değişiyor

Baharın gelmesiyle birlikte kış mevsiminin beslenme düzeni de geride kalır. Daha çok kızartma, çiğ sebze ve meyve tüketimi artarken, asitli içeceklerin de tüketiminde de ciddi bir artış gözlemleniyor. Normalde yaşanan mide ağrıları mevsim geçişlerinde daha fazla şiddetlenirken, daha önce bu konuda sorun yaşamayanlarda mide ağrıları görülüyor. Tüm bunlara ek olarak mevsim geçişlerinde artan alerjenler de mideyi etkileyerek çeşitli mide sorunlarına yol açabilir.

Mide ağrılarında en çok kimler risk altında?

  • Stres altında olanlar,
  • Sigara ve alkol tüketenler,
  • Aşırı kilolu olanlar,
  • Ailesinde mide kanseri olan kişiler,
  • Midesinde bakteri olan kişiler,
  • Dengeli beslenmeyen kişiler,
  • Yaşlılar,
  • Aşırı tuz tüketenler,
  • Aşırı et tüketenler.

Onikiparmak bağırsak ülserine dikkat!

Mide ağrılarının arkasında birçok sebep olabilir, bunların başında ise onikiparmak bağırsak ülseri gelir. Sıcaklığa bağlı olarak artan mide problemlerinin başında gelen ülser, genellikle aç karnına daha şiddetlenirken, doydukça şiddetini azaltır. Yüksek asit salgılanması, konak ve HelikobakterPilori ile ortaya çıkan ülser, genellikle üst karın duvarı ve göbeğin sağ tarafında hissedilir. Mevsim geçişlerinin yarattığı hormonal değişimden etkilenen midede çok sık görülen ülser nadir durumlarda kanama ve delinmelere yol açar.

Bahar Aylarında Artan Mide Ağrılarına Dikkat

Reflü değişen beslenme düzeninde artabilir

Havaların ısınması ve günlerin uzamasıyla birlikte uzun yemekler ve geç saatte yapılan kaçamaklar da artıyor. Ancak masum görünen bu kaçamaklar hem kilo alımını hem de reflüyü arttırıyor. Mide salgısının yemek borusuna doğru kaçması ve burada iltihap oluşturması sonucunda ortaya çıkan reflü, soğuk ve asitli içeceklerin tüketimine bağlı olarak azalan bağırsak hareketleri sebebiyle daha da artabilir.

Bahar depresyonu gastriti tetikleyebilir

Mide iç duvarlarında iltihaplanmasıyla ortaya çıkan gastrit, beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzıyla doğrudan ilişkilidir. Mevsim geçişlerinde artmasının nedeni ise aynı şekilde değişen beslenme düzeni ve bahar depresyonudur. Bahar döneminin kişinin psikolojisi üzerinde yarattığı depresif ruh hali ve stres, gastriti tetikler. Bu sebeple özellikle de mevsim geçişlerinde kişi stres yönetimini iyi yapmalıdır. Kahve çay gibi içeceklerin tüketimine kota koymalı Aynı zamanda asitli içeceklerden ve kızartmalardan uzak durmalıdır.

Bahar aylarında mide ağrılarından kurtulmak mümkün mü?

  • Öğün atlamadan sık sık ancak küçük porsiyonlar tüketilmeli,
  • Besinler çok iyi çiğnenmeli, midenin yükü hafifletilmeli,
  • Yemeklerde en sağlıklı yağlardan biri olan zeytinyağı tercih edilmeli,
  • Bol bol su tüketilmeli,
  • Kızartma yerine haşlama veya ızgara tercih edilmeli,
  • Kırmızı et tüketimine sınır konulmalı,
  • Sebze ve meyve tüketilmeli,
  • Tuz tüketimi azaltılmalı,
  • Asitli içeceklerden uzak durulmalı,
  • Geç saatlerde yemek yemekten kaçınılmalı.
False