Mahallenin tam yarım asrı deviren çınarı

Şaşmaz Terzihanesi

Şuayip Şaşmaz-EMEK

1954’ten bu yana terzilik mesleğiyle uğraşan Şaşmaz Terzihanesi’nin sahibi Şuayip Şaşmaz, 13 yıldır Emek’teki dükkanında mahalle sakinlerine hizmet veriyor. Tokat Niksar’ın bir köyünde büyüdüğünü ifade eden Şuayip usta, terziliğe başlama hikayesini şöyle anlattı:

"Ben köylü çocuğuyum. Tokat Niksar’da köyde büyüdük. Ablam beni Gedikli Astsubay Okulu’na gönderdi ama yaşım tutmadığı için giremedim. Ablam, hiç değilse terziliğe git, ilerde bir mesleğin sanatın olur dedi. Çırak olarak terziliğe başladım. 6 sene terzi kalfalığı yapıp askere gittim. Geldikten sonra Niksar’da bir gömlekçi dükkanı açtım. 5 yıl boyunca orada çalıştım. 1986’da emekli oldum 6 yıl boyunca kahve kültürümü arttırdım. Sonra tekrar terziliğe döndüm."

Terzihanede her türlü tadilatı yaptığını söyleyen Şaşmaz, "Daha çok kadın terziliği üzerine çalışıyorum. Gömlek, bayan bluzu, elbisesi dikiyorum. Paça tadilatı gibi işler de yapıyorum" dedi.

Bazı insanlar incitiyor

Günümüzde insanlara duyulan güvenin azaldığını dile getiren Şaşmaz, "Buraya gelip toplu iş yaptıranlar oluyor. Sonra işi teslim alıp ufacık paralara tenezzül ediyor, ücretini vermiyorlar. Bu anlamda çok batıklarım oldu. İnsanlara güveniyorum bu bir öğretmendir, avukattır böyle şey yapmaz, para ödememezlik etmez diye düşünüyorum ama ufak paralara bile tenezzül enen insanlar oluyor" diye konuştu.

Sadık müşteri kitlesi

Yaşanan ekonomik krizin olumsuz etkilerinin hissedildiğini ifade eden Şaşmaz, "Krizin çok bariz bir etkisi olmadı ama muhakkak olumsuz taraflarını hissediyoruz. Krizin bizde, çok aşırı bir götürüsü olmadı, fakat kazancım, günde 50-60 TL iken şimdilerde 30-40 TL’ye kadar düştü" dedi.

Çok sadık bir müşteri kitlesine sahip olduğunu dile getiren Şuayip usta, İnsanlara güven vermenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Önceden müşterim olup da, sonradan bu mahalleden taşınanlar, Çayyolu’na, Batıkent’e gidenlerin neredeyse tamamı ihtiyaçları olduğunda, sırf bir tadilat için bile buraya gelebiliyorlar. Oralarda terzi yok mu diye sorduğumda senin işçiliğini oralarda bulamıyoruz diye karşılık veriyorlar. Müşterilerim beni burada yalnız bırakmıyor. Çünkü hilem yok aldatmama yok. Sözümü tutarım prensipli çalışırım. Peşin ücret almam işi teslim ettikten sonra ücretini alırım. Bu da müşterilere güven veriyor."

Dünyaya yeniden gelirsem

Terzilik mesleğini severek yaptığını ifade eden Şaşmaz, dÜkkanda hem vakit geçirdiğini hem de para kazandığını söyledi. 70 yaşına girdiğinin ve kimseye muhtaç olmamak için çalıştığını dile getiren Şaşmaz, "Dünyaya yeniden gelsem yine terzilik yapardım. Çünkü bu işi severek yapıyorum. Müşteri işi teslim aldıktan sonra bakıyor, gözüyle görüp memnun oluyor parasını veriyor sonra da gönülden teşekkür ediyor. Yaptığım, emek verdiğim bir işin beğenilmesi müşterinin takdirini kazanması bana mutluluk veriyor. Götürebildiğim yere kadar da terzilik yapmaya devam edeceğim. Boş durup çalışmamak bu yaştan sonra bana ters gelir" diye konuştu.

