Mahkeme ‘ÇED Raporu’ İsteyince Firmalar Ağaçları Gece Kesmeye Başladı

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme ‘ÇED Raporu’ İsteyince Firmalar Ağaçları Gece Kesmeye Başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2015 11:15

FİRMA AĞAÇLARI GECE KÖKLEDİ, KÖYLÜLER SATTIKLARI ARAZİLERDEKİ AĞAÇLAR SÖKÜLÜNCE TEPKİ GÖSTERDİ

Aydın’da çevrecilerin jeotermal enerji firmalarına karşı başlattıkları mücadele mahkemeye taşınınca firmalar ağaç kesimlerini gece yapmaya başladı. Dün gece Aydın Efeler ilçesine bağlı Yılmazköy yakınlarındaki bir arazide çok sayıda asırlık zeytin ağacı gizlice köklendi. Önce arazilerini enerji firmasına satan köylüler ise sonra çevrecilerle birlikte ağladı. Ağaçları kökleyen firma çalışanları ise eylem olacağını ve tepki göreceklerini öğrenince gizlice bölgeden ayrıldılar.
Bir zamanlar kullanılamayan jeotermal enerji için herkesin açıklama yapıp yetkilileri eleştirdiği Aydın’da bu günlerde jeotermal eylemleri başladı. Yetkililerin yasaya aykırı davrananları da karışmaması Aydın’da jeotermale karşı bir tepki oluşturdu. Dün gece Yılmazköy’de gerçekleştirilen ağaç kesiminden çevre sakinleri haberdar olunca jeotermal enerji firmasının çalışanları adeta buhar oldu. Geriye ise zeytinlik iken bir saate çıplak araziye dönmüş tarla kaldı.
Aydın’da bir jeotermal firmasının gece zeytin ağaçlarını köklediğini öğrenen mahalle sakinleri ellerine fenerlerle zeytin ağaçlarının köklenmesini önlemeye çalıştılar. Firmanın gece yarısı asırlık zeytin ağaçlarını kepçelerle kökleyerek gömdüğünü iddia eden mahalleli, gömülen ve saklanan zeytin dallarını ve köklerini topraktan çıkardılar. Mahalleliyle birlikte zeytin ağaçlarının köklendiği tarlaya gelen Yılmazköy Muhtarı Şahin Can, “Bu zeytin ağaçlarını kesmelerine nasıl vicdanları el veriyor. Biz bu ağaçların köklenmesine ve buraya yapılacak santrale karşıyız. Biz sağlıklı ve huzurlu yaşam istiyoruz.” dedi.
“ÖNCE SATTILAR SONRA AĞLADILAR”
Daha önce tarlalarını jeotermal enerji firmasını satan köylülerin şimdi zeytin ağaçları kökleniyor diye çevrecilerle eylem yapması dikkat çekerken, isminin açıklanmasını isteyen bazı vatandaşlar ise eylemin temelinde çevre ve zeytin ağacı değil para koparmak olduğunu ileri sürdüler. Firmanın çevrede daha arazi alacağını ve santralin kurulacağı alanın yanında arazisi bulunanların ise bir yandan eyleme devam ederken diğer yandan firma ile pazarlık halinde olduğu da belirtildi. Konuyla ilgili her zaman olduğu açıklama yapmayan ve tapusunu aldığı zeytinliklerdeki zeytinleri acımasızca kökleyen firma yetkilileri ise dün gece de onlarca zeytin ağacını söküp bölgeden ayrıldılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!