Mahkeme başkanından sanığa 'Hoca deme şuna' tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme başkanından sanığa Hoca deme şuna tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2017 18:58

Mahkeme başkanından sanığa 'Hoca deme şuna' tepkisi

Haberin Devamı

Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA) - ISPARTA'da 129 sanıklı FETÖ/PDY davası sanıklarından birinin verdiği ifade sırasında terör örgütü lideri Fethullah Gülen'den 'hoca' diye bahsetmesi üzerine mahkeme başkanı Mustafa Yazıcı, "Hoca deme şuna" diyerek tepki gösterdi.
Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçen mart ayında başlatılan FETÖ/PDY operasyonunun ardından haklarında 'silahlı terör örgütü kurma ve yönetme', 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'hukuka aykırı kişisel verileri kaydetme', 'şantaj', 'özel hayatın gizliliğini ihlal', 'resmi belgede sahtecilik', 'zimmet', 'icbar suretiyle irtikap', 'görevi kötüye kullanma', '6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet' ve 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak' suçlamalarıyla dava açılan 49'u tutuklu, 74'ü tutuksuz, Fethullah Gülen ile birlikte 6'sı firari toplam 129 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Isparta 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar hazır bulunurken, Akşehir T Tipi Ceza İnfaz Kurumu'ndaki Isparta eski Valisi Memduh Oğuz ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmada sanıkların HTS kayıtları okundu. Kayıtlarla ilgili sanıkların savunmaları istenerek telefon görüşmelerini kimlerle hangi amaçla yaptıkları soruldu.
'ÜNİVERSİTE ŞEHİR BÜTÜNLEŞMESİNİ SAĞLADIK'
Eski vali Memduh Oğuz, mülki idare görevi boyunca devletin telefonunu kullanmadığını kendisine ait cep telefonunu kullandığını söyledi. Isparta'ya geldiğinde de cep telefon numarasını basına ve kamuoyuna açıkladığını kaydeden Oğuz, "Bana gelen aramalara cevap verdim. Cevapsızlara da döndüm" dedi. Eski vali Oğuz, aynı davada tutuklu bulunan sanıklarla yaptığı görüşmeleri anlattı. 265 kez görüştüğü SDÜ eski rektörü Hasan İbicioğlu için, "Bana saygısızlık yapmamış, benden 20 yaş küçük biri. Üniversite şehir bütünleşmesini sağladık. Kendisi benim valilik yaptığım dönemde üniversitenin rektörüydü" diye konuştu.
'GÜZEL BİR ARKADAŞTIR'
Sanık Bedri Ayhan ile neden görüştüğünü anlatan Oğuz, o dönem Bedri Ayhan'ın Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı olduğunu, protokol ve açılışlara katıldığı için görevi gereği yakın temas sağladıklarını söyledi. İşadamı Ali İhsan Altınok için de "Her cuma mutlaka kendisi beni aramıştır. Tebrik mesajlaşmaları olmuştur" şeklinde konuştu.
İşadamı Ahmet Tahir Bakal'ın işyerine uğrayarak çay içtiğini ve tanışıklığını buradan geldiğini aktaran Oğuz, Adem Demiralay'ı ise IYAŞ'ın idarecisi hem de bir sivil toplum örgütünün başkanı olması dolayısıyla tanıdığını ifade ederek "Güzel bir arkadaştır" dedi. Oğuz, aslında bu davanın bilirkişisi olması gerektiğini de söyledi.
'BU YAPIYA KARŞI DURMUŞ BİRİDİR'
Dönemin SDÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Talip Türcan ile neden görüştüğünü aktaran Oğuz, "İlahiyata meraklıyım. Özellikle tefsir konusunda kendisiyle görüşürdüm" derken, sanık işadamı Salih Sarıkaya için de "Çok değer verdiğim bir kişiliktir. Bu yapıya karşı durmuş biridir. Kendi evladım gibi gördüğüm, herkesin yardımına koşan kaliteli bir adamdır" diye konuştu.
ŞÜPHELİLERİN İFADELERİ OKUNDU
Duruşmada Mahkeme Başkanı Mustafa Yazıcı, farklı dosyalarda şüpheli olan kişilerin ifadelerini okudu. Şüpheli K.E., okunan ifadesinde sanık Osman Demirhan'ın 2012'de Isparta'da 'il imamı' olduğunu belirterek, "Zaman zaman toplantılarına katılırdım. Toplantılarda yurt içi ve yurt dışındaki okullar için para, daha sonra da Türkçe Olimpiyatları için bastırılan biletlerin satılması istendi" ifadesinde bulundu.
Şüpheli İ.E. de toplantılarda Türkçe Olimpiyatları için bastırılan biletlerin, burada bulunanlara dağıtıldığını ve bunların satılmasının istendiğini, aksi halde bilet paralarını kendilerinin vermek zorunda olduğunun söylendiğini aktardı.
MAHKEME BAŞKANI: 'HOCA' DEME ŞUNA
Bir diğer şüpheli T.B. de bir arkadaşı aracılığıyla katıldığı toplantıda Osman Demirhan'ın toplantıda bulunanlara Fethullah Gülen'e ziyaret edilmesi için vize alması gerektiğini, daha sonra 'himmet' adı altında para istediğini ifade etti. T.B.'nin ifadelerinin okunmasının ardından suçlamaları kabul etmeyen Osman Demirhan, "Amerika'ya vize almak kolay mı?" diye sordu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mustafa Yazıcı, "Sen Amerika'dan gelirken yakalandın mı" diye sordu. Demirhan da "Her Amerika'ya giden Fethullah hocayı ziyaret etmek zorunda mı" dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Yazıcı, "Hoca deme şuna" diyerek tepki gösterdi.
Şüpheli Ş.Ö. de dönemin valisi Memduh Oğuz'un davetiyle Mozambik'e gittiğini, havalimanına gittiklerinde Osman Demirhan'ı gördüğünü, o anda bu gezinin örgütün gezisinin olduğunu anladığını ifadesinde anlattı. Ş.Ö., gittikleri yerde örgüte ait okulların gezildiğini de söyledi. Duruşma yarına ertelendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!