Mahalleliyi doyururken dertlerine de ortaklar

Emek Köftecisi


Murat-Adnan Yılmaz-EMEK

Emek Köftecisi 1980 yılından bu yana Emek 68. Sokak’ta mahallenin en güzel yemeklerini yapıyor. İki nesildir baba oğul köftecilik yapan Murat ve Adnan Yılmaz, yıllardır Emek Mahallesinin en çok tanınan ve tadılan köftelerini yapıyor. Askerden geldikten sonra bir süre oto sanayide çalışan Murat Yılmaz, daha sonra Emek Köftecisi’ni açmış. 25 yaşındayken başladığı işte şimdi 55 yaşına gelen Murat usta 30 yıldır bu köftecilikle geçiniyor. Emek’in sakin ve nezih yapısının bozulmaya yüz tuttuğunu söyleyen Murat usta, "Bölgenin büyük sorunlarından biri AŞTİ yoldan inen parasızlar Emek Mahallesi’ne dağılıyor. Emek’te eskiden bu kadar dilenci yoktu. Şimdi burası yol geçen hanı gibi oldu, tinerciler, dolandırıcılar çoğaldı. AŞTİ’nin açılmasıyla birlikte, Emek’in eski sakinleri gitti. AŞTİ barınak gibi oldu" sözleriyle mahallenin yapısının ne kadar değiştiğini gözler önüne seriyor.

Mahallelinin dert ortağı

Müşterilerin büyük bölümünü öğrenciler memurlar pazarcılar, hurdacılar ve çevre esnafı olduğunu söyleyen baba oğul, "Gece 12’de bile oturup bir çorba içen müşterilerimizin dert ortağı oluyoruz sorunlarını sıkıntılarını bizle paylaşırlar" diyerek mahallelinin sıkıntılarına da ortak olduklarını söylüyor.

Yıllardan beri köftecilik yapan Murat ustanın oğlu Adnan Yılmaz ise askerden geldikten sonra köfteciliğe devam ettiğini belirterek şunları söylüyor:

Eskiden beri köfte, tavuk döner, çorba, kuru fasülye pilav yapıyoruz. Dükkan 30 kişilik geçen yıl bir tadilat yaptık dükkanın görüntüsünü biraz değiştirdik.

Biz dönem öğrenci olup da burada yemek yiyenler bir zaman sonra bizi ziyarete geliyorlar. Belli yerlere gelen öğrencilerin, tanıdıklarımızın ziyarete gelmesi bizi çok mutlu ediyor.

İşler yüzde 50 düştü

Kriz nedeniyle işlerimiz neredeyse yüzde 50 oranında düştü. Fiyatlarımız da hiç bir değişiklik yapamadık. Hala geçen yılın fiyatlarıyla satış yapıyoruz. Fakat gelen zamlar bizi çok zorluyor. Çok bariz olarak örneğin öğrenciler öğle ve akşam burada yemek yerken şimdi evinde yiyor. Mesela eskiden tam ekmek döner ya da köfte yiyen şimdi yarım ekmek yiyor. Mümkün mertebe evden çıkmamaya çalışıyor. Tabi bu da bizim işlerimizi olumsuz etkiliyor.

Doğalgaz maliyeti 2 katı artarken biz fiyatlara zam yapamadık. Elektrik de, doğalgaz da yüzde 100 arttı. Elektriğe geçen yıl ortalama 150 TL öderken, şimdi 300 TL ödüyoruz.

Et terbiyesini özel yöntemlerle yapıyoruz. Günde ortalama 5 kilo köfte, 5 kilo tavuk döner, 2 kilo da biftek satabiliyoruz.

Sürpriz ödüller geliyor

ANKARA Hürriyet’in, daha önce de duyurduğu gibi ’Mahalle Kardeşliği’ projesi çerçevesinde sayfalarımıza taşığıdımız esnaf arasından, her ay ’ayın esnafı’ seçilecek bir kişiye çeşitli ödüller verilecek.

’Çam sakızı, çoban armağanı’ olacak bu ödüller için bugüne kadar Ankara Ticaret Odası (ATO), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ve Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) destek kararı aldı.

Ödüller, her ay sonunda Ankara Hürriyet sayfalarına konuk olan esnaf arasından karma bir komisyon tarafından seçilen bir esnafa verilecek.

Kampanyaya destek vererek, esnafa el uzatacak kişi ve kurumların başvurularını bekliyoruz.
Yazarın Tüm Yazıları