GeriKadın Sağlığı Aden bahçesinden evimizin arka bahçesine
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Aden bahçesinden evimizin arka bahçesine

"Yunan mitolojisinde incir, toprak tanrıçası Demeter'in Şarap tanrısı Diyonisos'a ithaf ettiği bir hediye olarak anılır"

En tatlı meyve unvanına sahip olan incir aynı zamanda insanoğlunun bilip tanıdığı ilk meyvelerden biri. Yüzyıllardır yani rafine şeker icat edilene kadar yemeklerde ve tatlılarda tatlandırıcı olarak hep incir kullanıldı, bu uygulama hâlâ kuzey Afrika ve Ortadoğu'da devam ediyor. İncir ağacı ilk olarak İncil'de geçer.Hatta bazı araştırmacılara göre Havva'nın kopardığı yasak meyve elma değil incirdir. İncil'de "Her erkek şarabı ile incir ağacının altında mutlaka oturmalıdır" (Micah 4:4) ve "...incir yapraklarını biraraya iliştirerek kendilerine giysi yaparlar. Ve Tanrı'nın bahçeden gelen sesini duyarlar" der. (Genesis 3:7) Sümerlilerin taş kitabeleri de incir tüketimleriyle alakalı yazılar barındırır. Yunan mitolojisinde incir, toprak tanrıçası Demeter'in Şarap tanrısı Diyonisos'a ithaf ettiği bir hediye olarak anılır. Buda'nın altında düşündüğü ağaç da bir çeşit incir ağacı.Kleopatra'nın hayatına son veren yılan kendisine bir incir çanağında sunulur. İncir 16. yy'ın başlarında Kardinal Pole tarafından İngiltere'ye getirilmiş, birkaç yıl sonra da Cortez tarafından Meksika'ya. Kuzey Amerika'ya ulaşması ise 18. yy'ı bulur.Bir incir ağacı yaklaşık 100 sene yaşar. Kulağa enteresan gelse de dut ile aynı familyadandır. Potasyum, demir, fosfor, kalsiyum ve lif açısından zengin olan meyve aynı zamanda idrar çözücü ve bağırsak çalıştırıcı amaçlarla kullanılır. Tüm meyveler arasında en yüksek mineral oranına sahip olanıdır. Ağır ziyafetlere düşkün Mısırlılar inciri hazmetme kurtarıcıları olarak masalarından eksik etmezler.Taze incirin ömrü kısadır; ağaçtan toplandıktan yaklaşık bir hafta içinde bozulmaya başlar. Yani evinize girdikten itibaren üç gün içinde tüketilmesi gerekir. Ağacından iyice olgunlaştıktan sonra toplanmalıdır, zira toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam etmez. Taze inciri seçmek için burnunuzu kullanın. Eğer hafif ekşimsi bir koku varsa bozulmaya başlamış demektir. Haziran-Ekim ayları arası incir hasat mevsimidir. Prosciutto (proşütto), Parma jambonu, şarap, bal, şeker, peynir ile zencefil, tarçın ve karanfil gibi tatlı baharatlar incirle en iyi giden yiyeceklerdir. İncir taze baharatlardan kekik ve biberiye ile de çok uyumludur. Et ile pişirildiğinde eti yumuşatır ve lezzet katar. Kuru incirleri doğrarken, doğrayacağınız bıçak ya da makası ılık suya batırmak incirin metale, mutfak robotuyla doğrarkense bir miktar şeker eklemek robota yapışmasını önleyecektir. Eğer incirleriniz çok sert ya da kuruysa ıslatabilir, buharda ya da kaynar suda bekletebilirsiniz. Birbirine yapışmış kuru incirleri ayırmak içinse onları 10-15 saniye kadar mikrodalgada ısıtın. Taze ya da kuru, bu meyveden asla vazgeçmeyin.Balzamik ve incir soslu kuzu butu12 adet taze incir (dilimlenmiş)85 gr erik (ince kesilmiş)30 gr kuru üzüm30 ml vişne likörü2 kg civarında kemiksiz kuzu butu70 gr badem (ince kıyılmış)3 diş sarımsak (Uzunlamasına ikiye üçe kesilmiş)30 ml zeytinyağ120 ml balzamik sirke70 gr tereyağ45 ml balbirkaç dal taze nane (şerit kesilmiş)birkaç dal taze biberiyebirkaç dal taze kekikbirkaç dal taze fesleğen (şerit kesilmiş)kişniştaze çekilmiş karabiber, tuz* Üzüm ve erikleri bir kaba koyun. Likörü ekleyip beklemeye bırakın. Başka bir kapta biberiye, kekik, kişniş, tuz ve karabiberi karıştırın. Kuzuya zeytinyağını fırça ile sürün. Otlu karışıma bulayın. Sarımsakları etin aralarına yerleştirin. Üzümlü karışımı, tuz, karabiber ve bademleri ekleyip fırın kabına koyun. Önceden ısıtılmış 200 derecede 1,5 saat kadar pişirin. Fırından çıkarıp üstünü folyo ile kapatıp dinlenmeye bırakın. Balzamik sirkeyi tavaya koyun. Üç-dört dakika yarıya inene kadar kaynatın. Parça parça soğuk tereyağı ve incirleri ilave edin. Taze fesleğen ve nane yapraklarını ilave edin. Eti dilimleyerek sos ile servis yapın.Baharatlı poşe incirler12 adet taze incir200 ml krema60 ml bal355 ml port şarabı2 adet çubuk tarçın2 adet tane karabiber2 adet karanfil15 ml balzamik sirke1 adet limon kabuğu rendesi1 adet portakal kabuğu rendesivanilya, bir tutam tuz, taze nanel İncirlerin saplı kısımlarına artı işareti gibi hafifçe kesip kabuklarını soyun. Kremayı 30 ml bal ve bir tutam tuz ile mikserle çırpın. Üstü kapalı buzdolabında soğutun. Şarabı tencereye koyun. Tarçın, karabiber, balzamik, vanilya, limon ve portakal kabuklarını ekleyip, bal eriyip aromalar birbirine karışana kadar 30 dakika kaynatın. İncirleri tencereye yerleştirin üstünü yağlı kağıtla kaplayıp, beş dakika kaynatıp ateşten alın. Soğuk kremadan kaşıkla tabaklara koyun. Üstlerine birer incir yerleştirip ballı krema ve pişirme sosundan ekleyip servis yapın.Seral Topkaya / Radikal 2

False